Brieven

Huiswerk in groep 3
Hoogleraar Anna Bosman vindt het 'belachelijk' dat trage leerlingen van groep 3 huiswerk krijgen (Onderwijs en Opvoeding, 20 februari). Er is echt niets mis mee als ouders 's avonds eens iets extra's lezen met hun kind. Elke klas heeft snelle en minder snelle leerlingen. Helaas zijn de klassen vaak zo groot dat je de leerstof aan een gemiddeld niveau moet aanpassen, wil je de 'doelen' die gesteld zijn, halen. Spelenderwijs kun je veel bereiken met je kind. Maar dan moet je als ouders wel willen investeren! En passant spreekt Bosman ook nog laatdunkend over 'kringgesprekken en andere flauwekul'. Ze lijkt van de praktijk weinig af te weten. Die gesprekken zijn juist heel belangrijk, zeker als ze op de goede manier worden begeleid. Het sociaal en emotioneel opvoedkundig element komt hier aan bod, weet ik uit mijn jarenlange ervaring als juf van groep 3.

Greetje Jorritsma Leersum

Uit de tijd van de postkoets
Ik snap enerzijds dat het behouden van provincies van historische waarde is, aan de andere kant komt dit fenomeen uit de tijd van de postkoets toen het moeilijk was om 's lands regeerders snel te bereiken. In een tijd van e-mail en snel vervoer kunnen de belangen van provincies prima behartigd worden op een andere manier dan met twaalf provinciehuizen en al hun personeel. In de ons omringende landen hebben deelstaten de grootte van vier van onze provincies. Als er dus ergens bestuurlijk bezuinigd kan worden, dan is het hierop. Kortom, ik stel voor: vier provinciale staten (noord, midden, zuid en Randstad) en voor de nostalgie en geografie behouden we de provincies in elk geval op papier.

Brigitte Brinkel Soest

Defuseren
Het is geweldig te vernemen dat CDA Friesland de menselijke maat terug wil in de maatschappij (Trouw, 18 februari). Het Rijnlandse model biedt daarvoor goede mogelijkheden. Eén woord in het artikel sprak me erg aan: de-fuseren! In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw was het motto binnen het onderwijs: 'Big is beautiful'. Grotere scholengemeenschappen zouden veel minder kosten. In mijn beleving was het precies andersom. De overheadkosten en stafbureaus met eigen gebouwen rezen de pan uit en de 'zonnekoningen' (hoofddirecties) verrijkten zichzelf. Daarom is het goed dat het Friese CDA grote gefuseerde scholen wil defuseren. Dat komt de leerling, de leerkracht, de ouders, de stad en het dorp ten goede. Defuseren is ook nodig in de zorg, volkshuisvesting en bij de overheid. Maak geen molochs van scholen, zorginstellingen, ziekenhuizen, woningcorporaties, gemeenten en provincies. Het CDA Friesland is op de goede weg!

Jan Omvlee Almelo

Eenzijdige landbouw

Lesmateriaal voor basisschoolleerlingen over de landbouw (van de organisatie Maandtaak) is volgens VVD-Kamerlid Helma Lodder 'pure linkse oriëntatie' (Trouw, 18 februari). In het lesmateriaal wordt beschreven dat dieren op boerderijen tegenwoordig nooit meer buiten komen en dat op deze 'dierenfabrieken' meestal slechts één diersoort wordt vetgemest. Volgens Lodders wordt hiermee een eenzijdig beeld van de landbouw gegeven. Dat klopt. Immers, de landbouw (veehouderij) is eenzijdig: helaas hebben we nog steeds te maken met een enorme bio-industrie. Het lesmateriaal van Maandtaak representeert slechts die realiteit.

Willem Vermaat Vlaardingen

Zorg
In discussies over ouderenzorg mis ik het feit dat bij een toenemende levensverwachting ook de kinderen van ouderen steeds ouder - en daarmee mogelijk gebrekkiger - worden. Ik moet er niet aan denken dat mijn moeder van 92 nog zelfstandig zou wonen en mijn man en ik mogelijk over een aantal jaren zelf verzorging nodig hebben. Onze enige zoon die redelijk dicht in de buurt woont, heeft een jong gezin. Zouden zij in de nieuwe opzet dan zowel de zorg voor mijn man en mij als voor mijn moeder erbij moeten nemen? Dat lijkt me niet haalbaar en wenselijk. Het hele probleem van uit de pan rijzende kosten is ontstaan uit het rupsje-nooit-genoeg-systeem. Misschien kan iedereen een halve dag minder gaan werken. Voordelen: meer mensen aan het werk en degenen die dan tijd overhouden kunnen mantelzorgen.

Greta Kuijt-Gijsbers Winterswijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden