Brieven

Lekker makkelijk
Budgetvoorlichter Nibud roept Nederlanders op altijd contant geld in huis te hebben. Lekker makkelijk, na de zoveelste cyberaanval op een bank. Men legt de verantwoordelijkheid bij de klant. Banken krijgen zo een steeds slechtere reputatie. Eerst met de kredietcrisis, daarna dreigen ze om te vallen en nu moet je dus contanten op zak hebben. De rente die je krijgt voor je spaargeld is ook zeer laag. Conclusie: hebben we nog wel een bank nodig?

Wladimir van Heemst Monster

El Haq zwijgt niet
Elma Drayer schrijft dat zowel Palestijnse als Nederlandse mensenrechtenorganisaties zwijgen over de inperking van vrouwenrechten in Gaza, sinds Hamas daar aan de macht is (Podium, 11 april). Zij miste het persbericht van de Palestijnse mensenrechtenorganisatie El Haq. Nadat de VN een benefietmarathon hadden afgelast omdat Hamas niet wil dat vrouwen hardlopen samen met mannen, liet deze organisatie weten: 'Al Mezan veroordeelt dit ten stelligste. Artikel 9 van de Basic Palestinian Law verklaart dat alle Palestijnen gelijk zijn voor de wet en het rechtssysteem, ongeacht ras, sekse, huidskleur, religie, handicaps of politieke opvattingen', aldus het persbericht. Al Haq, ook actief in Gaza, meldt alle mensenrechtenschendingen. Israël is kampioen.

Fennie Stavast Groningen

Omdat je vrouw bent
Stel dat iemand zou zeggen: "Je mag hier niet zitten, je bent een neger". Uitspraken met deze strekking behoren tot verwerpelijkheden uit de historie. Daarom trof me de column van Elma Drayer over de vervroming in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, en hoe vrouwenrechten daarbij als eerste worden ingeperkt. "Je mag niet achterop een brommer zitten, je bent een vrouw", is van dezelfde strekking als de uitspraak over de neger. Het zette me aan het denken. Waarom is er zo weinig zichtbare verontwaardiging over dit soort zaken?

Marinka van Loon Nijmegen

Hoezo aangetast rechtsstelsel
Het hoofdredactioneel commentaar (11 april) is van mening dat het alsnog vervolgen van een eerder vrijgesproken verdachte in een moordzaak, de fundamenten van het rechtsstelsel aantast. Daar ben ik het zó helemaal niet mee eens. Mijns inziens is het juist andersom. De tijden veranderen en eindelijk kan - vaak via DNA-techniek - een vrijgesproken moordenaar alsnog zijn terechte straf krijgen en is aan het rechtsgevoel van de slachtoffers tegemoetgekomen. Het zal je maar gebeuren dat de moordenaar van je man/vrouw vrij rondloopt, terwijl je weet dat nieuw bewijsmateriaal op de plank ligt, maar dat door een verouderde rechtregel/wettekst de rechtszaak niet overnieuw gedaan mag worden. Hoezo aangetast rechtsstelsel.

Els Enneking-Feitz Schiedam

Suurmond is onvolledig
Jean-Jacques Suurmond schrijft in zijn column over het onderzoek naar apen van bioloog Frans de Waal, maar geeft zijn conclusies

onvolledig weer. Volgens Suurmond heeft De Waal aangetoond dat moreel (sociaal) gedrag ook al bij apen voorkomt, maar alleen binnen de eigen groep. Maar De Waal vond bij apen juist ook sporen van empathie die de eigen groep overstijgt. Suurmond concludeert vervolgens dat zonder het christelijke verhaal de moraliteit op drift zal slaan. Dit doet volgens mij geen recht aan indrukwekkende producten van de menselijke geest, zoals filosofie, humanisme, vrijmetselarij, (oosterse) spirituele stromingen en andere wereldgodsdiensten. De gulden regel van de compassie is veel ouder dan het christendom.

Dick Janknegt Emmen

Kind mag ook gewoon leren
Kleuterleidster Anja Vink (Trouw, 10 april en 12 april) vindt dat kleuters moeten spelen in plaats van leren, en kreeg daar meteen bijval voor in de brievenrubriek. Ongetwijfeld zullen er kinderen zijn die baat hebben bij 'gewoon' spelen, maar het is goed dat er steeds meer aandacht komt voor de kinderen die liever leren dan spelen. Bij sommige kinderen is dat al op jonge leeftijd. Dat zijn de kinderen die zichzelf leren lezen, die graag rekenen als de leeftijdsgenootjes buiten spelen. Die kinderen worden blij en gelukkig van informatie, een dag iets nieuws geleerd is een leuke dag. Bovendien, een speelhoek past prima naast een tafel waarop de eerste letters liggen.

D. Simons Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden