brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Echte vrijwilligers

Gezelschapsdame neemt de zorg op zich (Trouw, 2 mei). Ondernemer Struik noemt haar bezoekers vrijwilligers. Maar ze worden betaald. Nu dacht ik in mijn onnozelheid altijd dat vrijwilligers mensen waren die onbaatzuchtig iets voor een ander wilden doen. Verkeerd gedacht, voor niets gaat de zon op. Wel jammer dat alleen bemiddelde ouderen worden bezocht. Die kunnen de 'vrijwilligersbijdrage' betalen. Die dat niet kunnen, hebben pech gehad. Ik hoop dat er in onze samenleving nog echte vrijwilligers actief zullen blijven. Mensen die niet eerst kijken of ze er wel iets aan over houden. Anders wordt het een wel heel schrale samenleving.

R. Hagedoorn Rheden

undefined

Militairen voeren beleid uit

Ronduit schandalig, dat tendentieuze stuk van August Hans den Boef over de Dodenherdenking (Opinie, 2 mei). Niet alleen door wat hij suggereert, maar ook door wat hij weglaat. Ik licht er één alinea uit. "Ons land nam vervolgens in het kielzog van de Verenigde Staten deel aan de Korea-oorlog. Meer dan een half miljoen mensen lieten in Noord-Korea het leven."

Pardon? Was het niet het stalinistische Noord-Korea dat op 25 juni 1950 zijn zuiderbuur onverhoeds aanviel? En leed dat land geen verschrikkelijke verliezen: 392.000 doden en 330.000 vermisten? Nog afgezien van de 57.440 gesneuvelden onder de VN-troepen. Als Den Boef, geobsedeerd door zijn anti-amerikanisme, problemen heeft met de Nederlandse buitenlandse politiek, moet hij zijn pijlen op Den Haag richten.

Militairen zijn niet makers, doch slechts uitvoerders van beleid. En wat hun huidige beroepsstatus aangaat, zeker, ze lopen bewust een bedrijfsrisico. Maar namens ons allen. En tegen omgekomen brandweerlieden of agenten - ook professionals in dienst van de gemeenschap - zeg je evenmin: eigen schuld dikke bult.

Wiebren Tabak Delft

undefined

Gevaarlijke leugen

De bewering van Max Mosley van de autosportclub FIA 'dat de veiligheidsmaatregelen in de Formule 1 sinds de dood van Senna tienduizenden levens gespaard hebben in het verkeer' (Trouw, 3 mei) is een gevaarlijke leugen. De grote doorbraken bij verkeersveiligheid zijn in de jaren zestig begonnen met pioniers als Ralph Nader, Volvo, Saab en Mercedes. In Nederland hebben SWOV en VVN veel bereikt met 'Duurzaam Veilig', snelheidsbeperking, gedragsbeïnvloeding en alcoholcampagnes. Gordels, airbags, ABS et cetera zijn niet dankzij de racerij uitgevonden. Botsproeven en dummies hebben autoracen met echte doden allang vervangen als proefkonijn. Race-ongelukken leveren juist veel tv-kijkers, dus reclame-inkomsten op. Juist de verheerlijking van snelheid leidt tot imitatiegedrag, dat duizenden (jonge) mannen het leven kost.

Martin Kroon Leiden

undefined

Progressieve belasting

In het zeer lezenswaardige interview met de Franse econoom Piketty (Letter& Geest, 3 mei) merkt hij op dat volgens Karl Marx 'gelijkheid er vanzelf zou komen', daarbij doelend op een meer gelijke verdeling van inkomen en vermogen. Piketty vindt dat hij het 'compleet tegengestelde verhaal van Marx vertelt', namelijk dat 'die gelijkheid zelf moeten creëren' waarbij hij kiest voor 'de invoering van een progressieve inkomensbelasting'. Maar, zoals zo vaak, wordt Marx iets in de mond gelegd wat niet klopt. Het 'Communistisch Manifest' eindigt met tien maatregelen die door de 'verst ontwikkelde landen' genomen kunnen worden en die een inbreuk vormen op de 'kapitalistische productieverhoudingen'. De tweede maatregel luidt: 'sterk progressieve belastingen'.

Leo Platvoet Monrovia (Liberia)

undefined

Recht verspeeld

Hoofdredacteur Cees van der Laan vindt dat Van der G. een eerlijke kans moet worden gegeven (Opinie, 3 mei). Echter, wie doelbewust en niet uit zelfverdediging heeft gedood, heeft daarmee het recht op normaal leven verspeeld. Dit is de consequentie van een overwogen daad die het slachtoffer geen enkele kans bood.

Jim van der Heijden Breda

undefined

Doodsbedreiging

Op de foto van de anti-Volkert-demonstratie (Trouw, 3 mei) staat een man met een dreigend opschrift op zijn shirt: een plaatje van Volkert met een schietschijf, en daarbij 'Jachtseizoen geopend op 6 mei 2014'. Kan dit zomaar? Valt dit niet onder doodsbedreiging? Ik heb geen sympathie voor een moordenaar, maar iedereen heeft bepaalde rechten. Hij heeft zijn straf uitgezeten, hoezeer je ook vragen kunt hebben bij de regel van invrijheidstelling na twee derde van de vrijheidsstraf.

Jouke Kramer Diemen

undefined

Stakende schoonmakers

Als de NS geen kiosken in de stations zou hebben waar allerlei snacks verkocht worden met het bijbehorende afval waren de treinen veel schoner. Dus als je veel wilt verdienen met dit soort producten, kan je het schoonmaakpersoneel ook een fatsoenlijk loon betalen.

Corrie van der Helm Zoeterwoude

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden