brieven

Dissidente PvdA'ers

De heer Ernst Hulst verwoordt het helder en duidelijk (Opinie 18 december). Een duidelijke steun voor de drie dissidente eerbiedwaardige volksvertegenwoordigers van de PvdA in de Eerste Kamer. Volhouden graag. Mevrouw Schippers heeft hallucinaties met haar miljard euro besparing. En dat dan ook nog ten koste van de vertrouwensrelatie tussen arts en patiënt. Heeft de lobby van de verzekeraars haar verstand bedwelmd?

Piet van Mensvoort Esbeek

Zorgverzekeraars

Eindelijk iemand in de persoon van gezondheidsjurist Ernst Hulst die glashelder uitlegt hoe het reilt en zeilt binnen zorgverzekering Nederland. Dit artikel ter harte nemen en hierop nu (nog) een keuze maken voor de meest transparante en correcte zorgverzekeraar lijkt mij dan ook zeer verstandig!

Wouter Stronkhorst Nijkerk

Vrijheid voor Kamerleden

Uw artikelen over de zorgwetperikelen bevatten termen als 'opstandige senatoren', 'dissidente senatoren' en 'niet gelukt om alle kikkers in de kruiwagen te houden'.

De sfeer die uw krant oproept is vooral veroordelend over de situatie. Kennelijk hecht u meer aan volksvertegenwoordigers die zich laten ringeloren dan aan Kamerleden die hun eigen afweging maken en de zware druk weerstaan om positie te kiezen. Hopelijk blijft de vrije artsenkeuze bestaan, evenals de vrijheid voor Kamerleden om hun standpunt te kunnen uitdragen.

Harry Slegh Utrecht

Wilde circusdieren

Wat gebeurt er met de wilde circusdieren na september 2015? Heeft Sharon Dijksman daar ook over nagedacht? Of zijn deze dieren dan ons probleem niet meer, gaan ze de grens over naar het Oostblok waar ze slechter worden behandeld dan hier? Van mij mogen deze dieren best blijven, al is het maar omdat ik graag zelf beslis of ik naar een circus ga met wilde dieren, mits deze dieren goed worden behandeld. Ik had liever gezien dat de regering toe zou zien op de omvang van de kooi en de afstand van het vervoer van deze dieren in plaats van een algeheel verbod.

Anneke Hudig Nieuwkoop

Groei wereldbevolking

"Gezien zijn lage geboortecijfers heeft Duitsland de vluchtelingen in demografisch opzicht hard nodig" ('Demonstraties tegen 'islamisering' groeien', Trouw, 17 december). Het is de hoogste tijd dat dit soort ingebakken paradigma's ter discussie worden gesteld. Zou de één-kindspolitiek in China uit de lucht komen vallen of toch een goede reden hebben? We moeten naar een stabiele wereldbevolking of zelfs zorgen voor een afname ervan als we ook mensen in ontwikkelingslanden op den duur een volwaardig leven willen kunnen geven. Ik noem de Duitse sociaal-democratische minister van justitie, Heiko Maas, daarom een schande voor de mensheid.

Remko Kuipers Amsterdam

Recht op nieuwe kleren

Addo de Visser stelt in een lezersreactie op Eric Broekhuizen dat mensen die voorstellen de échte prijs voor producten te betalen, zelf de schaapjes meestal op het droge hebben. Het gaat er volgens mij echter niet zozeer om of je je iets kunt veroorloven, maar meer of je het überhaupt hoeft te kopen of te hebben. Als we de echte prijs betalen, gaan we meer stilstaan bij de waarde (of juist de betrekkelijke waardeloosheid) ervan. En of we het wel écht nodig hebben. Nederlanders die vinden dat ze recht hebben op nieuwe kleding, vakantie of een groter huis, een wasdroger of een auto, mogen best twijfelen aan die behoefte. Heel veel mensen op deze aarde doen het zonder. Mijn dochter van negen zei vandaag: "Ik heb recht op een toetje". Nu mag ze van mij best af en toe een toetje. Maar heeft ze er recht op? Nee.

Nelleke Moot Amersfoort

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden