brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Munten in Spanje

U bericht over een mooie vondst in Spanje: 600 kilo aan munten uit de vierde eeuw (Trouw, 30 april). De theorie dat het gaat om munten die zijn geïnd voor belastingen kan helaas niet leiden tot de kop 'Belastingdienst liet zijn centen achter'. Want de belasting werd in die tijd niet geïnd door een dienst, maar door particulieren, die dit werk als een soort aangenomen werk pachtten. Dat doet overigens niets af aan het bijzondere van de vondst.

Ton Tromp Groningen

Afscheid van knuffelbeer

Graag reageer ik op het advies van Beatrijs Ritsema, die vindt dat een 11-jarige jongen afscheid moet nemen van zijn knuffelbeer (Tijd, 30 april). De oplossing is volgens mij heel simpel: de meester van groep acht bespreekt met de kinderen wat wel en niet mag worden meegenomen op kamp. Hij vertelt dan dat híj in elk geval wel zijn knuffel meeneemt. Je ziet dan de opluchting bij veel kinderen, want heus, er zijn veel kinderen van elf die nog graag een knuffel mee willen nemen, maar die dat natuurlijk niet in de klas vertellen. Als de meester dan wel zijn knuffel meeneemt wordt het een stuk makkelijker. Op die manier los je het probleem op, want op kamp gaan is heel spannend. En later op de middelbare school lost het probleem zich vanzelf op, is mijn ervaring.

J. v.d. Berg Den Helder

Knuffel in kussensloop

Beatrijs vindt dat een 11-jarige geen knuffelbeer mag meenemen op schoolkamp. Maar verbieden werkt averechts en vermanen werkt bevoogdend.

Het zou beter en sterker zijn als dit kind in zo'n geval zou zeggen: "Dit is een beer die ik van oma heb gekregen en het is mijn kussen." Ik zou die beer dan ook verpakken in een kussensloop.

H. van Gennip Breda

Gaskamers

Als er al sprake kan zijn van vergeving voor de monsterachtige gebeurtenissen die de Joden hebben moeten ondergaan en waar men alleen over kan oordelen als men deze aan den lijve heeft ondervonden, is het toch zeker aan de slachtoffers om dit ter sprake te brengen en niet aan Greetje Hingstman uit Groningen.

Dat sommige Joden als enige overlevende uit de kampen kwamen en hun vader, moeder en broertjes en zusjes hebben zien verdwijnen in de gaskamers is iets waar men zich nauwelijks in kan verplaatsen. Dat deze mensen na de oorlog überhaupt nog iets van hun leven hebben gemaakt, is een wonder. Dat er bij Greetje Hingstman iets 'wringt' is niet te vergelijken met wat er bij de slachtoffers 'wringt'. Ik nodig Hingstman uit om gewoon heel stil te zijn op 4 mei en verder haar mond te houden. Haar oproep, hoewel misschien goed bedoeld, is aanmatigend en kwetsend.

Judith Taat Den Haag

Arabisch onderwijs

Je zal maar moeten vluchten voor het oorlogsgeweld in Syrië. Eenmaal in Nederland probeert men zo snel mogelijk Nederlanders van je kinderen te maken. Dan breekt de dag aan dat de oorlog in Syrië voorbij is en je wilt graag terug om je land op te bouwen. Maar helaas, je kinderen spreken inmiddels ABN-Nederlands en zijn het Arabisch verleerd.

Bakken vol geld geven wij uit aan de integratie. Maar onderzoek eerst wie definitief wil blijven en wie slechts tijdelijk. Want deze laatste groep is meer gebaat bij Arabisch onderwijs. Nu dwingen we iedere vluchteling in het Nederlandse keurslijf en gaan er arrogant van uit dat zij dat allemaal graag willen.

Alice de Nijs Haarlem

Kinderen uit de fabriek

Begint tweedeling al op de kinderopvang? (Opinie, 29 april) Ik zal het u nog sterker zeggen: de tweedeling begint al bij de conceptie. Kinderen van hoogopgeleide ouders worden door hoogopgeleide mannen verwekt bij hoogopgeleide vrouwen, kinderen van laagopgeleide ouders worden door laagopgeleide mannen verwekt bij laagopgeleide vrouwen. Om aan deze wantoestand een einde te maken, stel ik voor om kinderen voortaan in fabrieken te produceren, zoals in de roman 'Brave New World' van Aldous Huxley. Niet alleen kunnen dan alle verschillen in opvoeding en omgeving worden uitgebannen, ook het gebruikte genetisch materiaal kan zorgvuldig worden geselecteerd, zodat we tenslotte een wereld kunnen creëren met allemaal dezelfde mensen.

Joke Geelhoed-Oosterhuis Den Haag

Billen uit elkaar

Hiermee reageer ik op het stukje 'Verliefd met een genant scheetje' in de Verdieping van 29 april, over een jonge lezeres die haar scheetjes inhoudt als ze bij haar nieuwe geliefde is. Er is voor die lezeres niets aan de hand als ze het niet te zwaar neemt.

Eind negentiende eeuw trad in Parijs Joseph Pujol op, die faam genoot als petomaan, oftewel schetenlater. Op het hoogtepunt van zijn kunnen 'floot' Pujol zo zelfs de Marseillaise. Om dichter bij huis - of bed - te blijven: even je billen goed uit elkaar trekken, en je hóórt er in elk geval niets van. Succes.

Coen Eggen Kelmond-Beek

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden