brieven

Eng westers machtsdenken
Op de vraag 'Hoe serieus is de dreiging uit Jemen?' antwoordt redacteur Iris Ludeker: Serieus. Waarop ze dat antwoord baseert, blijft onduidelijk: onbekende aanwijzingen, oncontroleerbare verhalen van de Jemenitische overheid over een verijdelde aanslag, een onbevestigd indianenverhaal over een conferencecall over een open lijn van een twintigtal Al-Kaidakopstukken. Het enige dat vast lijkt te staan in deze onoverzichtelijke situatie is dat de Amerikaanse drone-terroristen weer eens flink tekeer gaan. Ik vind dat de buitenlandredactie een kader van eng westers machtsdenken hanteert: blijf aan de goede kant van de machthebbers, dan kun je je geen buil vallen.

Leonard v. Willenswaard Rotterdam

Spookpolitici
Pierre Heijnen, PvdA-Kamerlid, wil zo snel mogelijk af van spookpolitici (Trouw, 8 augustus). Zijn betoog is ongenuanceerd en zet mensen op het verkeerde been. Alleen raadsleden in gemeenten vanaf 375.000 inwoners ontvangen een maandelijkse vergoeding van bijna 2.100 euro per maand (24.000 per jaar). Dat zijn slechts enkele gemeenten. In alle andere gemeenten zijn de vergoedingen aanmerkelijk lager. Zo ontvangt een raadslid in een gemeente van 25.000 inwoners 8.400 euro per jaar. Los daarvan zijn gemeenteraden voldoende in staat zelf het democratisch funtioneren, de invulling van de taken en de presentie van zijn leden te beoordelen. De jaarlijkse begroting is bij uitstek het moment dit aan de orde te stellen. Bovendien wordt het oordeel om de vier jaar aan de kiezer overgelaten.

J. de Vries Hilversum

Inconsistent beleid
In een ingezonden brief bekritiseert een lezer een oma die met haar kleinkinderen zwart reed in de tram vanwege de hoge prijs van de kaartjes. Volgens mij heeft deze lezer volkomen de essentie van oma Nels verhaal gemist: de inconsistentie bij het openbaar vervoer, waardoor er voor kinderen wél goedkope losse kaartjes zijn voor de trein, maar niet voor de tram.

Evert van Dijken Duiven

Huisarts slaat plank mis
In zijn - overigens interessante - artikel over antroposofie slaat antropofisch huisarts Jaap van de Weg (Opinie, 8 augustus) de plank mis als hij de wereld verdeelt in orthodoxen, antroposofen en seculiere vrije-markt-aanhangers. Daarmee doet hij ernstig onrecht aan voorstanders van inenting, alsof deze platvloerse, economische en kortzichtige drijfveren zouden hebben. Dit dan in tegenstelling tot antroposofen, die hoogstaande motieven hebben en zorgvuldig risico's afwegen. De kern van de discussie is geen economische maar een ethische vraag: Mag een ouder risico's nemen die het leven van een kind betreffen?

C.J. Tempelman Emmen

Geen antroposofe
Elma Drayer haalt venijnig uit naar de 'antroposofe' die onlangs in de krant geïnterviewd is. Ergens wel begrijpelijk, gezien de harteloze uitspraken van deze mevrouw over kinderen die overlijden aan mazelen of andere ziekten. In ieder geval heeft het idee 'survival of the fittest' niets met antroposofie te maken, en Mellie Uyldert evenmin. In de antroposofie is er respect voor ieder mens en krijgt de zwakkere respect en alle zorg en aandacht. Helaas is nu een heel ander beeld ontstaan, door ongelukkige uitspraken van iemand die zich antroposofe noemt maar het kennelijk niet is.

J.H. de Ruiter huisarts, Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden