brieven

IS-video's

Een herkenbaar artikel over hoe IS beelden gebruikt in de strijd tegen het Westen (Opinie, 2 juli). Jammer dat beide schrijvers niet refereren aan de wreedheden begaan door de Spaanse Inquisitie en de straffen die in ons eigen land in de Middeleeuwen ten uitvoer werden gebracht. Zoals radbraken of iemand op een spiets duwen. Maar vooral de wreedheden tijdens de 'christelijke' kruistochten bedreven in Palestina tonen aan dat wij ons niet hoeven te ergeren aan deze IS-beelden. Beter is het om er geen media-aandacht aan te besteden.

Jan Simmer Dordrecht

Sancties tegen Israël

Wat een prettige verrassing, het opiniestuk van Jan Wijenberg over Israël en de Europese UNie (Opinie, 30 juni). Natuurlijk mag je de EU aanspreken. De door Wijenberg voorgestelde maatregelen zijn conform internationaal recht en verdienen onze volledige steun.

Wat mij betreft is het blazoen van Israël inmiddels zó besmeurd dat de vraag naar de legitimiteit van het bestaan van Israël zich opdringt. Hebben de Verenigde Naties in 1947, met het vrijmaken van de weg voor de stichting van de staat Israël, niet een historische vergissing begaan? Een VN die toen minder dan 60 leden telde en gedomineerd werd door de overwinnaars van de Tweede Wereldoorlog, met een schuldtrauma over de Holocaust, terwijl de rest van de wereld nog grotendeels geknecht was in Westerse koloniën.

Kun je het feit dat de rechten van de al generaties in Palestina levende bevolking destijds zijn vertrapt nu, na 70 jaar onrecht, zomaar even wegmoffelen? Of moet de huidige VN, met bijna 200 leden een veel betere afspiegeling van de wereld, het besluit van toen nog eens tegen het licht houden. Ik zou zeggen: de vraag stellen is hem beantwoorden!

F. Klok Groenekan

Meervoudige liefde

Volgens relatiecoach Linssen is de één monogaam en kan de ander van meer mensen houden (Opinie, 1 juli). Als seksuoloog kom ik deze verontschuldiging vaak tegen. 'Schat; ik kan er niets aan doen dat ik vreemd ga, ik heb een groot hart, ik ben polyamoreus.' Bijna iedereen kan van meer mensen houden, maar meervoudige liefdesrelaties werken zelden.

Vaak is het namelijk geen groot hart, maar een gekrenkt hart, dat ten grondslag ligt aan het aangaan van een buitenechtelijke relatie. 'Ik kom wat te kort en ga het bij een ander halen'. De relatie inwisselen voor een andere om daar na verloop van tijd dezelfde problemen tegen te komen, is niet de oplossing. Zinniger is mensen aan te moedigen binnen hun relatie aan hun eigen problemen te werken. Daar is doorzettingsvermogen voor nodig. Maar een wederzijdse liefdesrelatie is toch echt dé plek om zelf te groeien.

Pieter Barnhoorn Leiden

Gedode Antilliaan

Een Antilliaan sterft na gewelddadig en disproportioneel optreden van onze politie. Omdat het vakantie is, zal Plasterk ook hiermee wel wegkomen. Maar uiteindelijk is hij degene die verantwoordelijk is voor dit politie-optreden. Een parlementaire enquête zou op zijn plaats zijn naar het functioneren van ons politie-apparaat.

H. Bruins Leeuwarden

Eerherstel voor Dutchbat

Het is te hopen dat de Nederlandse regering de wijze raad van advocaat Knoops opvolgt en eerherstel verleent aan de militairen van Dutchbat III (Trouw, 1 juli). Dat is het minste wat deze regering kan doen.

Het bataljon dat de Bosnische enclave Srebrenica moest beschermen, heeft zeker recht op eerherstel en op informatie hoe het allemaal kon gebeuren. Het bataljon is sinds die tijd in een hel terechtgekomen en is door de Nederlandse regering danig in de steek gelaten. Wie heeft hier een morele verantwoordelijkheid?

Henny Staal Doorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden