brieven

Luthers jodenhaat

Als de scriba van de Protestantse Kerk in Nederland laat weten 'dat nog moet worden bezien of het onderwerp (openlijk afstand nemen van Luthers jodenhaat) aan de orde komt (bij de viering van 500 jaar Kerkhervorming in 2017)', is dat zacht gezegd inderdaad teleurstellend. Hoe verdraagt zich deze opmerking met de eerdere uitspraak van de PKN de oproep van joodse prominenten om tot zo'n verklaring te komen een 'erg waardevolle suggestie' te noemen, die zij 'zeer serieus' neemt. Dit onderwerp moet aan de orde komen. Anders wordt de herdenking in 2017 een feestje waaraan deelname serieus moet worden ontraden.

Jan Geursen Haarlem

Grote stad

Met het pleidooi van hoogleraar Zef Hemel voor één grote stad van minimaal twee miljoen inwoners (Trouw, 17 juni) ben ik het zeer eens. Te lang heeft Nederland in het teken gestaan van wat vanaf de jaren vijftig, zestig van de vorige eeuw de gebundelde deconcentratie heette. Nederland is nu een aaneenschakeling van huizen met 'open' gebieden ertussen, te klein en te weinig om van natuur te spreken. Om nog natuurontwikkeling mogelijk te maken is concentratie van mensen nodig in echt grote steden. Dat spaart de open gebieden, die we nog hebben en geeft de kans 'verloren' gebied aan de natuur terug te geven.

Jacob Carrière Haarlem

Amsterdam groter? Ja!

Al vijfentwintig jaar wonend in Driebergen ben ik een groot voorstander van een groter Amsterdam. Hoe meer mensen daar, hoe minder hier. Eén probleem: als de zeespiegel blijft stijgen door de klimaat-verandering, krijgen we hier niet het water over ons heen, maar Amsterdammers.

Chris Geerling Driebergen

Overtuigd en toch twijfel

De heer Bercken zegt (Trouw, 17 juni) dat hij overtuigd christen is. Toch twijfelt hij en is hij onzeker. Hoe kan dit? Verder stelt de heer Bercken dat de kerk met haar rituele uiterlijkheid en haar fundamentalistische gedachtengoed een makkelijke prooi is voor atheïsten. Hoe kan dit? De kerk heeft met het christelijke geloof toch gelijk en de waarheid in pacht? Ook zegt hij dat humanisten tegen mensen die tijdens hun leven zijn geknakt, zeggen dat ze dat maar hebben te accepteren. Waar slaat zo'n redenatie op? Na het betreffende artikel te hebben gelezen heb ik zeer sterk de overtuiging gekregen dat de heer Bercken absoluut niet gelooft in de christelijke God.

Gerrit Goosen Harderwijk

Misbruik D-day niet

Dat Geert Wilders grote woorden durft te gebruiken weten we al een tijdje. Met zijn uitspraak 'Vandaag is D-day' bij de installatie van de nieuwe ENV-fractie in het Europees parlement slaat hij helaas de plank wel heel erg mis. Hij vergelijkt dit gebeuren met de geallieerde invasie in 1944 tegen de onmenselijke terreur van nazi-Duitsland. Wilders toont hiermee weinig historisch besef, laat staan respect voor de bevrijders en de duizenden slachtoffers aan geallieerde zijde.

Klaas van der Veen Hoofddorp

Wie wilde de Fyra?

Naar aanleiding van uw commentaar aangaande de Fyra-enquête vraag ik me af waarom niet aan de orde komt waarom er een HSL moest komen en wie dat bepaald heeft. De NS of de politiek? Volgens mij de laatste. NS is ermee opgezadeld. Want dat is volgens mij het begin van de ellende. Er is indertijd een uitgebreide discussie geweest over het nut van de HSL, dus waarom zeven miljard euro (sommige bronnen hebben het over elf miljard) uitgeven voor 30 minuten tijdwinst om in Brussel te komen? De commissie is samengesteld uit louter Kamerleden die ook een oordeel moeten vellen over hun voorgangers. In mijn ogen kan haar objectiviteit in twijfel worden getrokken.

Frank Hugenholtz Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden