brieven

Koe
'Eén koe levert voldoende mest om een auto op groengas te laten rijden', zo lezen we in het artikel over groengas (de Verdieping, 7 januari). Dat klinkt heel mooi, maar het is een totaal (zin)loze bewering als er niet bij wordt verteld hoe ver die auto met de mest van die ene koe komt en/of met welke snelheid die auto dan kan rijden.

Jan van den Brink Gouda

Christelijken
In het artikel over de Stichting Dienstverlening Serviceflats (SDS) is sprake van enkele betrokkenen achter wiens naam 'CDA-gemeenteraadslid' of 'ex-CDA-politicus' staat. Ik vrees dat men weer zal zeggen: "Zie je wel, dat heb je bij die christelijken; zich mooi voordoen, maar ondertussen..." En men blijkt dan ook nog gelijk te krijgen ook.

Dick Nijk Meppel

Bureaucratie
Op het standpunt van Heleen Dupuis (Trouw, 7 januari) valt wel wat af te dingen maar het bevat misschien wel veel aanknopingspunten over de vraag waarom velen ook sceptisch zijn over regelgeving van de EU. Eén saillant voorbeeld van nationale bureaucratie: op mijn internetoverzicht van vergoedingen, verstrekt door mijn ziektekostenverzekeraar aan behandelaars, las ik de volgende post: 'Een periodieke vergoeding aan de huisarts voor het niét wonen in een achterstandswijk'. Wat mij interesseerde waren de nadere specificaties van behandelingen in ziekenhuis, polikliniek en tandarts. Maar die worden, niet uitgesplitst naar afzonderlijke verrichtingen, onder één prijs vermeld. Inzicht en controlemogelijkheden ontbreken zo voor de patiënt.

Guus Van Delfgauw

Spaargeld
Met verbazing las ik dat zelfs in het commentaar in Trouw (Opinie, 7 januari) wordt opgeroepen spaargeld uit te geven. Vorig jaar werd door econoom Lans Bovenberg gesuggereerd dat ouderen hun huis kunnen verkopen om daarmee de zorg die ze eventueel later nodig zouden hebben zelf te kunnen bekostigen. Wij, zestigers, hebben ons huis verkocht en geld op de spaarbank om later zorg te kunnen kopen. Nu zouden we ineens dat spaargeld moeten opmaken. Te gek voor woorden.

Corry Noordhof Den Dolder

Luchttransport
Iedere keer verbaas is me over de grote verpakkingen die fabrikanten gebruiken om hun artikelen aan de man te brengen, om zo de klant te misleiden. De doos rond een kerstbrood was weer minstens anderhalf maal groter dan het kerstbrood zelf. Dit geldt natuurlijk ook voor banketstaven, maar ook voor tal van andere artikelen. Neem bijvoorbeeld vaatwasblokjes, soms is het doosje maar voor de helft gevuld. Als we er van uitgaan dat zoveel dozen van producten soms voor de helft, maar bijna altijd voor maar tweederde gevuld zijn, betekent dat, dat één op de drie zogenaamd volgeladen vrachtwagens rondrijdt met... lucht. Wát een aanslag op ons milieu.

Corrie Ton-de Kock Dordrecht

Schop onder de kont
Met minder subsidie is Museum Boerhaave in Leiden erin geslaagd het bezoekersaantal van 47.000 op te krikken naar 74.000 (Trouw, 7 januari). Een felicitatie waard. Uit ervaring weet ik hoe moeilijk het is een gesubsidieerd museum zover te krijgen om te kijken naar andere bronnen van inkomsten. Maar, aldus de kop boven het artikel, was het volgens Boerhaave-directeur Dirk van Delft een 'rotstreek' van de toenmalige cultuurstaatssecretaris Halbe Zijlstra om in 2011 op de subsidie te korten. Een koptekst in de trant van 'wij zijn dankbaar voor de schop onder onze kont, want we krijgen nu meer bezoekers' zou beter zijn geweest. Te veel subsidie maakt lui, minder maakt creatief.

Jan te Lintelo Ede

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden