brieven

Prinses Margriet

In Trouw (19 januar) lees ik een verhaal over de geboorte van prinses Margriet in Canada. Dokter Fireman vertelt daarin dat hij dokter Puddicombe hoorde mompelen dat het een 'boy' zou zijn... Ik denk dat dit een misverstand is: Het is in Canada én Amerika zeer gebruikelijk om bij iets spannends 'oh boy' te roepen (of zeggen). Dus alle aandacht dat Juliana toch een meisje baarde, is mijns inziens wat overtrokken.

H.G. ten Zijthoff Hoog-Keppel

undefined

Aanpak seksueel geweld

Daad Kajo is terecht woedend over het seksueel geweld tegen vrouwen. Zij geeft in haar opiniestuk (Opinie, 20 januari) inzicht in de verscheidenheid in culturen in Syrië en de manier waarop er met vrouwen wordt omgegaan. Dat maakt duidelijk dat je niet kunt generaliseren. Helaas generaliseert zij op kleinere schaal zelf weer wel: in Tartous en Aleppo deugen volgens Daad Kajo de mannen. Zij houden zich daar immers vooral bezig met studie en handel terwijl in economisch verwaarloosde gebieden aanranding cultuur is. Was het maar zo simpel! Waar het bij seksueel geweld om gaat, is dat daders worden bestraft. En dat gebeurt niet als, zoals Daad Kajo suggereert, het nog zo slecht niet is als burgers in Duitsland het recht in eigen hand nemen en op vluchtelingenjacht gaan. Dan vallen er opnieuw onschuldige slachtoffers. De politie in Keulen maakte fouten, maar is niet zo ontaard als die in sommige gebieden in Syrië.

Adri Mulder Zutphen

undefined

Positief nieuws

Pagina's over relschoppers en demonstraties in Heesch tegen de komst van een azc (Trouw, 19 en 20 januari). Dat is toch geen nieuws? Stop dus met berichtgeving over ongeregeldheden, stop met die aandacht voor schreeuwers en relschoppers. Houd ze uit het nieuws, al die aandacht vergroot het protest alleen maar uit.

Zet de goede dingen in de krant, die zijn er in 2016 ook. Geef bijvoorbeeld aandacht aan het democratisch stemmen voor een azc in de Stichtse Vecht, waar ruimte was voor de verhalen van 'ja'- en 'nee'-stemmers. Schreeuwers kregen daarbij geen gelegenheid. Dat is óók nieuws.

Gré de Regt Breukelen

Democratisch

Oud-Europarlementariër Bob van den Bos vindt het Oekraïne-referendum verre van democratisch, want 2 miljoen mensen zouden hun wil wel eens kunnen opleggen aan 550 miljoen mensen en hij vindt het debat erover van droef stemmend niveau (Opinie, 20 januari). Maar niet het referendum is het probleem, maar het vetorecht dat ieder land heeft. Daardoor zou Nederland met 17 miljoen inwoners zijn wil kunnen opleggen aan die andere 533 miljoen Europeanen en Oekraïners. Als Europa echt democratisch wil worden, moet het vetorecht worden opgeheven. Van den Bos' bijdrage is eigenlijk van net zulk droef stemmend niveau als waarvan hij de andere bijdragen beschuldigd. Het tweede probleem is dat het Nederlands parlement al goedkeuring heeft verleend aan het referendum. Ook dat is verre van democratisch. Verder ben ik het wel met Van den Bos eens dat zo'n referendum waar weinigen iets van zullen snappen de kloof tussen burger en politiek niet zal verkleinen en inderdaad een karikatuur van democratie is.

C. Kroon Alphen aan den Rijn

undefined

Referendum

Ik ben het helemaal eens met Bob van den Bos: mensen naar een mening vragen die ze niet hebben, vergroot de kloof tussen burger en politiek. Ik heb het vage gevoel dat ik vóór moet stemmen. Het burgercomité-EU adviseert tegen te stemmen, met discutabele argumenten die ik niet kan doorgronden. Ik denk dat het veel beter is om niet te gaan stemmen, in de hoop dat een opkomstpercentage van 30 procent niet wordt bereikt.

Pierre Joosten Soest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden