Brieven

Mugje minder
Bas Haring en Hans Achterhuis vinden dat de wereld met minder diersoorten toe kan (Trouw, dinsdag en gisteren). Tja, een mugje of slakje meer of minder, wie maalt erom. Maar is dat wel relevant, of het de mens iets kan schelen?

Waar het om draait is, dat het geheel altijd aangetast, dus verzwakt, wordt als er een soort verdwijnt. Tot hoever dit kan doorgaan voordat hele ecosystemen het begeven weet niemand, al was het maar doordat allerlei effecten pas na langere tijd zichtbaar worden - als het al te laat is dus. De mening van Haring en Achterhuis is daarom principieel onjuist. Dat heeft helemaal niets te maken met de waardering, van welke aard dan ook, die mensen (kunnen) hebben voor de verdwijnende soort(en).

Léon Vrins Zeist

Alles is met alles verbonden
Met verbazing lees ik tegenwoordig de stukken van Bas Haring. Gisteren zijn reactie op Podium: 'Niet met alle dieren verbonden'. Volgens het Kasjmir shaivisme is alles in het universum Shiva (God) en derhalve is alles met alles en iedereen verbonden.

Er zijn mensen die dat werkelijk zo ervaren en vanuit die ultieme verbondenheid leven: grote geesten waar de meeste mensen veel van kunnen leren en een voorbeeld aan kunnen nemen. Dat wil niet zeggen dat relativeren niet goed is, maar het gevaar van onverschilligheid ligt op de loer. Dat kan toch niet de bedoeling van Bas Haring zijn?

M.Buninga Nootdorp

Bescherming en respect
Het bevreemdt mij dat filosoof Bas Haring nog steeds verdedigt dat het niet erg is dat er plant- en diersoorten uitsterven. Ik besef dat ik (met dubbele gevoelens) er ook geen boterham minder om zal eten, maar is dat de essentie van ons leven op aarde?

Het gaat toch om de bescherming van het kwetsbare leven, ook al ken ik daarvan de meeste planten en dieren zelf ook niet. De natuur verdient het om zorgvuldig en met respect te worden behandeld, zonder uitzondering. Daartoe zijn wij, die in rangorde aan de top van de schepping staan, meer dan verplicht. Van walvis tot amoebe, ze horen er állemaal bij. Zo behoort rentmeesterschap toegepast te worden.

Niek van der Hoest Ermelo

Als Rome gesproken heeft
Willem Pekelder sluit zijn commentaar op de woorden van aartsbisschop Eijk af met het latijnse citaat Roma lacuta, causa finita, en vertaalt dat kortweg met 'Rome spreekt, zaak gesloten' (Trouw, maandag). Het citaat luidt sinds 1720 Roma locuta, causa finita en correct vertaald betekent het: Als Rome gesproken heeft, is de zaak afgedaan.

Koen van Rossum Nijmegen

Gezond is niet moeilijk
In tegenstelling tot wat Asha ten Broeke dinsdag in haar column schrijft, vind ik het helemaal niet moeilijk om goedkoop gezond (en heerlijk) voedsel in te slaan. Je moet alleen een beetje creatief winkelen en niet klakkeloos je boodschappenkar bij Albert Heijn volladen met voorgesneden, voorgewassen en voorverpakte producten. Ik maak voor 10 euro voor twee dagen hutspot voor vijf personen, mét twee flinke rookworsten en appel als toetje. Iedereen kan gezond eten, als je maar wilt.

Henriëtte de Jong-Beelen Veenendaal

Tip voor BNN-presentatoren
Naar aanleiding van 'Het taboe op kannibalisme'(Trouw, gisteren) een tip voor BNN-presentatoren Dennis Storm en Valerino Zero: Snijden in een gezond lichaam is not done in de medische ethiek.

Maar als jullie toch willen laten snijden, geef dan een orgaan of weefsel aan patiënten die daardoor weer een menswaardig leven kunnen leiden.

Jikke Hes Gorredijk

VVD kortzichtig
Het politiek leiderschap van de VVD op weg naar een nieuwe economie! Wat een kortzichtigheid en wat een rammelende argumentatie in het opiniestuk 'We kunnen tijd kopen met kernenergie' van VVD-Kamerlid René Leegte (Podium, dinsdag). 'Biomassa kost oerbos'. Hoezo? 'Niemand wil een windmolen in zijn achtertuin'. Gelukkig wel een kerncentrale. 'Tijd om af te kicken'. Of toch weer tijd kopen? Gelukkig komen er nog geen verkiezingen en is er nog tijd voor leiderschap met echte argumenten.

Eddy Steenbergen Voorst

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden