brieven

Mededogen

Wat een indrukwekkende bijdrage van Michel Bronzwaer aan het debat over asielzoekers (Trouw, 17 oktober). Hij vindt dat de huidige toestroom van asielzoekers ons een geweldige kans biedt. Juist de combinatie van zijn argumenten treft mij. Als eerste noemt hij mededogen en asielzoekers opvangen, dat doet hij zelf, samen met anderen van de Focolarebeweging Nederland. Ten tweede benoemt hij uitgebreid de spanningen die zich nu en later kunnen voordoen bij de integratie van asielzoekers. Hij wil extra geld voor huisvesting van eigen en vreemde mensen. Zo neem je kwetsbare mensen in eigen land, hun protesten en frustraties, ook serieus. Dit zoeken naar een oplossing met 'vertrouwen op ons improvisatievermogen en onze ervaring' vind ik een krachtig pleidooi, dat helaas schril afsteekt bij de slappe politiek van nieuwe soberheid waar onze regering mee komt.

Rein Brand Goes

undefined

Vakantieparken

De vakantieparken in Nederland kunnen worden gebruikt voor de opvang van vluchtelingen. De mensen hebben direct vertier, zoals zwembad, voetbalveld en bowlingbaan bij de hand. Een deel kan ook worden aangesteld als werknemer, indien nodig. De bezettingsgraad van de parken neemt meteen behoorlijk toe. Als die bezettingsgraad groter dan 100 procent is, kunnen de mensen die een vakantie geboekt hebben dit pleziertje even uitstellen.

Kees Bouwen Krommenie

undefined

Plofkip

Met de uitspraak van de heer Ten Hove over de chloorkip ben ik het helemaal eens (Trouw, 19 oktober). De chloorkip is veilig. Wat de plofkip betreft: de leugenachtige tv-spotjes van Wakker Dier zijn de laatste tijd iets minder leugenachtig, maar nog steeds niet in overeenstemming met de realiteit in het overgrote deel van de Nederlandse kippenmestbedrijven. Overigens: welke kippepsycholoog kan mij uitleggen dat een kip het aangenamer zou vinden om te scharrelen en te krabben in weer en wind voor zijn kostje, dan om rustig wachtend volop eten en volop drinken voor zich neergezet te zien?

Een ander punt: hoeveel Nederlanders hebben geen 100 euro per maand ter beschikking voor eten en drinken? De plofkip is voor hen af en toe te doen, als zij in de aanbieding is.

Piet van Mensvoort Esbeek

undefined

Euthanasie

Ronald Hulsebosch (Trouw, 16 oktober) heeft gelijk als hij bij een aantal mensen geen euthanasie wil toepassen. Ook zegt hij dat 'hij maar een beperkt deel van het lijden kan vaststellen'. Met dat laatste ben ik het geheel eens. Wordt het daarom niet hoog tijd dat huisartsen niet meer beslissen wanneer iemand dood mag? Doktoren zijn opgeleid om mensen beter te maken. Ik zie uit naar de tijd dat ik wél zelf mag beslissen over mijn levenseinde. De voorwaarden kunnen van tevoren schriftelijk worden vastgelegd met iemand die je heel nabij is. Dan zal de situatie dat mij één dag voor mijn dood euthanasie wordt geweigerd, niet meer voorkomen. Ook hoef ik me dan niet in mijn lot te schikken. In het Wetboek van Strafrecht zou artikel 293 aangepast kunnen worden. Er zijn vast hele goede wettelijke regels te vinden die misbruik kunnen voorkomen.

T. op de Weegh Son en Breugel

undefined

Henk Hoijtink

De EK-kwalificatie van het Nederlands elftal zit erop. Wat weleens genoemd mag worden over deze struikeltocht, zijn de prachtige columns en verslagen van Henk Hoijtink in Trouw. Van 'Oranje druipt af aan de trillende hand van Hiddink' (september 2014) tot en met 'De een na de ander negeerde de lessen van Louis van Gaal' (oktober 2015) zijn dat twintig tot dertig artikelen geweest. Geweldig om te lezen! Ik sloeg 's ochtends vaak de krant open bij de sportpagina.

W. J. van Haaster Warnsveld

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden