brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

V&D is al lang kaalgeplukt

Natuurlijk heeft V&D de vertaalslag naar de moderne consument volledig gemist (Trouw, 24 december). Maar wél nadat V&D was kaalgeplukt in de periode 2004-2010, waarmee de basis was weggevallen voor gezond ondernemerschap. Een clubje Amerikaanse kapitalisten (KKR) kocht Vendex KBB, de moedermaatschappij van V&D, in 2004 voor 1,4 miljard euro, met als enig doel winst maken. KKR was geheel niet geïnteresseerd in ondernemerschap, klanten of werknemers dus alle panden gingen in de verkoop en alle bedrijfsonderdelen werden verkocht. Geschatte opbrengst: tussen de 5 en 7,5 miljard euro. In 2010 kwam V&D in bezit van Sun Capital, ook een bedrijf dat uitsluitend handelt uit 'hebzucht'. En nu rest alleen nog een faillissement.

H. Rathmann Bergen (NH)

undefined

Tuinder, betaal gewoon

Als de zon schijnt, moet je het dak repareren is een tegeltjeswijsheid. Ik lees nu in Trouw (22 december) dat de glastuinbouw een geweldig jaar achter de rug heeft. Hét moment dus om te stoppen met de subsidiëring van gas voor de tuinbouwsector. Waarom betalen die grootverbruikers een fractie van wat kleinverbruikers betalen? In deze tijd van klimaatverandering ligt het tegenovergestelde, een progressief gastarief gekoppeld aan verbruik, zelfs veel meer voor de hand!

F. Klok Groenekan

undefined

Doe eens helemaal niks

De terugkeer van de strip van Mirjam Vissers maakt me blij. Dit keer zegt moeder over alle kerstdrukte: "Oh... dus zondag hoef ik gelukkig niks?" Zó herkenbaar! Ik heb me nu al voorgenomen om deze strip het volgend jaar bij mijn kerstwensen te voegen. Voor alle Trouw-lezers: doe af en toe eens helemaal niks. Je zult merken dat je dan tot bijzondere gedachten kunt komen.

Marianne van Terheijden Tilburg

undefined

Jammerlijke imitatie

Dat Pieter Geenen en Anton Dingemans ook recht hebben op vakantie snap ik best, maar ik mis hun actuele, scherpe en absurde humor elke keer als ik de jammerlijke imitatie van Peter van Straaten zie.

Harm de Mooij Groningen

undefined

Kijk naar angst voor migrant

In het commentaar van de (hoofd)redactie wordt Cisca Dresselhuys geciteerd (Opinie, 24 december). Die merkte op dat als zwarte vrouwen, opkomend voor hun positie, de dominante groep een spiegel voorhouden, en deze wegkijkt of het afdoet als 'boos' of 'hysterisch' dat het domste is dat die groep kan doen. Ik dacht: dat is voor mijn lijfblad een mooi bruggetje naar de vluchtelingencrisis, want wat doet de gevestigde orde anders dan wegkijken voor de groeiende minderheid die onzeker is en angst heeft voor grote aantallen vreemdelingen in hun dorp of stad. Daar zitten ook trouwe abonnees van Trouw onder. Maar helaas, het was een brug te ver.

Jan Koen Visser Alkmaar

undefined

Trouwe vrijwilligers

Mooi dat Trouw een artikel schrijft over het werk van vrijwilligers (23 december). Maar wat ik mis, is de aandacht voor de vrijwilligers die dit werk niet tijdelijk doen of als gevolg van een hype, maar die jaar na jaar trouw helpen in bijvoorbeeld verpleeghuizen. Die, wars van glamour, dementerenden naar de kerkzaal of een andere activiteit begeleiden. Onmisbaar zijn ze en o zo moeilijk te vervangen als ze vanwege leeftijd of gezondheid niet meer kunnen. Zonder hun liefde en inzet zouden verpleeghuisbewoners immens veel missen. Maar anders dan bij asielzoekers zijn er hiervoor geen rijen die zich aanmelden.

Anja de Vries Gouda

undefined

Zoek de bijpassende ziekte

Ik heb onlangs het boek van farmaceuten-criticus Peter Gotzsche uitgelezen en met een glimlach kennisgenomen van het opiniestuk van Guus van der Vat, de algemeen directeur van medicijnfabrikant MSD (Opinie, 23 december). Althans, zijn naam staat eronder, maar voor dit soort klusjes heeft hij natuurlijk speciaal personeel, dat vaak in actie moet komen wanneer de vinger op de zere plek van de farmaceutische industrie wordt gelegd. Tijdens mijn studie farmacochemie hing er bij ons op het lab een cartoon waarop een directeur van een farmaceutisch bedrijf zijn personeel toesprak: "Jullie hebben een geweldige prestatie geleverd met het uitvinden van nieuwe medicijnen. Laten we nu nieuwe ziektes uitvinden." Dat is blijkbaar gelukt nu vijf miljoen Nederlanders chronisch ziek genoemd worden en dus pillen nodig hebben. Het liefst de nieuwste en dus de duurste. Wat zou het aardig zijn wanneer Van der Vat inging op de maffiose delicten van onder andere Merck Sharpe en Dohme die Gotzsche beschrijft.

Cor Waringa Joure

undefined

De waarde van paramedici

Fysiotherapie kan bij een aantal aandoeningen effectief zijn (Trouw, 22 december). Dat geldt ook voor oefentherapie en ergotherapie, alleen weten artsen lang niet altijd wat paramedici te bieden hebben. Het mooiste is als artsen en paramedici samenwerken en als team met de patiënt tot een diagnose en meest effectieve aanpak komen.

Noks Nauta Delft

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden