brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Gedurfde stelling

Ongetwijfeld heeft Els Borst met haar euthanasiewet en haar woordkeuze ('het is volbracht') veel christenen tegen het zere been geschopt, maar nergens heeft dit tot een kruistocht geleid. Toch menen Ewout Klei en Ibrahim Wijbenga de moord op Els Borst te moeten betitelen als een christelijke aanslag en stellen zij dat christenen onder ogen moeten zien dat ook hun geloof nog steeds tot geweld kan leiden (Trouw, 11 februari). Een gedurfde stelling. Helaas wordt hij vooral gebaseerd op de uitlatingen van een psychisch gestoorde ('hij zegt het namelijk zelf') en enkele twitteraars. Misschien moeten de heren Lodewijk Asscher eens vragen hoe je omgaat met mensen die maar wat roepen.

Piet Disveld Zaandam

Christelijke aanslag?

Terecht wijzen Ibrahim Wijbenga en Ewout Klei (Opinie, 11 februari) op de gevaren van haatcampagnes tegen personen die anderen aan kunnen zetten tot zelfs moord.

Toch trekken ze een wel erg vlotte conclusie, dat de moord op Els Borst een christelijke aanslag is. Juist het feit dat Bart van U. handelde vanuit wanen zou tot enige voorzichtigheid in het concluderen moeten leiden. Het zijn die wanen, die het wezenlijke verschil maken met de moorden gepleegd door Folkert van de G. en Mohammed B. Deze heren hebben weloverwogen en op grond van hun ideologie hun daad gepleegd. Daarmee worden hun moorden extreem-linkse en moslim-fundamentalistische aanslagen. Bart van U. is, zoals het zich nu laat aanzien, een geestelijk gestoorde man, die door wanen gedreven vreselijke daden heeft begaan en een christelijke achtergrond heeft.

Neemt niet weg, dat de reacties op de moord van mevrouw Borst, door enkele van mijn medechristenen, volstrekt abject zijn. Zij moeten zich realiseren, dat hun uitlatingen niet onschuldig zijn.

Geert Jager Houten

Terreur verzwijgen?

In Wim Boevink's Klein Verslag (Trouw, 11februari) van een interview met de Duitse filosoof Peter Sloterdijk betreurt deze denker het dat 'het recht op berichtgeving altijd wel sterker zal zijn dan het inzicht in de noodzaak van discretie'. Is het tij van de 'door- en doorgemedialiseerde samenleving' (zoals Sloterdijk die benoemt) dan helemaal niet te keren? Natuurlijk wel. Iedereen heeft, elke dag weer, opnieuw de keuze om de overdaad aan berichtgeving niet langer tot zich te nemen. Dit betekent niet dat we onder een steen gaan leven. Wèl dat we meer innerlijke rust krijgen, en tijd voor ontplooiing van onze eigen kwaliteiten. Zo dienen we tevens het grotere geheel.

Carla Hamburger Laren

Petitiedemocratie

Wil je mensen bij de politiek betrekken, dan moet je juist gebruik maken van de nieuwe communicatiemiddelen en deze inzetten voor het laten meebeslissen over de problemen in de samenleving (Trouw, 12 februari). Dit kan heel prima, sneller en goedkoper dan met het huidige systeem waar het draagvlak steeds meer verval vertoont. Het voorleggen van keuzen aan onze stemgerechtigden is dus een goede en meer democratische weg. Tevens kan het ook veel goedkoper dan nu via het referendum over het assiocatieverdrag met Oekraïne.

Kees Merkelbach Lent (Nijmegen)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden