Brieven

Geen Breivik-foto's
In Noorwegen werd negen maanden geleden besloten om een foto van moordenaar Anders Breivik niet meer te publiceren. Te confronterend. Ik vind het jammer dat Trouw hier geen rekening mee houdt. In de krant van dinsdag 17 april stond allereerst een grote foto van de man met gebalde vuist op de voorpagina. En of dat nog niet genoeg is, stond op pagina vier een over de halve pagina snikkende Breivik, die naar zijn eigen filmpje kijkt. Ik vraag me af wat de nieuwswaarde is van deze foto's. Publiceer van deze man geen foto's meer. Het is te veel aandacht voor deze moordenaar.

Ab Enters Barendrecht

Citotoets en pervers gedrag
Of basisscholen bewust sjoemelen (Trouw 18 april) bij het in kaart brengen van het opleidingsniveau van de ouders, moet de inspectie maar beoordelen. Of het in dat geval gaat om het binnenhalen van een paar extra centen valt te betwijfelen. Veeleer zal het daarbij gaan om het opkrikken van de Cito-score. Die wordt namelijk per school gecorrigeerd voor 'achterstandsleerlingen', lees: het opleidingsniveau van de ouders. De druk op scholen om de norm van de inspectie te halen voor de eindscore van de Cito-toets is enorm. De afrekencultuur die daarop volgt, zorgt voor zware druk op scholen. Zozeer, dat je niet verbaasd moet zijn dat het pervers gedrag in de hand werkt. Nooit goed te praten natuurlijk, maar wel het gevolg van deze gang van zaken.

Bernhard Wendt Sellingen

Compensatie Westerschelde
René van Loon vraagt zich af waarom er compensatie nodig is voor het uitbaggeren van de Westerschelde (Trouw 18 april). Het antwoord is: wij zijn niet de enige soort op aarde. Met ons leven miljoenen andere soorten op deze 'eindige' planeet. Door de uitdieping van de Westerschelde verdwijnen kwelders waar trekvogels op hun enorme reis kunnen bijtanken. Het onder water zetten van een polder kan dat compenseren. Als de Nieuwe Waterweg wordt uitgebaggerd, verdwijnen er geen kwelders en is compensatie dus onnodig.

G. Papenburg Buitenpost

Geen belasting over bonussen
De Tweede Kamer wil extra belasting heffen over de bonussen die toplieden van banken zichzelf geven (Trouw, 18 april). Hoe dom. Meer belasting over bonussen zal alleen maar leiden tot nog hogere bonussen. Want de heren bankiers moeten netto natuurlijk wel hetzelfde overhouden. De oplossing? Een verbod op bonussen en een wettelijk geregeld maximumsalaris.

Rob Dijkstra Nijmegen

Ik begrijp Google
Dat Google er alles aan doet om mij te begrijpen (Trouw 18 april), begrijp ik. Maar waarom een computer taal niet snapt? De menselijke taal is het product van zo veel steeds veranderende variabelen, dat het vooralsnog onmogelijk is deze in het keurslijf van de computer te proppen. Vandaar dat we nog steeds de gulden middenweg bewandelen en met de computer communiceren via een toetsenbord. Toepassingen waarin de computer spraak herkent, werken nog altijd niet soepel. Het zal nog veel tijd vergen een computer de mens te laten begrijpen. Google doet zijn best. Ik ben benieuwd wanneer het primitieve toetsenbord kan worden vervangen door mijn stem.

Henk Francino Deventer

Iedereen is van de wereld Beste Oost-Europese en Turkse medelander, welkom in Nederland. Hoewel je misschien een andere indruk krijgt in de media, zijn de meesten van ons best aardig en gastvrij. Maar dat merk je pas als je ons beter leert kennen. We spreken meerdere talen, eten graag over de grens en zijn geïnteresseerd in alles wat van ver komt. Zoals de oude wijsgeer Thé Lau van The Scene het zong: "Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen".
Ed Izeren Den Haag

Ongemakkelijke Rutte
Rutte zegt dat er geen onderhandelingen zijn gevoerd op de achterbank. Gelukkig keek hij er zelf dit keer zelf ook ongemakkelijk bij, in plaats van te schateren. Waarom investeert hij niet in een zo breed mogelijk draagvlak, in plaats van in die twee zeteltjes van de SGP? Heeft Rutte zelf ook niet zo veel vertrouwen meer in zijn eigen leiderschap en geloofwaardigheid? Pakken wat je pakken kunt dus, en dan is de helft plus 1 mooi zat.

Tara Visser Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden