brieven

Cum laude
Met columnist Schouten ben ik ook tegen het idee van onderwijsstaatssecretaris Dekker, om leerlingen die in het (middelbare) onderwijs de hoogste cijfers scoren, te belonen met een cum laude. Leerlingen zijn toch meer dan een bundeltje cijfers? In het onderwijs horen alle leerlingen mee te doen en gewaardeerd te worden om wie ze zijn, opdat ze zich mogen ontwikkelen tot participerende mensen. Dit kabinet wil toch een participatiemaatschappij, waaraan iedereen z'n steentje mag bijdragen? Onderwijs is geen elitaire maatschappij, waarin alleen plaats is voor de zogenaamde besten van de klas.

Herman de Muinck Zuidlaren

Muzikale vader en moeder
In het bericht dat muzikaliteit erfelijk is ('Niet alleen het gehoor vormt de liefde voor muziek', 12 maart) meldt de krant dat het niet toevallig is dat violiste Janine Jansen zo'n muzikale vader heeft. Opgemerkt moet worden dat zij ook een muzikaal getalenteerde moeder heeft, Christine Jansen-Kooij, sopraanvocaliste en organiste. En een grootvader van moederszijde, Maarten Kooij, organist, koor- en orkestdirigent. Uiteindelijk is Janine echter het viooltalent geworden dat ze nu is door zelf jarenlang gedisciplineerd te zwoegen op haar vaardigheden. Die discipline is haar ook door beide ouders bijgebracht, vermoed ik zo.

Bert Wisgerhof Veenendaal

Vertrouwen in banken
'Door de bank genomen word je door de bank genomen', luidt een oude wijsheid. ING bewijst opnieuw dat dit zo is. Verbaasd, dat het vertrouwen van de consument in de banken nog steeds laag is. Hoe zou dat komen? Misschien omdat het belang van aandeelhouders en bestuurders zoveel groter is dan dat van de klanten?

Jan van der Kolk Voorburg

Vertrek met allure
Dat vond ik een mooi berichtje: oud-burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft als afscheidscadeau een duofiets geschonken aan senioren met een beperking, en gaf aan kinderen een muziekweekend cadeau. Hij betaalde het van het geld dat hij bij zijn afscheid kreeg. Wat een royaal gebaar van de bekritiseerde oud-burgervader. Een vertrek met allure! En een voorbeeld voor afscheidnemende bobo's.

J. van den Akker Harkstede

Miskramen in bollenstreek
Als bewoner van de bollenstreek, werkzaam in de bloembollensector, kan ik niet anders dan protesteren tegen de ingezonden brief waarin lezeres Kerkhoven uit Dieren beweert dat in de bollenstreek verboden bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en bollenpelsters spontane abortussen krijgen (11 maart). Dit staat haaks staat op de werkelijkheid. De bloembollensector werkt al bijna 25 jaar intensief samen met de waterschappen, die bij metingen precies zien welke stoffen nog als probleem worden ervaren. Het verboden middel dieldrin hoort daar niet bij. Zie ook de jaarlijkse milieurapportage van de sector. De suggestie dat bollenpelsters spontaan miskramen krijgen is volkomen uit de lucht gegrepen. Een onafhankelijk onderzoek, al in 1990, naar de gezondheid van werknemers en bewoners van de streek had als conclusie: geen meetbare effecten van bestrijdingsmiddelen aangetoond, ook niet bij mensen die hun hele leven in de bloembollen werkten.

Arie Dwarswaard Voorhout

PVV basht zelf
Naar aanleiding van de onrust binnen de PVV (Trouw, 12 maart) zegt Geert Wilders dat er sprake is van 'PVV bashen'. Reden: het is weer verkiezingstijd. Ik haal het volgende spreekwoord uit de kast: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Zolang de PVV bestaat doet Wilders niets anders dan moslims bashen, hun vrijheden inperken en luid roepen dat de islam geen godsdienst maar een ideologie is. De PVV gaat zelf onverdroten door.

Jan van Drie Oss

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden