brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Openbaar onderwijs

Schrijver Carel Verhoeff pleit voor een onderwijsstelsel dat de sociale cohesie en integratie bevordert en de kloof tussen kansarme en kansrijke leerlingen verkleint. Dus een openbare school zonder religieuze binding bevordert dat allemaal? In de VS, bijvoorbeeld in Chicago, is de openbare school de facto gesegregeerd en sturen de beter gesitueerde, meestal blanke ouders hun kinderen naar dure privéscholen, of de beste openbare scholen in hun eigen blanke buurt. Kern voor een goede school zijn goede leraren en betrokkenheid van de ouders. En een goed functionerende inspectie die ervoor zorgt dat men zich houdt aan de Nederlandse normen en waarden. In Amerika kijkt men met bewondering naar het Nederlands onderwijs.

Klaas van der Tempel consul generaal in Chicago

Opvang in cruiseschip

Zou de EU, of de VN of het Rode Kruis of welke vermogende instantie dan ook, niet een aantal cruiseschepen kunnen huren of kopen? Met de bedoeling om vluchtelingenkampen in Turkije, Griekenland, Italië en Calais - die overvol zitten - op te heffen en deze mensen bed, bad en brood aan boord aan te bieden? Het is veilig, er is meer privacy, er is ruimte om zich te vermaken. De bemanning kan hulp bij het werk krijgen van vrijwilligers en van de vluchtelingen. Misschien kunnen de vluchtelingen aan boord het oorspronkelijke beroep uitoefenen. De registratie zal waarschijnlijk veel gemakkelijker verlopen. Als dit idee toegepast gaat worden, komt er een veel humaner beleid dan tot nu toe het geval is. Of ben ik te naïef?

Ellen de Roo Deventer

Foutenfestival

Lees ik het goed? Ja het staat er echt op de voorpagina: 'Belgische regering dekt zich in na foutenfestival' (Trouw, 26 maart). Ik lees het artikel. Het woord festival komt er niet in voor. Het is dus bedacht door de koppenmaker. Vanwege de alliteratie natuurlijk. Volgens Van Dale betekent festival: 'volksfeest, groot muziekfeest'. En dat in combinatie met de verschrikkelijke aanslagen in Brussel.

Ongepast en onkies.

Bert Aalbers Maarssen

Portemonnee

Tot mijn spijt merk ik als gepensioneerde 70-plusser niets van de economische opleving (Trouw, 26 maart). Het is alleen maar minder in mijn portemonnee. Al vanaf 2009 hebben vele duizenden gepensioneerden al 16 procent in koopkracht in moeten leveren, terwijl daarbovenop ook nog de schandalige verhoging van zorgkosten en belastingen alsmede de vermindering van toeslagen een grote aanslag op het netto inkomen doen. De kassen van de pensioenfondsen zitten propvol, maar de politiek vond het nodig de spelregels te veranderen van een vaste rekenrente naar een dagrekenrente. Gepensioneerden krijgen deze rekening de komende tien jaar op hun bord geserveerd.

M. M. van Zwam Tilburg

Levenslang

Het hoofdredactioneel commentaar over de straf voor Karadzic stelt dat op genocide levenslang hoort te staan (Opinie, 29 maart). In dit geval lijkt mij, gezien Karadzics leeftijd, dat - tenzij hij 110 jaar wordt - een straf van veertig jaar langer is dan levenslang.

Bas de Haas Driebergen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden