brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Verbazing
De pasgeboren Jinte maakt goede kans om 103 jaar oud te worden (Trouw, 26 september). Ik verbaas me opnieuw over het feit dat we door medische technieken, voedingssupplementen en beweegprogramma's ons best doen om oud en heel oud te worden - wat lijkt te lukken. Tegelijk kermen we over 'de grote grijze prop', die we dus over onszelf afroepen. Ben ik de enige die zich hier zeer over verbaast?

Regina Hogewind Houten

Anonieme advertentie
Donderdag stond er een advertentie in Trouw: een vrouw van 54 was aan borstkanker overleden, zes jaar nadat de ziekte voor het eerst bij haar werd vastgesteld. Geen rouwadvertentie, dus een commerciële? Maar een advertentie van wie, voor welk artikel? Anonieme 'advertenties' passen niet bij Trouw. Bovendien, de 'advertentie' verschaft geen enkele informatie: iedereen weet hoe verraderlijk kanker is. Zo'n anoniem stukje maakt slechts bang, maar bang waarvoor? Iedere context ontbreekt. U hebt vrouwen met borstkanker en hun familie een slechte dienst bewezen door de Mammon boven God te stellen.

Tjitte H. Janssen Bathmen

Niets nieuws
Poolse vrouwen komen naar Nederland om appels te plukken (Naast het nieuws, 26 september). Een mooie foto, maar wat viel me op? Niets nieuws onder de zon, veertig jaar geleden waren er Joegoslavische vrouwen actief om mee te helpen bij de fruitoogst in Sint Philipsland. Ook toen waren er blijkbaar geen werklozen die een handje konden meehelpen.

Albert Hoekstra Roosendaal

Duurzaam
Onderzoek waarin duizend eilanden worden vergeleken op hun sociale, economische en milieubeleid, uitgevoerd met geld van de Europese Commissie (duurzaamheid & natuur, 27 september). Hoe groot is mijn ecologische voetafdruk als ik duizenden vliegkilometers maak naar een van de winnaars van dit onderzoek aan de andere kant van de wereld en aldaar in een hotel met airco verblijf en mij ter plekke in een huurauto verplaats? De Europese Commissie kan haar geld beter besteden, lijkt mij.

Marjan van den Berg Zoetermeer

Snoeien in defensie
Wie de ontwikkelingen in met name het Midden-Oosten en Verre Oosten volgt, zal moeten toegeven dat de stabiliteit in de wereld er niet op vooruitgaat. Als ik vervolgens naar de bezuinigingen en daarmee samenhangende reorganisaties kijk die onze defensie sinds de val van de Muur te verwerken heeft gekregen en nu opnieuw voor de kiezen krijgt, en lees dat onze defensieminister zegt dat het ijs onder defensie dun is (Trouw, 18 september), dan bekruipt mij het bange gevoel dat wij niet meer in staat zijn om onze belangen te verdedigen en onze bijdrage aan Navo en VN te leveren. Bovendien vraag ik mij af wat er van de loyaliteit van het defensiepersoneel over is na dik 25 rondes van snoeien in materieel en personeel. Wat mag je verwachten van een militair die de ene dag gedecoreerd wordt voor zijn inzet in Afghanistan en de dag erop te horen krijgt overbodig te zijn?

Ben van Lochem Losser

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden