Brieven

Prostitutie
Columniste Renate van der Zee schreef op 3 januari in deze krant : 'We hebben een filosoof als Ger Groot die, ongehinderd door ook maar enige kennis van zaken, degenen die de prostitutiewereld willen aanpakken, beschuldigt van een misplaatst gevoel voor fatsoen.' Helemaal ter zake was deze samenvatting van mijn column van afgelopen oktober niet. Daarom ter herinnering een paar zinnen daaruit: 'Misstanden zijn er ongetwijfeld - en in sommige steden misschien wel te over. Ook het liberalisatiebeleid van Amsterdam is op een fiasco uitgelopen. [...] Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, boven- of ondergronds. En dus zullen we moeten schipperen, tussen strenge regel en toegeknepen oog.' Vergelijk dit met wat Van der Zee schrijft en verwonder u over haar aanspraak op 'fatsoen'.

Ger Groot Brussel

Ephimenco
Lezer Epke Porte wil columnist Ephimenco muilkorven en chanteert daartoe min of meer met het opzeggen van Trouw (Brieven, 4 januari). Maar we gaan Ephimenco toch zeker niet muilkorven? Als we daaraan beginnen, is het einde zoek. Ik start een eenmansactie: muilkorf Ephi niet!

Joke Roenhorst-Jansen Saint Georges, Frankrijk

Domineesmoord (1)
Wat een prachtig tweeluik over de twee dominees in Beek-Ubbergen (Trouw, 2 en 3 januari). Wij kenden vooral Dick goed. In het artikel wordt hij beschreven precies zoals hij was, heel herkenbaar. Veel dank daarvoor.

Ineke Grootemaat Venray

Domineesmoord (2)
Er kunnen slechts twee redenen zijn om het leven van Dick Piersma en zijn echtgenoot Frank zo uitgebreid bloot te stellen als u deed. U wilt uitwerken hoe de ene man ertoe kwam de andere man te doden, of de familie heeft de publiciteit gezocht. Geen van beide is het geval: we weten niets van J.'s beweegredenen. Waarom dan geschreven hoeveel kippen de mannen verzorgden, of hoe hun hondje heette? Het lijkt mij even overbodige als gênante journalistiek. Mochten mijn man en ik elkaar op een dag vermoorden (ik sluit niets uit): wij hadden negen kippen, een haan en twee engelse bassets. Al het andere houd ik graag geborgen in mijn persoonlijke leven. Die mogelijkheid had ik Dick en zijn man ook toegewenst.

Sybrand van Dijk en Henk van Donk Sauwerd

Gegevens kerken
Hoewel ik lid ben van de Protestantse Kerk in Nederland, vind ik toch dat D66 een punt heeft met het voorstel om geen persoonlijke gegevens meer aan de kerken door te geven. Voordat wij naar onze tegenwoordige woonplaats verhuisden, waren we van plan even rond te kijken bij diverse kerkgenootschappen om erachter te komen waar we ons thuis zouden voelen. Maar... bijna onmiddellijk na de verhuizing werden we namens de PKN warm welkom geheten door een ontzettend aardige man. Ons plannetje ging dus niet door. Jammer? Och, nee. Maar ik kan er niet zo goed tegen dat iemand anders bepaalt wat ik ga doen.

Reina Bakker Swifterbant

Imago rechters
Hoogleraar strafrecht Theo de Roos vindt de lage vonnissen in Den Haag voor geweld in de oudejaarsnacht goed voor het imago (lees: ego) van rechters (Trouw, 4 januari). Dit is de wereld op zijn kop. Nog steeds zijn de kosten van geweld en vernielingen in de oudejaarsnacht onaanvaardbaar hoog. Het is een maatschappelijk belang dat hiertegen krachtig wordt opgetreden. Het zou het imago van rechters juist ten goede komen als zij zich ferm durven op te stellen tegen relschoppers met straffen die laten zien dat er grenzen ruimschoots zijn overschreden.

Rob Veldhuizen Winterswijk

Politie-uniform
De nieuwe politie-uniformen symboliseren heel goed het beleid van het tweetal op Justitie. Opstelten en Teeven verwarren wel vaker stoerheid met gezag. Zal een politieman of -vrouw meer gezag uitstralen als hij/zij vaag lijkt op een breed geschouderde Superman in de uitdossing van een loodgieter met een baseball-cap op zijn hoofd? Meer dan een functionaris in uniform met de huidige pet? Die is in ieder geval heel herkenbaar, zal niet direct met geweld geassocieerd worden en is duidelijk zichtbaar 'in functie'.

Frits Florin Culemborg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden