brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Consumeerderen

Jeroen Sprenger, oud-voorlichter van het ministerie van financiën, wil slapend spaargeld mobiliseren teneinde de economische groei te stimuleren (Opinie, 31 maart). In feite is dit voorstel niets anders dan de gebruikelijke keynesiaanse remedie van meer consumptie, meer productie en daardoor meer werkgelegenheid. Niks 'out-of-the-box-denken' maar het oude recept van oneindige consumptiegroei, dat uiteindelijk zal leiden tot een ecologische ramp. Bovendien: moesten we niet sparen wegens slinkende pensioenen, toekomstige zorgkosten en de aflossing van de hypotheek?

Jos Janssen Nunspeet

Oud bedrijfsmodel

De meeste banken en verzekeraars zitten nog steeds vast aan bedrijfsmodellen van een eeuw geleden. Hun salarisgebouw loopt synchroon met hun organisatiemodel: de managementpiramide. Als in het netwerk van financiële instellingen ineens een speler afwijkt (bijvoorbeeld door lage topsalarissen te hanteren) ontstaat er onrust bij de rest: maak je een onderdeel stuk, dan maak je het hele model stuk. Topsalarissen lijken dan ook onmisbaar voor het functioneren van de branche. Het zijn de nieuwe toetreders, die de wereld kunnen veranderen. En de tijd lijkt er rijp voor nu de oude instellingen onder vuur liggen. Nieuwe spelers, die zich bedienen van internet (het medium par excellence voor deze sector) en die zich eigentijds organiseren: flexibel werken, zelfsturing en beloning op basis van competenties, in plaats van hiërarchie.

Karel Demoet Utrecht

Tegen zichzelf beschermen

Met verbazing lees ik dat de kritiek van de cliëntenraad van de ggz-instelling in Almere op het programma 'Anita wordt opgenomen' is genegeerd (Trouw, 30 maart). Anita Witzier geeft zelf aan van niets te weten en het jammer te vinden dat iets wat goed bedoeld is, nu teniet wordt gedaan. Daarmee wordt volledig voorbijgegaan aan de belangen van psychiatrische patiënten. Natuurlijk is het interessant om een inkijkje te krijgen in een psychiatrische instelling. Maar dat belang is minder groot dan dat van individuele patiënten. Mijn dochter is zeven maanden opgenomen geweest in een gesloten psychiatrische inrichting. Als haar op dat moment gevraagd was of ze wilde meewerken aan een tv-programma zoals 'Anita wordt opgenomen', had ze wellicht ja gezegd. Zonder te beseffen waar ze ja tegen zou zeggen en wat de consequenties zouden zijn. Nu, ruim een jaar later, kijkt ze heel anders tegen die periode aan dan toen. Ze kan nu met 'afstand' naar zichzelf kijken, dat kon ze destijds niet. Psychiatrische patiënten zijn zeer kwetsbaar en moeten tegen zichzelf in bescherming worden genomen. Het advies van de cliëntenraad had serieus genomen moeten worden.

H.F. de Jong Utrecht

Triomferen

Bij toeval las ik een keer de column van Marijn de Vries. Hoewel ik geen sportliefhebber ben en de sportrubrieken oversla, werd ik gegrepen door haar geweldige zeggingskracht. Ze weet het menselijke presteren tegen de klippen op en het triomferen geweldig raak neer te zetten en er iets van het hoogste algemeen menselijke uit te halen. Kortom, ik geniet er erg van.

Nely Formsma Maarssen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden