Brieven

Fout in Unesco-serie
Het is werkelijk een prachtige serie zaterdagse bijlagen met de unieke Unesco werelderfgoed-plaatsen, teksten en foto's. Daarom is het spijtig, dat er in één onderdeel een zeer storende fout is geslopen: onder vermelding als 'Israël'. De betreffende bijzondere plekken liggen allemaal in (bezet) Palestina. Oost-Jeruzalem is bezet Palestijns gebied; de annexatie ervan wordt door slechts één staat erkend: Israël zelf. Zeker niet door Unesco, als VN-organisatie. Evenmin door Nederland en minister Rosenthal. Waar in de bijlage dus staat: Israël, moet Palestina staan, met een kleine uitleg.

Jan van der Kolk Voorburg

Groeidwang
Wat is er erg aan het kapitalisme, vraagt Leonie Breebaart zich af (Letter&Geest, 2 juni). Antwoord: dat er een systeem is gegroeid waarbij geld niet meer faciliterend is, maar een doel op zich: geld moet groeien, dus de economie ook. Dit is nog verhevigd door de enorme bancaire geldschepping. De groeidwang jaagt de productie op, ten koste van sociale en ecologische kwaliteiten. Om de boel draaiend te houden, is consumptie verplicht, ook al resulteert dit in massale overproductie en verkwisting. Gelukkig dat van de weeromstuit overal gedacht wordt over, en gewerkt aan, verandering van het kapitalisme zoals het zich de laatste eeuwen heeft ontwikkeld.

Willem Hoogendijk Utrecht

Pro-deocultuurhoofdstad
Ondanks recente twijfels bij een aantal steden (Trouw, 6 juni) is Brabant al een tijdje druk bezig zich te profileren als culturele hoofdstad van Europa 2018. Wat in deze discussie tot nu toe onderbelicht blijft, is de gage voor de cultuurmakers. Ik heb intendant Sanders en de zijnen afgelopen jaar al meerdere keren een appèl zien doen op kunstenaars om plannen te ontwikkelen, in te leveren, uit te voeren. Maar wel onbezoldigd. Vooral afgezet tegen de gage van Sanders (1500 euro per dag) kun je je afvragen: hoe redelijk, hoe beschamend is dat?

Pieter Menn Eindhoven

Geloofsdiscriminatie
Directeur Henk van Rhee van Different, die de homotherapie niet meer vergoed krijgt, beweert dat zijn patiënten gediscrimineerd worden vanwege hun geloof. Hij stapt naar de Commissie Gelijke Behandeling. Ik hoop dat Van Rhee te horen krijgt dat hij homoseksuelen discrimineert omdat hij ze geestelijk gestoord noemt. Het is de combinatie van christelijk en seksualiteit die hen doet lijden. Het zou toch heel christelijk van Van Rhee zijn als hij de behandeling nu gratis aanbood, in plaats van te gaan bedelen bij de kerken, zoals hij nu van plan is. Mensen die lijden aan tegengestelde opvattingen kunnen beter eens kijken bij vrijgevestigde therapeuten, want 'gratis', oftewel vergoed, is niet altijd goed.

Gea Evenhuis Arnhem

Lekenrechtspraak
Zes personen zijn mogelijk onschuldig tot langdurige celstraffen veroordeeld (Trouw, 6 juni). Wordt het geen tijd extra beveiligingen in de rechtspraak in te bouwen om dwalingen zoveel mogelijk uit te sluiten. Het huidige systeem voldoet overduidelijk niet, zie ook de Schiedammer parkmoord, de Deventer moordzaak en de veroordeling van Lucia de B. In een juryproces wordt het hele vooronderzoek in het openbaar overgedaan om burgers te laten oordelen over de schuld van de verdachte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat burgers even goed feiten kunnen vaststellen als professionele rechters, en in sommige opzichten zelfs beter. Lekenrechters houden professionele rechters scherper en zouden in Nederland ingevoerd moeten worden, gezien het aantal gerechtelijke dwalingen en blunders. De meeste Europese landen kennen al een jury- of andere vorm van lekenrechtspraak.

Kees de Vries Maasdam

Brandveilig?
Verdraaid interessant, dat onderzoek naar hoe een weggegooid sjekkie brand kon veroorzaken (de Verdieping, 6 juni). De hamvraag blijft echter deze: Hoe kon een brand(je) in één cel binnen de kortste keren een heel cellencomplex in lichterlaaie zetten? Op voorhand past hier toch slechts één conclusie, namelijk dat het complex nooit kon hebben voldaan aan de vereiste brandveiligheidseisen. Vreemd en beschamend dat VVD-minister Verdonk van vreemdelingenzaken destijds hierin geen aanleiding zag haar verantwoordelijkheid te nemen door af te treden.

Léon Vrins Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden