brieven

Scheiding der machten

Het is onbegrijpelijk dat wetenschappers een pleidooi houden en het kabinet vragen geen hoger beroep aan te spannen tegen de uitspraak van een rechter in de Urgenda-zaak (Trouw, 20 augustus).

Ik moge er nog eens op wijzen dat het kabinet niet tegen de essentie van de uitspaak in hoger beroep gaat, maar vastgelegd wil hebben dat die rechter buiten zijn jurisdictie is getreden en de essentie van ons democratisch bestel, scheiding van de rechterlijke macht en de wetgevende en uitvoerende macht, aan zijn laars heeft gelapt.

S. van den Berg Alphen a/d Rijn

Wie zwijgt stemt toe

Rake prent van Pieter Geenen die de dwingerige partijdigheid in het Israël/Palestina-debat hekelt (Trouw, 20 augustus). Het is duidelijk dat mensen zich daar van afkeren. Toch blijft het ook waar: wie zwijgt stemt toe en wie niets zegt heeft daarmee geen gelijk. Krant en lezers zouden zich nog meer kunnen oefenen in het maken van het verschil als het wel gemaakt moet worden. Keuzes dus tussen een regering die met één zetel meerderheid op ramkoers ligt en een civiele oppositie die de mond wordt gesnoerd, tussen extremistische joden die zelfs kerken in brand steken en Rabbi's for Human Rights die ze herstellen, tussen het Israël van de atoombom en van Vrede NU, enzovoort. De Israëlische auteur Ari Shavit schetst in zijn boek 'Mijn Beloofde Land' maar liefst zeven van zulke diepe ravijnen die de Israëlische samenleving verdelen. Daar zou je toch wat van mogen vinden en vermoeden wat goed en kwaad is?

Gied ten Berge Maarssen

Helemaal niet ingewikkeld

Pieter Geenens Dingeman sla ik nooit over, bijna altijd goed raak. Ook gisteren heel mooi weergegeven, maar de inhoud klopte deze keer niet. Het conflict Israël-Palestijnen is helemaal niet ingewikkeld. Door Israëlisch beleid worden de Palestijnen sinds 1948 zeer onrechtvaardig behandeld en op een ongemeen harde manier. Details zijn soms wel ingewikkeld, maar de grote lijn blijft daarbij wel dezelfde. Verder heeft rapper Matisyah, hoewel hij zegt a-politiek te willen zijn, wel degelijk uitspraken gedaan ten nadele van de Palestijnen.

Johan Feitsma Grijpskerk

Politieman van de wereld

Het is mooi dat de VS zich sterk maken voor integer zaken doen (Trouw, 19 augustus). Maar naar mijn smaak is dat land zelf te vaak belanghebbend en heeft het op het terrein van integrity in business & politics niet het onbezoedelde track record dat nodig is om als politieman van de wereld acceptabel te zijn. De VN, en niet de VS, zijn natuurlijk het aangewezen supranationale lichaam om dit soort grensoverschrijdende kwesties te onderzoeken en eventueel te vervolgen. Gezien het feit dat de VS al jaren weigeren hun staatsburgers te onderwerpen aan het Internationaal Strafhof, lijkt het niet waarschijnlijk dat ze zullen meewerken aan zo'n VN-businesstribunaal. Ook daarom zijn de VS onacceptabel als politieagent van de wereld.

F. Klok Groenekan

CDA is niet solidair

De opstelling van het CDA bij het debat over het steunpakket voor Griekenland was ronduit teleurstellend. Op geen enkele wijze was er een uitgestoken hand in de richting van het Griekse volk. Van internationale solidariteit, in het verkiezingsprogramma nog een belangrijk item, was niets te bespeuren. Het CDA heeft geen vertrouwen in de capaciteit van de Griekse regering om de plannen uit te voeren. Dat het Griekse (democratisch gekozen!) parlement met overgrote meerderheid de plannen wel steunde en maar liefst 77 procent van de Grieken graag in de eurozone wil blijven, doet blijkbaar niet ter zake. Een alternatief is er niet (Trouw-commentaar 20 augustus) en het CDA gaf die ook niet. Ik kan als CDA-lid niets met het technocratische verhaal van Sybrand van Haersma Buma!

Tieme Meints Assen

Kijk naar de bestuurders

Docent Mark Oskam is de onderwijsvernieuwingen zat (Opinie, 19 augsutus). 'Studiehuis, het nieuwe leren, competentiegericht onderwijs, opbrengstgericht onderwijs, allemaal utopische moerassen bedacht door onderwijskundigen die vervolgens als onderwijsadviseurs scholen en docenten teisteren met hun hypes.'

Oskam zou er goed aan doen zich eens af te vragen hoe die vermaledijde adviseurs de scholen binnenkomen. Dat kan alleen als ze worden ingehuurd door de bestuurders in het onderwijs. Die zijn de beslissers en gaan over de centen. De kop boven zijn artikel had derhalve moeten luiden: 'De bestuurder moet worden gestopt'.

Op één punt kan ik de heer Oskam geruststellen: de meeste onderwijsadviseurs laten zich dagelijks leiden door die ene vraag: wat kan ik betekenen voor de professional op de werkvloer?

Bernhard Wendt Sellingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden