Brieven

Saamhorigheid
Wat een geweldige toespraak van generaal b.d. Peter van Uhm tijdens de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Ik wens dat elke middelbare school de moed heeft de toespraak van Peter van Uhm met iedere leerling te bespreken.

Piet van den Heuvel Krimpen aan de Lek

Denigrerend
Bij het lezen van de 'Denktank' van de Duitsers Carolien Zimmermann en Axel Wicke (Podium, 4 mei) steeg het bloed mij van verontwaardiging naar het hoofd. Hoe onterecht dit verhaal gepubliceerd te krijgen, juist op 4 mei. Wij Nederlanders zijn weer bezig met het oorlogsverleden. De intonatie ontbreekt helaas, maar die kan ik erbij denken. Het is denigrerend zoals schrijvers menen een oordeel te moeten geven over ons zogenaamde onvermogen als Nederlanders excuses over onze lippen te krijgen. 'Nee, dan wij Duitsers. Wij kunnen ons beroepen op ons collectieve schuldgevoel'. Bestaat dat werkelijk? Het verhaal is doorspekt van zelfingenomenheid. Juist in deze dagen herdenken wij de welhaast ontelbare slachtoffers van '40-'45. Excuses? Die willen wij blijven horen.

A. van der Windt Den Haag

Tabaksteam horeca
Staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid zegt een einde te willen maken aan de langlopende discussie over roken in de horeca (Trouw, 4 mei).

Dat lijkt mij een goed streven. Wanneer er eindelijk duidelijke regelgeving is. kan worden begonnen met handhaving van de wet. Nadat de horeca dan eindelijk rookvrij zal zijn in 2014 komt er naar verwachting een 'tabaksteam' bestaande uit een groep van ongeveer 45 jongeren. Hun taak wordt het om te signaleren welke cafés en restaurants in overtreding zijn. Ik durf er om te wedden dat er ook wel wat ouderen zullen zijn die geïnteresseerd zijn in een dergelijke functie. Een slechte zaak als die groep bij voorbaat al zou worden uitgesloten om te solliciteren.

J. de Vries Amsterdam

Wageningen en BASF
Samenwerking tussen universiteit en bedrijfsleven kan mooie dingen opleveren die anders niet mogelijk waren. Bedrijven beschikken soms over faciliteiten en technologieën die de universiteit goed van pas komen, universiteiten hebben een gerichtheid op échte innovatie waar het veel bedrijven aan ontbreekt. Als een universiteit van een bedrijf faciliteiten en een smak geld krijgt: prima. Geld stinkt niet mits de onderzoekers vrije ruimte houden om hun eigen onderzoeksthema's te kiezen, alle onderzoeksresultaten kunnen worden gepubliceerd, en publicatie hooguit een vooraf bepaalde tijd kan worden vertraagd met het oog op een octrooi-aanvraag.

Wageningen UR heeft met het benoemen van een BASF-medewerker op BASF-geld (Trouw, 4 mei) de schijn tegen. De universiteit schermt met transparantie, maar in de eigen gedragscode zijn bovengenoemde aspecten niet waterdicht geformuleerd. Wageningen UR zou pas echt transparant zijn als de achterliggende contracten openbaar worden gemaakt. Dat zouden alle universiteiten in vergelijkbare gevallen moeten doen.

Wiendelt Steenbergen hoogleraar Universiteit Twente

Van Miltenburg kan doorgaan
'Premier Rutte helpt Van Miltenburg echt van de wal in de sloot', stelt politicoloog Peter Bootsma over het optreden van de Kamervoorzitter (Podium, 4 mei). Een voorbarige conclusie, zo direct na en naar aanleiding van het debat over de Bulgaarse fraudezaak. Als Rutte de voorzitter niet een hart onder de riem had gestoken, waren er ongetwijfeld politicologen geweest die zijn aanwezigheid in deze aangelegenheid zouden hebben gemist of gehekeld onder de aansprekende kop 'Waar blijft Rutte?'. Mevrouw Van Miltenburg, een ervaring rijker, kan gewoon doorgaan.

Abr. Blaak Hoogezand

Samen knokken voor vrede
Een imam en een pastoor knokken voor vrede (Verdieping, 6 mei). Wat een bijzonder artikel. In Nigeria maken twee mensen zich sterk voor de vrede in hun land, moslims en christenen verenigen. Onder hun foto staat: 'Alleen als je elkaar leert kennen en met elkaar blijft praten kun je stoppen met haten'. Dat raakte mij diep. Deze mensen waren ooit aartsvijanden. Het kan dus wél... als je maar met elkaar in gesprek gaat. Daar kunnen wij nog een voorbeeld aan nemen.

Marianne van Terheijden Tilburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden