Brieven

De Groene Sensatiebode
Wil Trouw zich ontwikkelen tot de Groene Sensatiebode? De voorpagina van de krant van 19 augustus wijst daar sterk op. Planten en dieren zouden massaal op de vlucht zijn naar het noorden vanwege de opwarming. Eigenaardig, want de laatste 13 jaar is de aarde alleen in het noordpoolgebied nog wat opgewarmd, maar op lagere breedten stagneert de opwarming. Dat is de planten en dieren kennelijk nog niet opgevallen. Ze marcheren nog steeds 20 cm per uur naar de polen. Ik verwacht van goede journalistiek een kritische blik op zo'n nietszeggend gemiddelde. Als de natuur werkelijk op de vlucht zou zijn voor het klimaat, dan zouden vogels dat sneller moeten kunnen dan zoogdieren, en dieren sneller dan planten. En bergopwaarts zou het veel gemakkelijker moeten gaan dan over grotere afstanden noordwaarts. Maar dat vinden de onderzoekers niet. Dat hoeft ook niet te verbazen, want we hebben het over een opwarming van gemiddeld een halve graad.

Frans Dijkstra Ommen

Eerlijk, eerlijker, eerlijkst Op de voorpagina (Trouw, 18 augustus) schrijft de krant dat Rutte een 'eerlijker' verhaal belooft over de financiële crisis. Volgens mij gaat het met eerlijk zoals met wit: een vergrotende trap kan niet. Je kunt niet eerlijker worden als je al eerlijk bent. Daar heeft het gebrek aan vertrouwen in Rutte van Roemer (SP) denk ik ook mee te maken.

Tjakke Schuringa Amstelveen

Zorgzame broeders en zusters
Verslaggever Jeroen den Blijker (donderdag) noemt het leven op de internaten St. Anna en St. Joseph in Heel 'hard en liefdeloos'. Hij grijpt de onverklaarbare sterftegevallen aan om de internaten in een negatief daglicht te plaatsen. Geschiedschrijving uit de losse pols met hier en daar een verwijzing naar een promotie (dr. Beltman) of een historisch onderzoek ('Tussen caritas en psychiatrie') is onvolledig en in hoge mate gekleurd en doet geen recht aan de feitelijke situatie op de internaten in de jaren vijftig. De broeders en zusters hebben als geen ander zorg gedragen voor de mens met een verstandelijke en lichamelijke beperking. In Heel en op tal van andere plekken waar deze religieuzen hebben gewerkt wordt met groot respect en waardering over hen gesproken. En terecht.

Frans Wielens Emmen

Spullen kapot maken
'Zelf maken we ook aan de lopende band spullen kapot' en 'normaal gesproken hebben we er totaal geen moeite mee om goede spullen weg te gooien'. Filosoof en hoogleraar Bas Haring zei dat over de rellen in Engeland (17 augustus). Hoe komt het dat ik (geboren in 1931) daar wel altijd moeite mee heb? Als een apparaat niet meer werkt, probeer ik het te laten herstellen. Lukt dat niet, dan lever ik het ter recycling in. En dat doe ik echt niet omdat ik me telkens verbaas over de mogelijkheden van al die nieuwe apparaten.

Wijnand Thoomes Culemborg

Les levensbeschouwing
PvdA'er Marcel Duyvestijn en D66'er Thijs Kleinpaste hebben kritiek op godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs op openbare scholen (Podium, donderdag). Het is 'vermomde zendingsdrang', vinden ze, blijkbaar zonder enige kennis van zaken. De feiten: gvo en hvo worden gegeven door vakleerkrachten, met de bedoeling les te geven vanuit deze levensbeschouwingen en over deze levensbeschouwingen. Je kind hoeft deze lessen niet te volgen, het mag. De twee vinden dat openbare scholen zelf wel in staat zijn een 'begrijpelijk en waardevol lesprogramma' vast te stellen. Dat is het vak geestelijke stromingen. Dat wordt inderdaad zo neutraal mogelijk gegeven, door de leraar in de klas of bijvoorbeeld de docent maatschappijleer. Al jaren, maar blijkbaar zijn deze twee niet op de hoogte. Ik zou het als ouder ook niet accepteren, als gvo of hvo neutraal gegeven worden. Dat is immers niet de reden om je kind deze lessen te laten volgen. Je wilt juist dat het kennis maakt met deze visies op leven en wereld.

Hilda Schipper, docent humanistische vorming Wirdum

Wat is er eng aan bekeren?
Het begrip 'bekering' wordt weer eens als een soort angstbeeld uit de kast gehaald. Is het propageren van waarden, met de bedoeling een gezonder, bewuster, evenwichtiger mens te worden, zo negatief?

Hans Garritsen Cuijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden