Brieven

Laatdunkend
'Hoe intolerant is de orthodox?' kopt Trouw (Verdieping, 31 januari). Belust op Bet Shemesh-achtige taferelen valt het tegen in Antwerpen: geen schreeuwende en op de grond spugende ultraorthodox joodse mannen te vinden. Toch heeft het artikel een zeer denigrerende ondertoon. De auteur ontmoet een innemende orthodox Joodse man, een Chabadnik, die hem blijkbaar uitgenodigd heeft voor de maaltijd op Shabbat. Hoezo gesloten gemeenschap? De laatdunkende omschrijving van het interieur van de woning is beneden alle peil. Nee, materialisme is hier niet aan de orde. Hier zijn andere waarden belangrijk, maar die zijn niet interessant voor dit artikel. Jammer, een gemiste kans. De innemende gastheer zal zich een volgende keer wel twee keer bedenken voordat hij een niet-jood uitnodigt.

Gerry van der Hoek-Van der Vliet Strijen

Trendy homoseksualiteit
Lex Oomkes heeft het over 'democratische arrogantie' (Trouw, 1 februari) waarmee de heersende klasse haar wil oplegt aan groepen met andere culturele waarden. Hij wijst op Tjeenk Willinks afwijzing van een dwangmatige invoering van het homohuwelijk op de Antillen. In Nederland hebben we immers ook decennia over acceptatie gedaan. Met dezelfde arrogantie wil het Westen in sub-sahara Afrika acceptatie van homoseksualiteit afdwingen. Maar homoseksualiteit in een traditioneel Afrikaans land heeft een andere betekenis dan in het postmoderne Westen. Een kinderrijk huwelijk is een goede oudedagsvoorziening en homoseksualiteit geen praktische overlevingsstrategie. In deze polygame, vrouw-, seks- en kindvriendelijke culturen ziet men homoseksualiteit als een perverse vorm van seksualiteit. Ik vermoed dat de grote vlucht die homoseksuele relaties in het Westen hebben genomen meer te maken heeft met culturele ontwikkelingen dan men denkt. Feminisme, individualisering, secularisatie en het onbegrensde seksuele vrijheidsdenken hebben homoseksualiteit zelfs trendy gemaakt.

Lottie van Zwol Almere

Ouderen huren liever
Manuel Aalbers schrijft (Trouw, 1 februari) dat het plan van minister Donner om woningcorporaties tot uitverkoop van huurwoningen te dwingen, van de zotte is; omdat een overschot aan betaalbare huurwoningen niet bestaat. Daarbij komt dat het aantal ouderen absoluut en relatief sterk zal toenemen. En veel ouderen willen hun woning verkopen en gaan huren. Ze willen kleiner wonen en het onderhoud aan de huisbaas overlaten. De opbrengst van de verkoop kunnen zij gebruiken voor hun oude dag.

Sam van der Zee Middelburg

Ordinair niet nabezorgen
Begrijp ik het goed dat ik als jaarabonnee wellicht maandenlang moet wachten op een extra dag als de bezorger mij overslaat en berooft van mijn lees/puzzel-plezier? Niet iedereen is online of kan naar een winkel, met name ouderen niet. Contact met de bezorger na overslaan? Gebeurde dat dan vroeger niet? Stuitend is dat deze ordinaire bezuiniging wordt opgedrongen als positief nabezorgingsnieuws.

J.J. de Groot-Veltkamp Leiderdorp.

IJsblij
Wat een chagrijnige ingezonden brief (Trouw, 1 februari), over al die mensen die genieten van en zich verheugen op ijs en ijspret. Laat ze toch, zo vaak kan het niet. Trek een warme jas en wanten aan, sjaal en muts op en maak een fijne winterwandeling. Goed voor de weerstand en het humeur!

Anje Zuurbier-Gruppen Rekken

Door de bomen het geheel
In een artikel waarin een wandelaar met een hond de belangrijkste informatie levert, staat kritiek over kaalslag in 'het bos van Oss' (Trouw, 31 januari). Het is mij op grond van wat ik lees een wat snelle conclusie en ik zou graag de verantwoordelijken uitgebreider horen.Als men bomen kapt, krijgt men altijd direct grote kritiek. Maar niet veel mensen bekommeren zich om de plantjes en diertjes die men waarschijnlijk een groter leefgebied wil bieden - of zelfs een manier van overleven. En maar weinigen kunnen zich voorstellen hoe de natuur daar in de toekomst zal zijn. Iedereen heeft zijn belang, maar verantwoordelijken moeten de toekomst en het grote geheel beschermen. Pas hoor en wederhoor toe, dan kan de lezer zijn eigen mening vormen.

Sjon Kootwijk Heemskerk

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden