Brieven

Kerstboodschap Beatrix (1)
Ik hoop dat het positieve van de koningin met 'laten we zeggen wat we

hopen en doen wat we zeggen' (Trouw, dinsdag), eindelijk het 'ik zeg wat ik denk en doe wat ik zeg' vervangt. Die negatieve kreet van Pim Fortuyn heeft ons land al tien jaar in de greep, ruim tijd voor positief tegengif.

J. Koekoek Dronten

Kerstboodschap (2)
Ik weet niet waarop de koningin haar stelling baseert dat 'met onze kostbare planeet zorgeloos wordt omgesprongen'. Het tegendeel lijkt mij waar. Voor vrijwel alle regeringen van beschaafde landen staat het zorgvuldig omspringen met natuur, milieu en grondstoffen hoog op de agenda. Dat heeft bij ons geleid tot vele wetten en regels, die de koningin allemaal heeft ondertekend. Energiemaatschappijen zijn druk in de weer met het leveren van energie voor nu, én zijn bezig met de vraag hoe ze dat over vijftig of honderd jaar nog steeds kunnen doen. Over ons energiegebruik betalen we ongeveer 50 procent belasting, die gebruikt wordt om de energievoorziening steeds duurzamer te maken. Is de koningin vergeten wat zij allemaal heeft ondertekend?

Frans Dijkstra Ommen

Compassie
Najaar 2012 bestaat de Partij voor de Dieren tien jaar, maar nog steeds spreekt Matthias Smalbrugge, lid van het theologisch elftal, over de Partij van de Dieren (Trouw, gisteren). Een typerende fout voor iemand die schrijft dat de PvdD uitgaat van 'de droom van een ongebroken bestaan, een soort paradijs waar we naar zouden moeten terugkeren'. Waar haalt Smalbrugge deze onzin vandaan? Kennelijk heeft hij zich nooit in het programma van de partij verdiept. Het gaat bij de Partij voor de Dieren om de reikwijdte van onze compassie. Blijven we steken bij onze medemensen of kijken we verder en komen ook dieren binnen onze morele horizon? Het gaat om de volgende stap: ván de medemenselijkheid naar de medeschepselijkheid.

Hans Bouma Kampen

Pensioenen omlaag (1)
'Pensioen min 5 à 10 procent', kopte Trouw dinsdag op de voorpagina. De pensioenfondsen hebben geen rekening gehouden met de stijgende gemiddelde levensverwachting. Men kende de prognoses, maar paste de premies niet aan. Het gevolg van dit laakbaar gebrek aan goed beleid is dat er een tekort dreigt in de pensioenkassen.

Wie gaat nu de rekening betalen? Juist, de gepensioneerde. Maar die heeft sinds 2008 al geen verhoging meer gehad. Dat komt neer op minder besteedbaar inkomen door inflatie. Komt daar nog 5 à 10 procent korting overheen, dan wordt het nu tijd om alarm te slaan.

Moeten we in Nederland niet gaan denken aan een algemene loonsverlaging? Dat zou ook voor de economie goed kunnen uitpakken: lagere loonkosten, goedkopere producten.

Henk van der Munnik Steenwijk

Pensioenen (2)
Geregeld moet ik lezen dat de hoge levensverwachting de reden is dat op de pensioenen gekort moet worden. Tegenvallende beleggingsresultaten zijn daar niet de oorzaak van, zegt nu ook weer de financieel directeur van de pensioenuitvoerder APG in de krant van dinsdag. Als hoogbejaarde pensioenontvanger krijg ik bijna de indruk dat ik er beter niet meer kan zijn.

Wijnand Thoomes Culemborg

Bodars pastorale taken
Driemaal Trouw achter elkaar met Antoine Bodar, 'Nederlands bekendste priester'. Altijd beschikbaar, en om de hoek. Zou Bodar weleens één keer nee hebben gezegd, verwezen hebben naar een collega, ruim baan gemaakt hebben voor een ander? En hij durft dan aan Adriaan van Dis te vragen: 'U bent begaan met mensen die het moeilijk hebben. Maar wat zou u doen als zo iemand een tijdje bij u komt inwonen?'

Dat is nu precies de vraag die ik Bodar zou willen stellen. Terug uit Rome werd hij plebaan in Den Bosch, dat wil zeggen: priester die voltijds belast is met de pastorale taken in de parochie. Gôh, dacht ik toen, nu komt hij eens 'onder de mensen'. Maar na een half jaar was het voorbij, 'pastorale taken' waren niet zijn stiel.

Wel las ik verleden week dat hij klaarstond om de gevangenis in te gaan om boete te doen voor het misbruik in de kerk. Als het maar eerst in de krant komt. "IJdelheid der ijdelheden", zegt Prediker, "alles is ijdelheid."

Paul Beers Zennewijnen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden