brieven

Na de RSV-enquete in 1984 kwam minister Van Aardenne met een reactie op het eindverslag. Trouw-tekenaar Tom Janssen wist dit te illustreren als een wegkijkende Van Aardenne, die zegt: ’Sorry, ik zal het nooit meer doen. En nou weer aan het werk’.Het verschil met nu, is dat Balkenende na het rapport van de commissie-Davids het eerste punt (’Sorry’) niet eens uitspreekt. Als historicus zou hij moeten weten dat Nederland kort na het RSV-rapport nooit meer iets van Van Aardenne heeft gehoord, en dat de VVD daarna jarenlang in zwaar weer heeft verkeerd. Een andere reactie had van Balkenende misschien nog een staatsman gemaakt.

Jaap Visser Bilthoven

Wat jammer, dat de premier de kans liet lopen om naast een goede degelijke premier ook nog een groot staatsman te worden. Is het nu zo moeilijk voor om gewoon te zeggen: ’Sorry, ik heb destijds te goeder trouw gehandeld; met de kennis van nu, had ik het zeker anders gedaan’. Door zulke woorden te spreken in plaats van te gaan draaien, was hij voor mij die grote staatsman geworden. Nu gaat hij af als een gieter.

Pieter Kamstra Zwolle

Saddam Hoessein was een fascist die honderdduizenden weerloze burgers afslachtte, duizenden gevangenen martelde, bloedige oorlogen voerde tegen zijn buurlanden Iran en Koeweit, raketten afvuurde op steden in Iran en massavernietigingswapens gebruikte tegen de Koerden.

Maar volgens het internationaal recht was het wegjagen van Saddam Hoessein illegaal. Voor het massaal uitmoorden van honderdduizenden weerloze burgers is namelijk geen ’mandaat’ van de VN nodig, maar voor het wegjagen van die Irakese boef wel.

F. Eveleens, Rotterdam

Het blijkt weer overduidelijk: partijleiders horen in de Kamer en niet in het kabinet.

Johann ter Hart Maarssen

Met een langdurig applaus van de gemeenteraad, mocht de heer Leers zijn biezen pakken. Waarom werd er geklapt ? Omdat hij een burgemeester was die niet bang was om kromliggende zaken aan te pakken, die niet bang was afwijkende geluiden te laten horen en creatieve ideeën te uiten. Daar kunnen de huidige linkse bestuurders slecht tegen. Zij zijn niet in staat over de schuttingen van hun eigen gelijk te springen. Zij denken aan verkiezingen die er aan komen en proberen hun eigen hachje te redden. Het is een illusie te menen dat burgers die houding kunnen waarderen.

Frank Hendriks Nijmegen

Natuurlijk, op een schaal van Haïti, Al-Kaida, Den Haag en een heleboel meer stelt het niets voor. Maar waarom is de onvolprezen kruiswoordtest van Trouw sinds het nieuwe jaar voorzien van sterren?

Wat tot voor kort een onschuldig ochtendritueel was, dreigt nu te ontaarden in een nare competitie. Als je voorheen niet op een woord kon komen, was er alleen lichte onvrede over een teruglopend geheugen of een gebrek aan algemene ontwikkeling. Nu zie je die ene ster en je voelt je een hopeloze nitwit. En dat al voor negen uur in de morgen.

Agnes Amelink Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden