brieven

Gro

en moet het doen

Cokky van Limpt schreef een zeer lezenswaardig artikel over het belang van groen en bloemen voor het welzijn en het herstel van patiënten (Trouw, 21 janauari). Niemand minder dan Ignaz Philipp Semmelweis heeft dit in de jaren dertig van de 19e eeuw in Wenen al in een klein proefschrift naar voren gebracht. De latere ijveraar voor het handen wassen door artsen, ter voorkoming van o.a. kraamvrouwenkoorts, was zo een voorloper van de genoemde VU-onderzoeker(s). Des te wranger is het dat juist de VU aast op het laatste stukje groen in de steenwoestijn van haar campus. De VU-Hortus, pal achter het VUmC, is een kleine oase, een Ark van Noach voor planten. Zeer compact en een weldaad voor VU-medewerkers, ziekenhuispersoneel en vooral patiënten, die soms met rollator, rolstoel of zelfs ziekenhuisbed de plantaardige weldaad komen genieten. Reeds is een deel van de enige Nederlandse Hortus bij een (academisch) ziekenhuis geamputeerd. De VU bedrijft een abhortus botanicus.

Pieter Bol Bovenkarspel

Wel meer smaken

Wim Stolk betoogt in deze rubriek dat het huwelijk een verbintenis is tussen man en vrouw. Meer smaken zijn er gewoon niet, schrijft hij (Opinie, 25 januari). Opmerkelijk, want juist de afgelopen tijd worden we ons steeds meer bewust dat de natuur - de schepping zo u wilt - grossiert in smaken. De emancipatie van transgenders is daarvan een mooi voorbeeld. Alle varianten zijn mogelijk, vrouwen met veel mannelijke eigenschappen en andersom, mensen met kenmerken van beide geslachten, androgyne mensen en mensen die ervoor kiezen om als mens door het leven te gaan, zonder M/V-stempel. De kleurige rijkdom van de schepping - of de natuur zo u wilt - is verbluffend in zijn variëteit. Omarm die rijkdom en neem geen genoegen met alleen zwart-wit.

Elze Boshart Zutphen

Depri

In zijn column haalt Ephimenco helaas de begrippen 'depri' en 'depressiviteit' volledig door elkaar (Trouw, 23 januari) Dat doet geen recht aan de ernst van de ziekte of stoornis waaronder veel mensen die aan een depressie lijden gebukt gaan. Ephimenco noemt zijn column 'Depri', en vertelt goedmoedig op maandag regelmatig gedeprimeerd te zijn. Wat daartegen helpt is uitrusten of juist 'hard en lang fietsen'. Een dergelijke schommeling in de stemming, zo'n dipje op een bepaald moment in de week of wanneer iets tegenzit heeft iedereen wel eens, sommigen meer dan anderen. Het Depressiegala probeert echter meer aandacht en begrip te krijgen voor mensen die aan een depressie lijden, iets dat niet overgaat door een eindje fietsen of te zeggen 'kop op, joh'. Zowel in de eigen familie als in mijn werk als psycholoog heb ik kunnen aanschouwen hoe ernstig een depressie kan zijn. Daar moeten we niet te luchtig over doen.

Eric van Loo Utrecht

Helm voor snelle fiets

Ik ben niet eens met het commentaar over de snelle speed pedelec (Opinie, 23 januari). Als snelle fietser rij ik dagelijks over een vrijliggende, niet al te drukke fietssnelweg tussen Arnhem en Nijmegen. De fiets kan met flinke ondersteuning 45 halen, maar ik rij liever sportief met lage ondersteuning en met snelheden tussen 30 en 35 kilometer per uur.

Als ik een zware helm op zou moeten, kan ik niet meer sportief rijden, want dat zweet natuurlijk veel te veel in zo'n helm. Dus zet ik de ondersteuning hoger en ga harder rijden, want de aardigheid van een sportieve trip is dan wel weg.

De situatie die ik nu zie ontstaan, vind ik bepaald geen vooruitgang voor de veiligheid van mij en medefietspadgebruikers. Daarnaast vraag ik u: waar zijn dan al die ongelukken met speed pedelecs waarvoor dit soort drastische maatregelen nodig zijn?

Jan Koopman Arnhem

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden