Brieven

'Moord' op Dolmatov
Ik vermoed dat de Russische activist Alexandr Dolmatov, die in een detentiecentrum in Rotterdam zelfmoord pleegde, bang was dat hij na zijn uitzetting in handen zou vallen van de Russische geheime dienst. De aangekondigde uitzetting zie ik als een koelbloedige moord van de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND. Of is de IND als enige niet geïnformeerd over de praktijken in Rusland onder Poetin? De brief van Alexandrs moeder Ljoedmila Doronina aan koningin Beatrix (Trouw, 22 januari) toont dat zij er heilig van overtuigd was dat haar zoon in Nederland veilig was. Eens schijnt ons land die reputatie ook te hebben gehad.

André Schmidt Amsterdam

Rotterdam, bord voor de kop
Heb met interesse het artikel gelezen over de Rotterdamse Tineke van Oosten, die in haar stad zeer actief is maar steevast stuit op desinteresse of onwil van de gemeente (de Verdieping, woensdag). De reactie van b. en w. zegt genoeg. Mevrouw wordt gezien als notoire klaagster. Daarmee wordt het negatieve beeld van de Rotterdamse overheid volledig bevestigd. Hoe dik is dat bord voor hun kop eigenlijk?

Marjan Buninga Nootdorp

Aanranding en verkrachting
Als alleenstaande vrouw (inmiddels middelbaar) wil ik reageren op de column van Asha ten Broeke over het taboe op aanranding en verkrachting. Ik heb mijn hele leven weerstand moeten bieden aan mannen die van de situatie misbruik maakten. Geen man op de achtergrond die verhaal kan komen halen, en zo'n vrouw alleen 'gun je toch ook wat'. Onderwijl zit de partner van de dader trouw te wachten tot haar (100 procent betrouwbare) echtgenoot thuiskomt. Na enige tijd komen ze weer gezellig samen koffie drinken. Asha ten Broeke noemt een percentage van één op tien misbruikte vrouwen. Ik vrees dat het probleem nog groter is.

(naam bekend bij de redactie)

Leve de Fyra
Ik stoor mij enorm aan de kritiek op de Fyra. Eens in de maand maak ik gebruik van die trein; slechts een keer ging dat fout, maar dat lag aan een sporenwissel en niet aan Fyra zelf. Het lijkt mij dat de problemen pas ontstaan zijn toen Fyra door mocht rijden van Breda naar Brussel. Sinds die tijd is er er sprake van een negatief sentiment. Terecht dat verloren onderdelen in wintertijd als gevaarlijk worden beschouwd. Maar doe niet alsof de treinen van begin af aan als gevaarlijk werden gezien of dat Fyra een mislukking is. Ik vind het niet terecht dat Fyra na zo'n tweeënhalf jaar ineens als mislukt(e) trein wordt weggezet.

Abel Drenth Rotterdam

Dure grond
In het artikel over de huizenprijzen in Nederland en Duitsland (Economie, 22 januari) staat dat de opvallend hoge prijzen in Nederland niets te maken hebben met de grondprijs. Dat stelt de door de Tweede Kamer ingestelde onderzoekscommissie. Het zou leerzaam zijn om meer gegevens uit het rapport van deze commissie in de krant te kunnen lezen. De grondprijs lijkt mij wel degelijk een factor. Die is in Duitsland veel minder gestegen dan in Nederland, waar de prijs van bouwgrond in vijftig jaar in veel gevallen met een honderdvoud is toegenomen en inmiddels wel de helft of soms zelfs meer van de totale koopprijs van een woning uitmaakt. In Duitsland is de grond meestal geen eigendom van de overheid. Dat zal in deze zeker een rol hebben gespeeld.

Guus Van Delfgauw

Over land kun je ook praten
'Om land vraag je niet bij de Verenigde Naties. Om land vecht je. Zo werkt dat in het Midden-Oosten.' Een citaat dinsdag in deze krant van de Netanjahoe-stemmer Adam Goldberg. Wat een sufferd! Was hij vergeten dat het juist de Verenigde Naties waren die in 1947-'48, tot grote vreugde van vele Joden in de wereld, besloten dat een deel van het land Palestina bestemd zou worden voor de vestiging van een Joodse staat. Om land hoef je niet alleen te vechten, over land kun je ook praten. Ook in het Midden-Oosten. Als Netanjahoe wil natuurlijk.

Hans te Winkel Emmen

Gans? Lekker!
Als er te veel ganzen zijn, zorg dan dat ze geschoten worden. Het is heerlijk vlees; we nemen het altijd mee uit Frankrijk omdat het hier nergens te koop is. Kijk maar op internet bij de vele recepten.

Marianne Cremers Ommen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden