brieven

Poldermodel
"Van Duitsland kunnen we veel leren", aldus oud-minister Ruding (Trouw,19 juli) en "slapeloze nachten heb je daar niet". Helemaal zeker ben ik daar niet van. Wie daar van een uitkering moet zien rond te komen, krijgt van de Duitse overheid het dringende advies uiterst zuinig met de uitkeringscentjes om te gaan, af te zien van vlees, en kraanwater te drinken in plaats van frisdrank. Met zo'n boodschap slaapt het een stuk lekkerder. Of toch maar liever ons poldermodel?

Bernhard Wendt Sellingen

Magere jaren
'Bodem crisis niet in zicht', kopt Trouw (19 juli). Oud-minister Ruding voegt er op pagina 3 aan toe: "Zwakke politiek is oorzaak van deze aanhoudende crisis". Beide constateringen zal ik niet ontkennen. Maar vergeten lijkt dat we twintig jaar geleden overvloed hadden en dat het paarse kabinet toen ook nog eens de belastingen verlaagde. In die vette jaren is niets opzijgelegd voor magere jaren. Anderzijds konden we toen zoveel kopen dat de behoeften daarna flink daalden. Een en ander zal zeker bijdragen aan de diepte van de huidige crisis.

Jan Oosting Noordwijk

Serene rust
Wat fijn voor meneer Stolk (Brieven,19 juli), dat hij zo'n serene rust in zichzelf heeft. En wat fijn ook dat hij zelf geen ergernissen veroorzaakt. Maar dat is volgens mij niet zo moeilijk als je in je weelderig groene tuin zit, met je kopje koffie en alleen een tevreden hond naast je. Maar wie weet woont er wel zo'n gezin van vakantiegangers naast of boven hem. Ouders met een zware baan of in de wao, met een stel kinderen, sommige van hen met ADHD of autisme, die allemaal zes of zeven weken schoolvakantie hebben. Als die niet op vakantie zouden gaan, zou het misschien wel heel snel gedaan zijn met die serene rust van hem.

Judith Zegers en Jasper Koedam Nijmegen

Fietspad
Als voortaan alle wielrenners, voordat ze op hun fiets stappen, besluiten er per definitie een interval(trainings)rit van te maken én als voortaan iedere fietspadgebruiker beseft dat hij/zij niet de enige op dat fietspad is, dan komt het vast goed met de onderlinge bezigheden en worden irritaties geminimaliseerd.

Dieter van der Beek Alphen aan den Rijn

Natuurlijke narcose
Met interesse las ik het interview met mevrouw Marieke de Haas, anesthesioloog in opleiding, die graag haar kind in stuitligging zonder toeters en bellen thuis baart (de Verdieping, 16 juli). Ik weet nu precies waar ik straks voor mijn 'natuurlijke narcose' moet zijn! Dan lig ik heerlijk te slapen zonder monitor, slangen of beademing en gaat zij er lekker naast zitten breien!

Jitze Duk, gynaecoloog Leusden

Thuisbeval-maffia
Boven het opiniestuk van 'moeder en student filosofie' Ellis Plokker (Opinie, 18 juli) staat in de kop de term 'thuisbeval-maffia'. Die benaming komt in het verhaal nog twee keer voor. Naar mijn mening had u een artikel met een dergelijke inhoud, maar zeker met deze kop, nooit mogen laten passeren.

Andries Visser Usquert

Uitzendtijden
Wat ben ik het hartgrondig eens met het verzoek van Huib Kaarsemaker om redelijke uitzendtijden van televisieprogramma's (Opinie, 18 juli).

Carolien Crump Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden