brieven

Luthers jodenhaat

Waarom nog twee jaar wachten met excuses maken voor de jodenhaat van Luther? Meteen doen en geen boeken uitgeven met 'nieuwe vertalingen waarbij teksten over joden niet uit de weg worden gegaan.' Stóppen met het herhalen van teksten waar we ons nu diep voor schamen. Biedt welgemeende excuses aan en schrijf een nieuw boek met frisse, waardevolle verhalen over ons, mensen die steeds bewuster op zoek zijn naar onze levensbron.

Evamarion Scherrewitz Almere

Groene paus

In zijn op de foto groen uitgeslagen toga (Trouw, 17 juni) zit de paus er verslagen bij, alsof hij gebukt gaat onder de commotie over zijn uitgelekte milieu-encycliek 'Laudato si'. Ik zou zeggen: kop op, Franciscus, hou vol Heilige Vader, groen geloven doet leven.

Guus Koelman Rotterdam

Geert Wilders

'D-day', roept Geert Wilders nu hij een samenwerkingsverband heeft in het Europeese Parlement (Trouw, 17 juni). Een donkere dag zal hij bedoelen: het gaat weer om 'Eigen volk eerst'. Wilders bespeelt de mening van het egoïsme. En Marine le Pen, de leidster van het Franse Front National, ronkt mee: 'nee' tegen al die duizenden donkere Afrikaanse mannen. Als het rijke Westen nu eens zou zorgen voor behoorlijk werk en een behoorlijk inkomen, dan bleven die duizenden donkere mannen heus liever in hun eigen land, bij hun eigen familie. Als wij in onze rijke wereld wat zouden consuminderen, zou de toeloop niet zo groot zijn.

Charlotte Luijerink Meppel

Tinkebell

Naar aanleiding van de column van Tinkebell (Trouw, 16 juni) heb ik enige vragen: 1. Waarom vindt gezinshereniging altijd in Europa plaats? Met zeven Jemenitische broers en zussen in Jemen en één illegale Jemeniet in Europa lijkt gezinshereniging in Jemen meer voor de hand te liggen. Toch? 2. Wordt het geen tijd om in Nederland het Europees recht op te schorten? Een in Nederland illegale immigrant reist een dag na zijn huwelijk naar Duitsland en is dan opeens niet meer illegaal volgens het Europees recht. Wie dat nog begrijpt mag het zeggen. 3. Waarom halen we eigenlijk niet álle Jemenieten hier naartoe? In ons westers gelijkheidsdenken is het immers niet te verantwoorden dat die ene Jemeniet die toevallig niet zo'n broer in Europa heeft, in armoede moet blijven leven, terwijl de zeven zussen en broers die wel wél zo'n handige broer hebben, worden toegelaten tot de vleespotten van Europa.

H. van Ingen Nieuwegein

Wereldstad Amsterdam

Voor groei van de economie zijn echt grote steden nodig, stelt hoogleraar Zef Hemel (de Verdieping, 17 juni). Hij vindt dat we Amsterdam daarom moeten laten uitgroeien tot een echte wereldstad.

Onze bovenburen in Almere kunnen IJburg en hoge gebouwen in Amsterdam met het blote oog zien. Voeg Almere bij Amsterdam en die stad zit in één klap boven de miljoen inwoners. Bouw dan ook nog even een iconische mooie grote brug van Almere naar het centrum van Amsterdam. De meeste Almeerders spreken trouwens al perfect Amsterdams en velen werken in de hoofdstad.

Felix van de Laar Almere

Talent?

Een geweldig opinie-artikel van docent Martin Slagter in Trouw van 17 juni ('Niet iedereen kan nu eenmaal alles leren'). Ik vraag me namelijk al jaren af hoe het kan dat iedereen maar naar het hoger beroepsonderwijs of de universiteit kan. Het kan toch niet zijn dat iedereen zoveel talent heeft?

Heel lang geleden hoorde ik mijn inmiddels al lang overleden vader zeggen: "Hoor je wel eens een ouder zeggen: Mijn kind kan dat niet?" Hoeveel kinderen moeten door deze houding op hun tenen lopen? Ouders, stop hiermee!

A. de Kleine Breda

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden