Brieven

Religie in diskrediet
In reactie op Sylvain Ephimenco (Trouw, 5 januari): natuurlijk, religieuze (en seculiere) instituten maken slachtoffers en dat verdient kritiek. Wie echter meer wil doen dan de wereld interpreteren, ontkomt niet aan betrokkenheid. Daarbij is je eigen geloof wel degelijk cruciaal. Want essenties kunnen ontsporen, net als kleine kinderen. Daarom is het storend dat vrijzinnigen zich steeds vaker boven gelovigen plaatsen volgens het bekende mechanisme: we projecteren onze duistere kanten liever op anderen dan ze zelf onder ogen te zien. De aldus vervormde beelden van anderen dienen ertoe onze eigen superioriteit te onderstrepen. Ook gelovigen hebben dat vaak gedaan. Maar waarom niet per geval bekijken wat er aan de hand is in plaats van het verschijnsel religie in zijn algemeenheid te discrediteren?

Erica Meijers, hoofdredacteur De Helling, uitgave wetenschappelijk bureau GroenLinks Utrecht

Olie aan boord van Rena
Goede foto van het in tweeën gebroken containerschip Rena bij de kust van Nieuw-Zeeland (Trouw, 9 januari). Maar het onderschrift klopt niet. Er lekte geen 50.000 ton stookolie uit het schip, want dan zou het een tanker zijn. Volgens de gegevens bij de stranding had het schip zo'n 1700 ton stookolie en 200 ton diesel aan boord. Dit is brandstof voor hoofd- en hulpmotoren.

Jan ter Haar Oosterhout, NB

Niet aan vooravond
Lezer Pieter Bos uit Buurse gebruikt in zijn brief (Trouw, 10 januari) een klassieke misvatting: Colijn riep 'aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog' in een radiotoespraak het Nederlandse volk op rustig te gaan slapen. Colijn was aan de vooravond echter geen minister-president meer. Op 11 maart 1936 hield hij inderdaad als minister-president een radiotoespraak met de oproep rustig te gaan slapen en de toevoeging dat de regering waakt. Dat was na de herbezetting door het naziregime van het gedemilitariseerde Rijnland. Toen was er blijkbaar reden de bevolking gerust te stellen.

Jur Visser Haarlem

Benzineprijs stijgt
In Nederland wordt 'Het Nieuwe Rijden' nog niet omarmd, wel zie je de hufterige rijstijl alom, straatraces, en staat 130 km hoog in het vaandel. Hogere benzineprijzen (Trouw, 10 januari), so what?!

Wim Born Dongen

Presidentsverkiezingen
In november zijn er presidentsverkiezingen in Amerika. Dat nu - 10 maanden ervoor - het 'NOS journaal' en andere media als Trouw al zoveel aandacht besteden aan de vraag wie er bij de Republikeinen, dan wel de Democraten, het gaat opnemen tegen Obama is toch wel te veel van het goede. Als dat zo doorgaat tot november, hoeveel tijd en aandacht hebben de media dan niet besteed aan, en onze aandacht gevraagd voor personen die er dan helemaal niet meer toe doen?

Max Janssens Roermond

Verhoog salaris Beatrix
Eigenlijk moet de regering de begroting van koningin Beatrix verdubbelen in plaats van inkrimpen. Als de koningin maar één staatsbezoek per jaar brengt, heeft zij haar salaris voor de komende 10 jaar al terugverdiend. Zij brengt een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en komt met miljoenenorders terug. In het buitenland vertegenwoordigt zij de tolerantie, de emancipatie en alles wat Nederland in positieve zin te bieden heeft. Wilders kost ons alleen maar geld, denk maar aan de bewaking om zich heen. Stel je voor dat Wilders met ondernemers een staatsbezoek aflegt; ik ben ervan overtuigd dat hij zelfs zijn eigen eten niet kan (terug)verdienen.

Mohamed Bouimj Bergen op Zoom

De élégance van Máxima
Sinds Trouw (9 januari) ben ik volledig verzoend met de oosterse vrouwenhoofddoek en de verdere lokale wijze van kleden. Mits het allemaal maar gedragen wordt door prinses Máxima. Nieuwe modetrend? Wat een élégance op jullie voorpagina!

G. van Dijk Middelburg

Hoofddoek is Nederlands
Het is geen novum dat koningin Beatrix een hoofdoekje draagt. Wie googelt, vindt leuke foto's van haar met hoofdoekje, met name zo'n 40 à 50 jaar geleden toen Nederlandse vrouwen vaak hoofdoekjes droegen. Die hoofdoekjes hoorden toen bij de Nederlandse cultuur. Dat weten ze kennelijk niet meer bij de PVV.

Harry Rijpkema Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden