Brieven

Linkse compassie
Lezer Barend Jansen hekelt de verbinding tussen compassie (zich bekommeren om anderen) en 'links' (Trouw Brieven, gisteren). Links staat volgens hem voor verregaande bemoeienis door de overheid met de burger terwijl "rechts vindt dat de burgers zich om elkaar moeten bekommeren". Hij roept vervolgens op mensen te helpen "voor zichzelf te zorgen".

Hij vergeet echter dat de huidige crisis voor een groot deel is te danken aan mensen die vooral voor zichzelf zorgden. Een sterke samenleving leunt op onderling vertrouwen en solidariteit. Dat moet vaak georganiseerd worden omdat het geen natuurlijk gedrag van de burger blijkt te zijn. En dat is een overheidstaak bij uitstek.

Taco Kingma Gouda

Subsidie voor trawlers
In het buitenland worden megastallen voor varkens gebouwd. Zo wordt het imperium van de Russische miljardair Abramovic met Nederlands ontwikkelingsgeld gesubsidieerd, terwijl de plaatselijke kleine boeren daardoor geen middelen van bestaan meer hebben (Trouw, dinsdag). Vriestrawlers (varende visfabrieken) van onder meer Nederlandse reders die de Stille Oceaan leeg vissen, krijgen overheidssubsidies op brandstof en EU-subsidies voor modernisering van hun schepen (Trouw, gisteren). Dit is toch niet meer te volgen.

Jaap Cornelissen Ermelo

Bretels voor Wilders
Tip aan Geert Wilders: schaf een paar goede bretels aan. Kan hij gaan doen waarvoor hij als volksvertegenwoordiger is gekozen: ons helpen uit de malaise te komen zonder last te hebben van afzakkende broek(en). Dat ophijsen kost alleen maar tijd en geld.

Geke Giesing Ermelo

Volwassen geadopteerden
Bij het artikel over de lancering van een nieuwe website voor geadopteerden is de term 'adoptiekinderen' geplaatst. Wij willen niet meer neergezet worden als kinderen, die, zo wordt er vaak geredeneerd, niet moeten klagen, maar dankbaar moeten zijn voor het feit dat ze zijn geadopteerd. Inmiddels vormen wij een grote groep mondige en volwassen geadopteerden. De genoemde website zal hopelijk aspirant-adoptiefouders ervan bewust maken dat een kind uit een ander land halen niet zonder vergaande consequenties is.

De zin 'geadopteerd zijn duurt een leven lang' is niet uit de lucht gegrepen. Nòg beter zou het zijn als de website ook een kritisch geluid laat horen over adoptie. Is adoptie werkelijk in het belang van het kind? Hopelijk ontstaat er zo een vruchtbaar debat over.

Anand Kaper United Adoptees International, Apeldoorn

Vuurwerkverbod
Meerderheid bevolking is voor een vuurwerkverbod alleen de volksvertegenwoordigers niet (Trouw, dinsdag). Hoezo volksvertegenwoordigers?

J. Brouwer Putten

Radikale Mitte
Het 'radicale midden' waar het CDA naartoe wil, kent in ieder geval een voorloper. Op 14 maart 1950 werd in Frankfurt het 'Radikale Mitte' (RM) opgericht. Cabaretier Werner Finck was de drijvende kracht achter deze parodiepartij. De partij had een sneeuwwitte vlag met in het midden een groot gat, want kleuren en symbolen kunnen gevaarlijk worden. Het portret van de leider was een spiegel. Een blik daarin zou ieder van de leden overtuigen van de kwaliteiten van de leider. Wellicht een inspiratie in deze tijd.

Heider Krug Brunssum

Inval bij KPN
Na invallen van de NMa zegt KPN topman Eelco Blok (Trouw, gisteren): "We worden neergezet als een bedrijf dat het niet zo nauw met de regels neemt, zonder dat de NMa daar bewijs voor heeft." Daar doet de NMa nou net die invallen voor, om bewijs te kunnen leveren!

Bas Koelmans Wezep

Olie-embargo Iran
Volgens minister Rosenthal komt Iran nu verder onder druk te staan door het olie-embargo, 'zonder dat de bevolking onnodig lijdt' (Trouw, dinsdag.

Hoe weet de minister dat?

De VS stelden onlangs een embargo in tegen de Iraanse Centrale Bank, waardoor de Iraanse bevolking wordt getroffen door hoge inflatie.

Het olie-embargo kan best eens hetzelfde effect hebben.

Leen den Boer Vlaardingen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden