brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Onrust in EU door Schotten

Trouw bericht over de spanning en twijfel in Schotland over afscheiding (13 september). Men kan ervan uitgaan dat het referendum voor economische onrust gaat zorgen. En dat kan ook indirect de euro raken, waarvan toch al velen af willen. Het is ook een wonderlijke zaak als aan het fundament van de EU een versplintering zou optreden. Er zijn immers meer regio's waar bij sommigen de wil heerst om een eigen weg te gaan. Denk aan de Vlamingen, Basken en Catalanen. Al met al kan de eventuele afscheiding door de Schotten zorgen voor spannende tijden in ons werelddeel.

Willem Vizee Tiel

Fout kaartje

Jammer, dat u bij het artikel 'Boeren en buren praten niet meer' over de bouw van windmolens in de veenkoloniën (Trouw 12 september) een kaartje gebruikt dat een vertekend beeld geeft van de werkelijkheid. De dorpen worden als concentraties van bebouwing weergegeven. In werkelijkheid gaat het om lange bebouwingslinten. Het is om die reden dat er altijd sprake zal zijn van een beperkte afstand tussen windturbine en woningen. Een topografische kaart of luchtfoto als bron zal een objectiever beeld van de situatie geven.

Charles Houx Gieten

Grensmolens

Er is veel aversie in de Drentse en Groningse veenkoloniën tegen het plaatsen van windmolens in dit unieke open landschap. Maar de windmolens moeten toch ergens staan. Er is echter in deze omgeving een prima alternatief. In Duitsland heeft men honderden grote windmolens geplaatst pal tegen de landsgrens. Wat is er dan eenvoudiger om in Nederland aan de andere kant van de landsgrens ook windmolens te plaatsen?

Simon Ronda Stadskanaal

Zwarte Piet in uitverkoop?

Wat denken bedrijven, gemeentes, en liedjesschrijvers wel, dat zij Zwarte Piet kunnen wegwerken (Trouw 13 september). Zwarte Piet is van ons allemaal en dus zou ons eerst allemaal via een representatieve, nationale enquête gevraagd moeten worden: a) mag Zwarte Piet veranderen? En b) moet Zwarte Piet blijven? Zijn die mensen boven het volk aangesteld dat zij ons cultuurgoed onder een politiek correcte angst die kant nog wal raakt in de uitverkoop te mogen doen?

H. Jansen Amsterdam

Herzie ook het Wilhelmus

Als de tekst van de sinterklaasliedjes zo nodig op de schop moet, laat men dan ook zo flink zijn om het Wilhelmus te herzien, mitsgaders de taal in notariële aktes, die nu voor alsdan vrij onbegrijpelijk is.

Michiel Deylius Bunnik

Pensioen

Een van de gedachten achter het (veelal verplichte) sparen voor een pensioen is de 'onkunde' van mensen om zelf geld te sparen. Het grote gevaar: mensen kunnen zelf niet van dit geld afblijven. Maar niemand had destijds gedacht dat juist dit gevaar uit een heel andere hoek komt. Het blijken de (onder andere lokale) overheden die maar niet met de handjes hiervan af kunnen blijven, zie de plannen van de wethouder van Enschede (Trouw, 12 september). Voor de werknemer is het in de huidige tijd veiliger geld te sparen in een kluis of een oude sok zodat de overheid daar geen graai naar kan doen als het haar goeddunkt. Je moet tenslotte elke 3-4 jaar maar weer afwachten wie er aan het roer staat. Over een termijn van veertig jaar pensioenopbouw is dit een beangstigende gedachte en is het pensioen als zodanig een uitermate risicovolle belegging.

Michiel de Groote, Hoogeveen

Sancties op zijn plaats?

Waar het internationaal recht geschonden wordt, zijn sancties op zijn plaats, oordeelde Trouw onlangs stellig in een hoofdredactioneel commentaar over de Russische inmenging in de Oekraïne. Als de Amerikanen nu IS in Syrië gaan bombarderen zonder overleg met, laat staan toestemming van de Syrische regering, is dat een evidente schending van het internationaal recht. Zoals ook de invasie in Irak in 2003 en de liquidatie van Bin Laden dat waren, en de Amerikaanse drone-aanvallen in diverse landen dat nog dagelijks zijn. Met belangstelling wacht ik af welke sancties Trouw gaat bepleiten.

Rob van Stek Utrecht

Hora est

Prachtig stuk van Monica Wesseling (Trouw, 13 augustus) over Leiden. Zij denkt misplaatste trots te voelen, maar als inwoner van een stad met een zo rijk verleden, heden en toekomst is trots volkomen gerechtvaardigd. Het 'Hora est' heeft er duizenden keren geklonken! En het zal er nog vaak klinken. Alleen niet op het moment dat de promovendus de verdediging van zijn proefschrift begint, zoals Monica Wessling schrijft. Het 'Hora est'; 'Het is tijd' markeert het einde van de verdediging. De pedel roept het nadat de promovendus drie kwartier aan de tand is gevoeld over zijn of haar proefschrift. Hierna beraadt de promotiecommissie zich over de vraag of de promovendus de doctorstitel waardig is. Meestal wel, gelukkig.

Pieter Barnhoorn Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden