Brieven

Utopia
Op de voorpagina van de krant van 19 juni stond boven een stuk over de Griekse verkiezingen de kop 'Europa was voor ons Utopia'. Ik denk dat de hoogleraar die hier wordt geciteerd het traktaat Utopia van Thomas More nooit heeft gelezen. Had hij dat wel gedaan, dan zou hij hebben geweten dat het Utopia dat More schetst helemaal geen ideale staat is, zoals zo vaak wordt gedacht en geschreven. Het is een ironische tekst die een quasi-ideale samenleving beschrijft, waarin volstrekt gelijkgeschakelde mensen een onnoemelijk saai leven leiden. Utopia is dus een nachtmerrie.

Petty Bange Heelsum

Marshallhulp ook aalmoes?
Ontwikkelingshulp zien als caritas of een aalmoes, zoals VVD-fractievoorzitter Stef Blok doet (Commentaar, 20 juni) is een teken van ernstige aantasting van het kortetermijngeheugen, oftewel historisch besef. In 1947 opperde George Marshall zijn plan om het verwoeste Europa weer op de been te helpen. Die hulp betekende voor vele Europeanen destijds het verschil tussen leven en dood. Dat Nederland zelf ontwikkelingshulp heeft gekregen hebben we uit ons geheugen gewist.

Jan Klop Zeewolde

Zorg uit liefdadigheid
Naar aanleiding van het commentaar van Trouw dat de VVD de ontwikkelingssamenwerking weer liefdadigheid wil maken, wil ik zeggen dat de zorg dan ook weer liefdadigheid moet worden. Komen de zusters en de broeders weer terug?!

Huib Remmel Brunssum

Lekker puh?
Lezer Herman van Wifferen (Trouw, 20 juni) vindt het 'lekker puh' dat het superieure Nederland op het EK is uitgeschakeld. En dat de landen die zo hard lijden onder de economische crisis, Griekenland, Spanje Portugal en Italië nog wel strijden om de hoofdprijs. Misschien is het goed als hij zich zou realiseren dat de voetbalclubs in deze landen van corruptie aan elkaar hangen. Dat een schuld van een half miljard Euro voor een club aldaar niet ongewoon is. Dat het geld waarmee de bizar hoge salarissen van hun spelers betaald worden nog steeds van banken geleend en niet terugbetaald wordt. Dezelfde banken die vervolgens met Europees geld gered moeten worden. Lekker puh?

Rob Dijkstra Nijmegen

Sportzomer
Hoe in Nederland de publieke omroep is verworden tot een omroep van bijkans louter volksvermaak blijkt uit de tv-column van Willem Pekelder (Trouw, 20 juni). Het is toch diep treurig dat wij het hele zomerseizoen met spelen worden beziggehouden terwijl in de rest van de wereld de ontwikkelingen zich in een razend tempo voltrekken. Zondagavond bijvoorbeeld "even geen Met het oog op morgen" want er moest nog zoveel meer niets worden gezegd over Nederland-Portugal dat al een half uur ervoor afgefloten was. Terwijl diezelfde dag zeer belangrijke verkiezingen in Griekenland plaatsvonden, Frankrijk naar de stembus ging, en de verkiezingen in Nederland naderen. Kijk dan niet vreemd op dat populisme ook zijn weerslag krijgt in de uitslag ervan.

Pieter Broers 't Veld

Redeneerfout
In hun opiniestuk in Trouw (19 juni) maken twee hoogleraren gezondheidseconomie dezelfde denkfout als velen voor hen, namelijk dat het gemiddelde van een grote groep zich laat terugvertalen op een individu. Het is dezelfde redeneerfout als met het eigen risico in de zorg. Want je weet niet wat je overkomt, je kunt het niet sturen en daarom moet je de kosten gezamenlijk dragen in plaats van individueel. En wie dat niet snapt moet nog maar eens een college statistiek en waarschijnlijkheidsleer gaan volgen.

Evert van Dijken Duiven

Oude afspraken nakomen
Deze week is Rio+20 gestart, de VN-top voor duurzame ontwikkeling. In 1992 werkte ik bij het ministerie van milieu om de toen gemaakte afspraken te screenen op waar Nederland nog werk te doen had. Een derde voerde Nederland toen nog niet of maar deels uit. Nu ik de lange brief aan de Tweede Kamer daarover nog eens nalees, ontdek ik dat de belangrijkste tekortkomingen van toen na 20 jaar nog steeds door Nederland niet of nauwelijks zijn opgepakt. Kortom: een nieuwe VN-top levert wellicht nieuw beleid op, maar het is ook goed om kritisch te kijken naar onszelf in het naleven van de oude afspraken.

Jeroom Remmers Driebergen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden