Brieven

Homoboeren
Ik ben het helemaal eens met lezer Evert Salverda (Brieven, 11 november): in de Duurzame 100 missen 'gewone' duurzame mensen. Ik ben persoonlijk erg bezig met duurzaamheid, maar deze bijlage ging ongezien bij het oud papier: niet inspirerend op deze manier. Wel interessant vond ik het artikel over die homoboeren: zij zijn goed bezig samen, en erg mooi om op deze onnadrukkelijke manier eens te lezen over wat gay people beweegt.

J. Torbijn, duurzame lesbische lezeres Rotterdam

Duurzame 100
Peer de Rijk (Podium, 10 november) meent te weten dat iedereen op de Duurzame 100-lijst elitair is en bestaat uit 'gearriveerden' die zijn voorzien van een meer dan goed inkomen en ruime behuizing (Trouw 10 november). Ik heb geen idee waar hij die wijsheid vandaan haalt. Voor mij, nr 25 op de lijst, gaat dit in elk geval absoluut niet op. Ik sta helemaal achter zijn streven om de voortschrijdende vervaging van het begrip 'duurzaamheid' aan de kaak te stellen. Als je de visies van de leden van de Duurzame 100 naast elkaar zet, zijn die in sommige gevallen inderdaad nauwelijks met elkaar te rijmen.

Paul Hendriksen Olst

Weigerambtenaar
De gemeente Den Haag ontslaat een weigerambtenaar (Trouw, 11 november). De zorgsector kent voor zulke situaties een regeling: verpleegkundigen en verzorgenden kunnen vanuit hun levensovertuiging of persoonlijke waarden en normen gewetensbezwaren hebben tegen het uitvoeren van bepaalde handelingen. Ik zou niet gehuwd willen worden door een ambtenaar die daar op persoonlijke gronden bezwaar tegen heeft. Zou het te veel gevraagd zijn dat dit wordt ondersteund door een 'recht op gewetensbezwaren' bij de overheid?

Teun van Veelen Arnhem

Over de balk gooien
De Raad van State is van oordeel dat de provincie Friesland mag beginnen met de aanleg van de Centrale As. Het werk gaat minimaal 250 miljoen euro kosten. Hoe is het mogelijk dat in tijden van zware bezuinigingen op de kunsten en de zorg een provincie mag besluiten dat dit enorme bedrag wordt besteed aan het oplossen van een marginaal probleem in Noordoost-Friesland. De infrastructurele problemen, voor zover aanwezig, kunnen voor een fractie van de kosten opgelost worden. De vraag komt naar voren of provincies en andere overheidsorganen niet over veel te veel geld beschikken. Geld dat nu over de balk gegooid wordt en waarmee terloops grote landschappelijke schade wordt aangericht.

J. Heeringa Moordrecht

Zorgverlof is duur

Er is weinig animo bij werknemers om zorgverlof op te nemen. Trouw schrijft (9 november) dat 'veel ouders vermoeden dat het opnemen van verlof nadelige financiële gevolgen zou hebben'. Hoezo ' vermoeden'? Het is gewoon zo dat het opnemen van ouderschapsverlof nadelige financiële gevolgen heeft. Kijk maar op de site van de rijksoverheid hierover: 'Werknemers bouwen tijdens het ouderschapsverlof geen vakantiedagen op. Zij krijgen bovendien geen salaris voor de uren waarin ouderschapsverlof is opgenomen, tenzij er andere afspraken zijn gemaakt tussen werknemers en werkgevers.' Wie voor de overheid werkt krijgt wel een deel van het salaris doorbetaald. Zo niet, dan is de kans groot dat je alleen via de belastingen 4,11 euro per uur terugkrijgt.

Ypie Boersma Reduzum

Enthousiasme
Geweldig, hoe NPB en Doopsgezinden te Wageningen met hun geloofsgemeenschap enthousiast bezig zijn (Podium, 9 november). Hun opvatting over God die niet te bewijzen is, trof mij. Open antwoorden van kerken maken nieuwsgierig.

Thilly Kuiper Stadskanaal

Lelijk schilderij
Vanwege de negatieve reacties op 'Lelijk schilderij' in de rubriek 'Moderne Manieren' (5 november) wil ik graag aangeven dat ik het helemaal met Beatrijs Ritsema eens ben. Zou het kind nu echt zoveel meer zelfvertrouwen krijgen als je het schilderij ophangt? Als kind kreeg ik veel waardering voor mijn tekeningen en schilderijen, maar ik begreep ook heel goed dat ze niet opgehangen werden; mijn zelfvertrouwen heeft daardoor echt geen deuk opgelopen.

Tanneke Hilhorst Weesp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden