brieven

Mooi bezit

Een stiltecoupé in een vroege forensentrein, op de ochtend na de late-avondse nederlaag van het Nederlands elftal - veel stiller kun je het niet hebben. Gelukkig lees ik Trouw, dat op de voorpagina nog niet verder komt dan de verlenging. Trouw zit nog in het toernooi. Een mooi bezit.

Christiaan Roorda Den Bosch

undefined

Penalty's

Die penalty's zouden ze moeten afschaffen. Gewoon dóórvoetballen tot ze erbij neervallen, toch!? Aan de kwaliteit van het voetballen heeft het niet gelegen. En dan een paar stomme trappen op het doel. Daar wordt volgens mij naar toegewerkt. Maar ja, wie ben ik om die penaltyregeling te veranderen? Snik

Corrie Eberhardt-Blok Amsterdam

undefined

Istanbul

Aan het artikel over het reizen met de ov-chipkaart (Trouw, 9 juli) en het interview met onderzoeker Van Kuijk wil ik iets toevoegen. Niet alleen in Londen, ook in Istanbul is al vele jaren sprake van een chip (akbil-button: slim-biljet button) waarmee alleen maar ingecheckt hoeft te worden. Deze chip, nu ook in de vorm van een kaart, is geldig in de stadsbus, de zeebus, de metro, de tram en op de veerboot. Te koop bij een van de vele Akbil- kiosken. De kaart geeft je 10 procent korting op de toch al lage tarieven en je kunt heel handig met meerdere personen op één pas reizen. Mijn collega vertelde me dat ze in 1997 al zo'n button had.

Sytske Breunesse Woerden

undefined

Chip-scanner te laag

De OV-chipkaart is een prima ontwikkeling. Helaas is de scanner te mooi bedacht. Als je lang van lijf bent, is de tekst op de display door al dat gespiegel in het glas vrijwel niet te lezen. Dit omdat jezelf in een voorwaartse beweging bent tijdens het scannen. Oplossing: twee simpele lampjes bovenop de scanner erbij. Groen voor inchecken, en rood voor uitchecken. Bijkomend voordeel: vergeet je goed uit te checken, dan kan iedereen dit zien en zal vast iemand dit nog even naar je roepen.

L. Hanemaaijer De Lier

undefined

Psychisch zieken vergeten

Onder de kop "Darmpatiënt voelt zich het minst gezond" geeft Trouw (1 juli) een samenvatting van een bericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek, waaruit zou blijken dat van alle langdurige aandoeningen een darmstoornis de grootste negatieve impact heeft op het gezondheidsgevoel. In de lijst van bijna twintig aandoeningen komt geen enkele psychiatrische ziekte voor, terwijl bekend is dat chronische depressies of angststoornissen, bipolaire stoornis of schizofrenie zeer ingrijpende negatieve gevolgen voor de ervaren gezondheid van de betrokkenen hebben. Deze ontkenning van het bestaan van psychiatrische ziekten dan wel hun gevolgen maakt het mogelijk dat de overheid buitensporig bezuinigt op de uitgaven in de geestelijke gezondheidszorg en de kinder- en jeugdpsychiatrie van de rest van de geneeskunde scheidt en bij de gemeenten onderbrengt.

Raphael Schulte, psychiater Alkmaar

undefined

Ga maar strijden

Waarom geven we volwassen djihadisten, onder voorwaarden, geen toestemming om naar oorlogsgebieden te vertrekken? Een flink aantal van hen geeft aan dit graag te willen, hun Nederlands paspoort te willen inleveren en een eventuele uitkering te laten stoppen om voorgoed te vertrekken. Maak dit mogelijk bij wet, desnoods in EU-verband. Dit biedt alleen maar voordelen voor de betrokkenen én de veiligheid van Europa.

Kees Vergeer Breda

undefined

Tour-afval

De tour is weer onderweg. Stoere renners en prachtige beelden van natuur en oude kerken en kastelen. Maar dan al dat vuil dat ze al fietsend overal weggooien. Hoe leg je je kleinkinderen uit dat zij niet mogen wat al die stoere mannen gewoon vinden? Na het uitbannen van doping moet dit eenvoudiger op te lossen zijn. Tourdirectie, doe er wat aan!

Jan de Vreeze Aerdenhout

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden