brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Moslims

Volgens briefschrijfster Ria Kragt (Opinie, 2 juni) kunnen we wat van moslims leren als het gaat om geloofsbeleving. Zij geloven met verve! Wat deze beleving met verve precies inhoudt kunnen we dagelijks op het wereldtoneel zien en uit de media vernemen. Laten we hopen dat gelovigen van het type Ria Kragt het hier nooit voor het zeggen krijgen.

Jaap Cornelissen Ermelo

Nigeria

Gisterochtend las ik de vijfde reportage over Nigeria van Seada Nourhussen (de Verdieping, 2 juni). Het onderwerp is kerk. De toonzetting van het stuk verbaast mij. Nourhussen beschrijft haar ervaring zo: '...alsof een kudde buffels wordt losgelaten. De nietsvermoedende verslaggever kan niet anders dan meerennen en ook de handen ten hemel richten als anderen ze vastpakken.'

Waarom wordt een half miljoen mensen op een dergelijk neerbuigende toon beschreven? Een groep christenen die een samenleving opbouwt in het failliete en corrupte Nigeria. Deze Nigerianen ervaren sociaal-economische welvaart. En zoals zij de voorganger Enoch Adeboye citeert: 'God wil dat je geniet van dit leven tot we wachten op de glorie van het hiernamaals.' Mag dat niet?

Marjo Wolse Heemstede

Groen pensioen (1)

Op maandag 1 juni stond op de voorpagina een stuk over pensioenbeleggingen, geschreven door de Redactie duurzaamheid & natuur! Wat staat ons nog meer te wachten? Beatrijs Ritsema over Guantánamo Bay? Gerbrand Bakker over een eventuele Grexit of Brexit? Waarom ook niet de 'gewone man of vrouw in de straat' gevraagd om een hoofdartikel te schrijven, op dezelfde wijze waarop ook het NOS-Journaal zijn tijd vult?

Als uw krant journalisten toestaat dit soort artikelen te schrijven over onderwerpen waarover ze niet deskundig zijn, dan komt de onafhankelijke opstelling gemakkelijk in gevaar. Plaatsing van het genoemde artikel is hiervan, bedoeld of gewoon naïef, een voorbeeld. Pas een dag later bleek uit het redactionele commentaar dat het enthousiasme van deelnemers in pensioenfondsen toch heus minder groot is zodra de consequenties aan de orde komen. Schoenmaker, blijf bij je leest.

Jan Verkade Rucphen

Groen pensioen (2)

Laat duidelijk zijn dat bijna niemand voor zijn pensioenfonds kiest. Werkzaam in het onderwijs zat ik als vanzelf bij het ABP, waarbij je hoopte op een welvaartsvast pensioen. Ik vind dat dit nog steeds het streven van een pensioenfonds moet zijn. Het is kwalijk dat het ABP, via een soort volksraadpleging door een ingehuurd bureau, al rugdekking zoekt voor een lager rendement bij het niet meer investeren in fossiele brandstoffen. Al even laakbaar vind ik het dat de Redactie duurzaamheid & natuur in de krant van maandag drie pagina's, inclusief de voorpagina, inruimt voor het zoeken van draagvlak.

Laat de keuze maar over aan de individuele deelnemer: kiezen voor een klassiek pensioen, met een zo hoog mogelijk rendement, of voor een groen pensioen. Dit laatste kan dan de keuze zijn van twee- en veelverdieners en van groene gewetensbezwaarden.

Michel van Straten Ridderkerk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden