Brieven

Vrije uitloop
Terecht merkt GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff (Trouw, 25 augustus) op dat als gevolg van de wet 'Vrije uitloop dieren' de marktprijzen zullen stijgen. Hij gaat ervan uit dat de boeren hun kostenstijging kunnen verhalen op de consumenten. In de visie van GroenLinks zijn de consumenten dus de klos. Dat is in een tijd van afnemende koopkracht en toenemende voedselschaarste niet bepaald sociaal. Bovendien is vrije uitloop met name voor kippen niet gewenst omdat deze kippen de meest vervuilde eieren leggen, zoals meerder onderzoeken hebben uitgewezen. Dat deze vervuiling binnen de toelaatbare grenzen ligt, neemt niet weg dat ze vervuild zijn met onder meer dioxine. Het lijkt erop dat GroenLinks het welzijn van dieren belangrijker vindt dan het welbevinden van consumenten. De wet 'Vrije uitloop dieren' is daarom ondoordacht en ongewenst.

Piet Knibbe Landsmeer

Socialisme
VVD-lijsttrekker Rutte spreekt met afschuw over zoiets als socialisme (Trouw, 27 augustus). Voor hem betekent dat: te veel overheidsbemoeienis en dus te grote uitgaven. Dat is nu toch wel de omgekeerde wereld. Elke overheidsbemoeienis ontbrak, toen rijke topbankiers vreselijke schade aanrichtten met hun bedrieglijke woekerwinsten en hun machtsmisbruik - de crisis. Politici van rechts tot links laten zich juist graag voor hun karretje spannen. De perverse beloningen voor die immorele bankiers illustreren het morele verval van het hele westerse establishment. Ook Rutte en zijn geestverwanten zijn geïnfecteerd met dat morele bederf. Zij vermengen algemene met particuliere belangen. Ze ontwrichten onze samenleving met hun nihilistische marktdenken. Wat minder kapitalisme en wat meer socialisme zou heel gezond zijn.

Jan Wedeven Groningen

Hoogmoedig secularisme
In antwoord op de kritiek op Thierry Chervels artikel over besnijdenis (Zomertijd, 25 augustus) zeg ik: "God zij dank voor hoogmoedig secularisme". Het had namelijk maar een haartje gescheeld of we hadden er nog een barbaars ritueel bij, namelijk het slachten en offeren van de eerstgeboren zoon (Genesis 22, 1-19). Net als besnijdenis, stamt dit gebruik uit de belevingswereld van gelovigen in het neolitische tijdperk. Dat besnijdenis niet altijd door een arts wordt uitgevoerd vind ik treurig. De ingreep zou gepaard moeten gaan met een gedegen voorlichting over de achterliggende gedachte, hygiëne bij de verwekking van het nageslacht.

Nelleke van der Plas Vaals

Kostenlastpost
Als het aan de VVD ligt, zal ik de komende jaren gestraft gaan worden voor het feit dat ik besta. Voor het feit dat ik als chronisch zieke afhankelijk ben van een uitkering die flink omlaag zou kunnen (Trouw, 24 augustus). Toeslagen kunnen verdwijnen of sterk verminderd worden. Toegang tot de juiste gezondheidszorg zal mij onthouden worden door beperking van het zorgpakket en verhoging van de eigen bijdragen. Als het aan de VVD ligt, zal ik gedegradeerd worden tot een vervelende kostenlastpost die zo onzichtbaar mogelijk in de marge van de samenleving geduwd moet worden. Als het aan de VVD ligt, maar dat spreekt men liever niet uit, had ik beter niet kunnen bestaan. Als het aan de kiezer ligt, kan men de keus maken om de kwetsbare medemens een menswaardig bestaan te bieden.

Tjitske Bongers Heerenveen

Druk op de knop
Mooi bedacht door docent gezondheidsrecht Ernst Hulst: één druk op de knop en daar komen alle hulptroepen aangesneld (Podium, 27 augustus)! Dankzij een ingenieus waarschuwingssysteem dag én nacht visueel contact kunnen maken met een medewerker! Resultaat: betere en goedkopere ouderenzorg. Dan moeten die ouderen nog wel het benul hebben om op zo'n knop te drukken. En hier beginnen de problemen. Nederland telt volgens de Alzheimerstichting nu al meer dan 230.000 dementerenden. De verwachting is dat dit zal oplopen tot 500.000 dementerenden in 2050. Degenen die geestelijk in orde zijn, kunnen zichzelf wel redden; veel van de door Hulst genoemde voorzieningen zijn al in werking. Uiteindelijke besparing: nihil. Meneer Hulst, ga eens wat praktijkervaring opdoen voordat u dit soort plannen lanceert.

Nellie Ploeger-Rus Schagen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden