brieven

Uittocht PVV

De uittocht uit de PVV zet door. Wilders boet steeds meer in aan geloofwaardigheid. Hij heeft steeds minder mensen en geld om zijn werk uit te voeren. Omdat de PVV geen leden heeft is de afkalving niet met een ledenbestand te meten. Wel met opiniepeilingen. Nu is het aan zijn kiezers om daar goed over na te denken. De PVV is net een sekte. De trouwe aanhangers houden lang vast aan hun geloof. Negatieve berichten over de PVV zullen ze lange tijd ontkennen en er een complot achter zoeken. Ze reageren dan vijandig tegen de boodschappers van het slechte nieuws. Maar ook voor trouwe aanhangers komt er wel eens eind aan de geloofwaardigheid van de PVV. De vraag is niet of de PVV stand houdt, maar hoe lang nog.

Harry Rijpkema Amsterdam

Onafhankelijk

Na wekenlang 'geterroriseerd' te zijn door de dagelijkse paginagrote advertenties waarin miljonair Annemarie van Gaal ons probeert te verleiden onze crisis te slopen door toch vooral in zee te gaan met de door hen 'verkozen' energieaanbieder, zijn we daar gelukkig vanaf morgen van verlost (Trouw 23 april). Ik snap dat adverteerders die zo frequent paginagroot adverteren voor de krant een welkome bron van inkomsten zijn, maar om te vermijden dat het verwijt kan worden gemaakt: 'Wiens woord men spreekt, diens brood men eet', zou een onafhankelijk journalistiek stuk over de achtergronden van Sloop de Crisis en de wijze waarop de verkiezing (volgens andere bronnen op discutabele wijze) van de energieaanbieder heeft plaatsgevonden.

Joost de Bruijn Elst

Euthanasie versoepelen

'Een op de vier ouderen krijgt geen plek meer in verpleeghuis' (Trouw, 23 april). Alles prima, maar dan ook euthanasie versoepelen.

Jan Dik Boot (67) Rosmalen

Wielrenners niet op fietspad

Het is toch te gek voor woorden. De gebruikers voor wie de fietspaden bedoeld zijn, krijgen de schuld van de ongelukken die de racefietsers maken.

Het seizoen is weer begonnen. Ons gezin fietst graag door de duinen. Maar we zijn ermee gestopt. Hordes racefietsen zoeven met meer dan 40 km per uur de duinen af, schreeuwend dat wij aan de kant moeten. Vorig jaar werd zo een heel gezin de duinbrem in geduwd. De dames en heren fietsers keken niet eens om.

Nu verlangen ze dat de paden verbreed worden (Trouw, 23 april). Dat moet van onze dure belastingcenten. Waarschijnlijk haalt het niets uit. Want dan kunnen ze met z'n vieren of zessen naast elkaar racen. Het wordt tijd dat de regelgeving aangepast wordt: geen sportfietsers meer op de rijwielpaden. Kan er niet een maximumsnelheid komen? In een land als Italië is dat ook zo. Twintig kilometer per uur is prima... ook voor de e-bikers. Of gewoon verbieden tussen 10.00 en 20.00 uur. Racen hoort op een circuit thuis en niet op de openbare weg.

Rob Mascini Hoofddorp

Klas overslaan

In 1965 sloeg ik de eerste klas over omdat ik als kleuter al kon lezen. Op die 'lagere school' ging het prima, ik zat in een groepje leerlingen die naar het lyceum zouden gaan en extra les kregen. In de eerste klas van de middelbare school ging het mis. Omdat we gingen verhuizen, reisde ik als elfjarige alvast met trein en trolleybus vanuit ons dorp naar het lyceum in de stad. Hoewel ik genoeg punten had, lieten ze me de brugklas overdoen, vanwege mijn emotionele onrijpheid. In de derde sloeg de puberteit heftig toe en bleef ik voor de tweede keer zitten. Weer moest ik nieuwe vrienden zoeken. Na zeven jaar behaalde ik gelukkig mijn Havo-diploma.

Nu, 49 jaar later, vraag ik me af wat de 'winst' is geweest van een klas overslaan (Trouw, 19 april).

Karin van der Raad-Doornik Baarn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden