brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Topinkomens (1)

Met groeiende ergernis heb ik het artikel gelezen over de begrenzing van topinkomens (Trouw, 9 oktober). De reactie van de heren en dames bestuurders is werkelijk walgelijk. Dit verhaal toont aan hoe ver deze mensen van de werkelijkheid staan. Vooral oud-minister Van Rooij. Zij vertelt dat het ministerschap een opstap is naar het grote verdienen. Het ministerschap is even vier jaar de rit uitzitten, en dan begint het grote festijn van grossieren in dikbetaalde bestuurdersbaantjes. Wat een zegen dat deze mensen het land dreigen te verlaten. Nu kunnen eindelijk de mensen met capaciteiten én moreel besef die plaatsen innemen. Er zijn vast heel wat mensen met gezond verstand en kennis van zaken, die deze banen voor de helft van het geld willen doen. Dus wat mij betreft gaan die salarissen nog een stuk omlaag. Des te meer graaiers verlaten ons land.

Elianne Sweelssen Venray

Topinkomens (2)

Toezichthouder Erik Dannenberg komt op voor de belangen van de topbestuurders in Nederland, die volgend jaar genoegen moeten gaan nemen met een schamel ministers-salaris van 170.000 euro. En dan was dat inkomen dit jaar al gedaald tot 130 procent van een ministersalaris, ruim 230.000. Ik zie in gedachten al die topbestuurders hun koffers pakken, omdat ze hier in Nederland niet op hun waarde geschat worden. Hoe het dan verder moet met Nederland?

Ik zou het niet weten. Ik heb het wat dat betreft gemakkelijker met mijn inkomen van krap 1000 euro per maand. Met een beetje beleid is dat best te doen, maar dat is voor topbestuurders natuurlijk niet mogelijk.

C.M. Luijerink Meppel

Wilders

De beslissing van het OM om Wilders te vervolgen is gezien de huidige rechtspraak weliswaar te verdedigen, maar ongelukkig is die beslissing mijn inziens wel. In beginsel moet een politicus in een democratie kunnen zeggen wat hij wil. Alleen het effect van zijn woorden zou in een strafrechtafweging moeten worden betrokken. Ik geloof er niets van dat Marokkannen zich beledigd voelen door Wilders, die immers door hen - terecht - volstrekt niet serieus wordt genomen. In plaats van massaal aangifte te doen, kunnen autochtone Nederlanders zich ook verdienstelijker inzetten voor het lot van de Nederlandse Marokkanen, van wie velen nooit volwaardig burger hebben kunnen worden. Dit maatschappelijk probleem wordt door Wilders politiek (en vaak tenenkrommend) uitgebuit, maar hij heeft het niet veroorzaakt. Het zwartepietenspel kan weer beginnen.

Kees van Ravenhorst Heemstede

Laffe oorlog

Bombardementen hebben volgens Rob Schouten (Trouw, 10 oktober) iets lafs, omdat de dader als het ware onzichtbaar blijft voor de weerloze slachtoffers. Misschien zijn bombardementen wel net zo laf als de onthoofdingen van weerloze journalisten. Laf en niet eerlijk; maar oorlog is in principe niet eerlijk. Zelfs niet in 'heroïsche' man-tegenman-gevechten, want ook dan kun je je vaak niet verweren. In een oorlog ligt de dood vaak op de loer als een sluipschutter. Een snelle afloop van het conflict lijkt me het beste.

Tom Duurland Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden