Brieven

PvdA delft haar eigen graf
Het is buitengewoon betreurenswaardig dat Diederik Samsom als PvdA-leider zijn afspraken met de VVD laat prevaleren boven de principes van de sociaal-democratie (Trouw, 29 april). Voor de vluchtelingen en ontheemden die in ons land een veilig heenkomen dachten te vinden moet het een persoonlijk drama zijn om als crimineel te worden aangemerkt omdat zij zonder verblijfstatus hier zijn en illegaal genoemd worden.

Een partij die haar principes opgeeft delft haar eigen graf, hetgeen zich nu al manifesteert in de laatste opiniecijfers waaruit blijkt dat het aantal zetels in de Kamer met meer dan de helft is gedaald. Het is dramatisch voor een partij die zich altijd heeft opgeworpen voor de zwakkeren en de kwetsbaren in onze samenleving.

Rinus van der Molen Purmerend

Strafbaar bestaan
Alleen al door te bestaan zijn sommigen in dit land strafbaar. Zo staat het in de kennelijk onbreekbare belofte van meneer Samson aan meneer Rutte.

En hoe het voelt om een illegaal te zijn? Dat valt treffend te lezen in 'Spaanse lyriek van lief en leed' door Dolf Verspoor. "Ik ben niet van dit land/ ik ben er niet geboren/ het lot spoelde me om en om/ en heeft me hier verloren.

Pieter Postma Gouda

Weinig feestelijke kop (1)
Ik ben een trouwe Trouw-lezer. Tevreden over het meestal bezonken oordeel van de krant. Maar de kop 'Leuk feest voor iedereen is illusie' (Trouw, 29 april) vind ik een aanfluiting als aanloop naar een leuk feest. Inhoudelijk is het juist, maar het geldt voor bijna alles. Het is een illusie dat je 100 procent steun voor wat dan ook krijgt.

Wil Trouw zich populair maken bij een groep die deze krant niet leest? Er valt nog heel wat te doen in Nederland, dat is zeker waar. Het niet willen verstoren van een nationaal feestje zou daar ook toe moeten behoren.

J.Heemskerk Delft

Weinig feestelijke kop (2)
Wat een ontzettend onbenullige, negatieve kop en gezever over het Koningslied op de voorpagina (Trouw, 29 april). Onder een overigens mooie foto. Over het Koningslied heeft zo'n beetje iedereen zijn zegje inmiddels gedaan.

Is het nou echt nodig om dat op 29 april nog een keer te gaan herhalen? Is dit de vermoeidheid waarover Willem Schoonen in zijn laatste brief van de hoofdredactie schreef?

Nee, dan chapeau voor Asha ten Broeke en haar column 'Als Willem-Alexander een grapje maakt, voel ik bijna koningsliefde'. Een leuk, onderhoudend verhaal, passend bij de feestelijke tijd rondom een unieke gebeurtenis.

Jeannette Klein Brielle

Bij het lezen van Bert Keizer
Na het lezen van de columns van Bert Keizer weet ik nooit of ik me gelukkig of ongelukkig voel. Meestal is het een combinatie van beide. Maar één ding staat vast: een krant die een columnist in huis heeft die zinnen produceert als 'Je vraagt je af wat er door de beleidsmakers heen ging toen ze op het briljante idee kwamen om zorgbehoeftige ouderen zowel uit hun huis als uit een instelling te verdrijven' (Trouw, 27 april) verdient het om volop gelezen te worden.

Frank van Meerendonk Oisterwijk

Destructieve sensatie
Met de bedreiging in Leiden nog vers in het geheugen, wijs ik op de verplichte literatuur voor klas 1 en 3 van het vwo. Boeken die gestoord, verwoestend gedrag beschrijven als was het een heldendaad vormen zo het voorbeeld voor onze adolescenten, in dit geval 'Doorgeschoten' van M. Mous (gebaseerd op de schietpartij in Columbine Highschool) en 'Vlammen' van S. Collins (het vervolg op 'de Hongerspelen').

In een maatschappij waarin de jeugd al op jonge leeftijd dagelijks geconfronteerd wordt met de harde realiteit van (zinloos) geweld, corruptie, (seks)schandalen en algehele depressie ben ik van mening dat er een dringende behoefte is aan moedige, inspirerende rolmodellen zoals de Pakistaanse tiener Malala Yousafzai, die opkomt voor het recht op onderwijs voor meisjes.

Laten we op alle fronten, maar zeker in een educatief-pedagogische omgeving als het onderwijs, hieraan een positieve bijdrage leveren met verrijkende literatuur in plaats van destructieve sensatie.

Annemarie Jurriaans Tegelen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden