Brieven

Bedreigde peuterspeelzaal
In Sneek dreigt een peuterspeelzaal gesloten te worden omdat er geen betaalde krachten, maar alleen maar vrijwilligers werken (Trouw, 28 maart). De wet moet natuurlijk gehandhaafd worden, maar je kunt er wel creatief mee omgaan. Is het niet mogelijk om een van de leidsters op de loonlijst te zetten voor een salaris van 1 euro per maand?

Bas de Haas Driebergen

Mekkerende ouderenbonden
De gezamenlijk ouderenbonden mekkeren over het bestaan van de ouderenpartij 50Plus (Trouw, 27 maart). Zij vergeten daarbij dat zulke partijen ontstaan als groepen burgers zich aangevallen, niet gehoord of niet serieus genomen voelen. Voorbeelden zijn de Boerenpartij, LPF, PVV en nu dus ook 50Plus. Dus ouderenbonden: hebben jullie het niet zelf laten afweten bij de belangenbehartiging van de gepensioneerden?

Wim Verbaan Vledder

Hansje Brinker overtroffen
Eind negentiende eeuw was het imago van Nederland in Amerika uitstekend. Het verhaal van Hansje Brinker, die zijn land behoedt voor een overstroming door één vinger in de dijk te steken, gaat er bij de Amerikanen dan ook in als koek (de Verdieping, 27 maart).

Ging het hier nog om een verzinsel van een Amerikaanse kinderboekenschrijfster, bij de heldendaad van schipper Arie Evegroen van het graanschip Twee Gebroeders was dat geenszins het geval. Op bevel van de burgemeester van Nieuwerkerk voer hij zijn schip op 1 februari 1953 in het grote gat in Schielands Hoge Zeedijk en voorkwam daarmee een nog veel grotere overstromingsramp. Een moedige daad die waarschijnlijk niet bekend is in Amerika, maar met een grotere impact dan het 'nattevingerwerk' van Hansje Brinker. Hier geldt met recht: geen woorden, maar daden!

Henk Warmer Lelystad

Vlaanderens mooiste?
Zondag wordt de Ronde van Vlaanderen weer gefietst, maar ditmaal zonder die mooie klim naar de Muur van Geraardsbergen. Vlaanderens mooiste zonder deze fantastische passage is als de Amstel Gold Race zonder Cauberg, de Tour de France zonder Alpe d'Huez en een Elfstedentocht zonder Bartlehiem. Wat jammer dat ook hier de commercie het wint van de heroïek en romantiek in de sport. De olympische amateurgedachte was zo slecht nog niet.

Jan Denkers Almere

Pestmaatregelen
Elma Drayer uit in haar column twijfels over de onlangs aangekondigde wettelijke maatregelen tegen het pesten op scholen (Podium, 28 maart). Het belangrijkste van het plan van aanpak is niet de wetgeving, maar dat het pesttaboe verdwijnt en dat er gewerkt gaat worden aan beter signaleren en om kunnen gaan met die signalen. De wet die staatssecretaris Dekker samen met de kinderombudsman voorstelt, betekent het einde van de vrijblijvendheid.

Het is niet alleen een zaak van de scholen, maar ook van de ouders en van de gehele samenleving. Er is veel onduidelijkheid over de omvang, maar één ding is wel duidelijk: als het om jouw kind gaat dan spreken er andere zaken dan cijfers. Het gaat om het recht van een kind op een veilige leer- en leefomgeving. Einde van de vrijblijvendheid is ook het kritisch volgen van de antipestindustrie.

Marinus van den Berg, woordvoerder ouders Tim Ribberink Rotterdam

Drones zijn drempelverlagend
Dieuwertje Kuijpers en Stephan de Vries stellen dat de opkomst van drones helemaal niet zo revolutionair is (Podium, 26 maart). Drones hebben volgens hen bovendien een ethisch voordeel: je kunt beter richten.

Ze vergeten daarbij dat de inzet van drones eerder mogelijk is dan de inzet van bemande vliegtuigen, en dat het daarom dus ook vaker gebeurt. Daarmee wordt de drempel naar het gebruik van dodelijk geweld lager. En dat is weer een stap naar het op grotere schaal gebruikmaken van geweld. Beide auteurs worden aangeduid als 'politiek analisten'. Was het niet correcter geweest te vermelden dat beiden medewerker zijn van de Teldersstichting, het wetenschappelijk bureau gelieerd aan de VVD? Daarom verdedigen zij 'onze eigen defensieminister Hennis' die een discussie wil om meer drones te kunnen inzetten.

Harry Pals Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden