brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Feminisme en Keulen

Ephimenco plaatst terecht vraagtekens bij de bewering van sommige feministen dat de aanrandingen in Keulen meer zeggen over de aard van de man dan over de aard van vluchtelingen (de Verdieping, 19 januari). Dergelijke uitspraken verdunnen de schuld van een specifieke groep door hun daden te duiden als een inherente ondeugd van een grotere groep. Schuldigen worden onschuldig en onschuldigen worden schuldig. Deze strategie is niet nieuw. Na de aanslagen van 9/11 verkondigt Richard Dawkins dat alle religies tot het kwaad leiden. Na de aanslag op de medewerkers van Charlie Hebdo is in hun cartoons God de voortvluchtige schuldige. Na de massale aanrandingen in Keulen roepen feministen dat alle mannen niet deugen. Het is blijkbaar moeilijk om de ware schuldigen aan te wijzen en niet te vluchten in onterechte generalisaties.

Jos Janssen Nunspeet

undefined

Schelden

Ephimenco mag dan nog nooit 'persoonlijk' een vrouw hebben verkracht, nog niet heb ik een Trouwcolumnist zo horen schelden op feministische vrouwen, met als klapper: 'feminosalafisme'. Allemaal omdat ze zijn anti-islam-stokpaardjes niet willen berijden, ook niet na 'Keulen'. Ik ben dat ook niet van plan, en ik ben een man, hoe moet ik dan wel niet heten?

Gied ten Berge Maarssen

undefined

Deeleconomie

Uw hoofdredactioneel commentaar over de deeleconomie (Opinie, 19 januari) levert al een goede relativering op van het duurzaamheidseffect ervan. Een ander aspect wil ik graag aandacht geven: in de deeleconomie verworden relaties tot economische relaties. Burenhulp en gastvrijheid worden vervangen door economische transacties.

Een van de grootste banken speelt hier al een tijd op in met de slogan: 'Aandeel in elkaar'. Het is economisme ten top, en ik vraag me ernstig af of dit in sociaal opzicht een duurzaam effect op gaat leveren.

Harry Slegh Utrecht

undefined

Muizenplaag

In de strijd tegen de muizenplaag in Friesland wordt o.a. gewezen op het nut van roofvogels (Trouw 19 januari). Goede reden om voor deze roofvogels eens betere leefomstandigheden te creëren in plaats van ze af te schieten en hun nesten te vernielen. Ook dat gebeurt in Friesland.

Jaap Cornelissen Ermelo

undefined

Gewoon een man

Ik houd er niet van als mij etiketten worden opgeplakt. Zeker niet als die enkel bedoeld zijn om mensen die in de war zijn over hun seksuele identiteit het gevoel te geven dat zij niet vreemd zijn maar alleen een variant van andere gendertypes. Ik ben geen cisgender (Opinie, 18 januari), ik ben gewoon een man.

Ton Smit Utrecht

undefined

Moord gemist

In de krant van maandag 18 januari mis ik vermelding van de moord de dag ervoor op een Israëlische moeder van zes kinderen door een Palestijn.

Zou u een dergelijke gruweldaad niet willen verzwijgen? Dit klemt des te meer daar de krant doorgaans ten faveure van de Palestijnen bericht en Palestijns terrorisme miskent, waardoor een vertekend beeld kan ontstaan.

Tonja Houweling Giessenburg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden