brieven

Een kind is nooit een ramp
Fukushima is een niet te overziene ramp; miljoenen Syriërs op de vlucht is een niet te overziene ramp; maar hoe kun je een kind met een ernstige erfelijke aandoening bestempelen als een niet te overziene ramp (hoogleraar Christine de Die, Trouw 7 september)? Embryoselectie is een gevoelig onderwerp en behoort tot een van de moeilijkste ethische dilemma's van onze tijd. Dat mensen die er hun brood mee verdienen zich op deze wijze uitlaten, stelt mij allerminst gerust dat het met de ethiek rondom deze kwesties wel goed zit.

Hanneke van der Grinten Nijmegen

Een fooi van 100 euro
Dank aan James Kennedy voor zijn bijdrage over 'de utopie dat alle zwakkeren een eigen inkomen kunnen verwerven' (Opinie, 7 september). Fijn als je gezond bent, kunt werken en geld verdienen. Maar moet dat ook nog fiscaal extra worden gehonoreerd? Wie niet kan werken door ziekte of handicap stimuleer je er echt niet mee. Hem of haar treffen 'als vanzelfsprekend' wel de extra lasten van eigen risico en eigen bijdragen in de zorg. Als eenverdiener - mijn vrouw is gehandicapt - betaal ik ongeveer een netto maandsalaris per jaar aan huishoudelijke hulp. Ik mag het ook zelf doen of een buurvrouw vragen, want 'ramenlappen kan toch iedereen' volgens de minister van VWS. Voorheen waren deze extra kosten nog fiscaal aftrekbaar, maar de belasting moet 'eenvoudiger'. Wat blijft er overeind van Nederlandse solidariteit, luidt de kop boven Kennedy's betoog. 'Inkomensafhankelijk' is vloeken in de liberale kerk die wel zeer oecumenisch is. Een fooi van 100 euro voor de armen, dat wordt het blijkbaar.

Gerhard Kruizinga Dalfsen

Moet ik blanco stemmen?
Had het interview met bestuurskundige Paul Frissen (Letter&Geest, 7 september) niet vooral moeten gaan over zijn waarschuwing voor een 'nachtmerrie'? Dat de zogenaamde niet-populistische politici geen antwoord hebben op het populisme zien we dag in dag uit. Moet ik binnenkort, als verweesde kiesgerechtigde, dan 'gewoon' maar weer een blanco stem uitbrengen?

Theo Ruyter IJmuiden

Scheiding moskee en staat
Minister Asscher heeft gelijk wanneer hij zegt dat conservatieve moslims niet het recht hebben hun waarden en normen aan ons op te leggen, laat staan de sharia in te voeren (Trouw, 6 september). Sedert de Franse Revolutie kennen wij de scheiding van kerk en staat, waarbij de kerk geen rechtspraak mag voeren. Anderzijds mag de rechter zich niet begeven in geloofsinhouden. Zo is het hier geregeld en daar hebben radicale moslims zich naar te voegen. Ze mogen zelfs een Staatkundig Islamitische Partij oprichten naar voorbeeld van de SGP, maar daar blijft het bij. En zo niet, dan kan het devies in de integratienota van de PvdA worden geëffectueerd: zacht voor hen die niet kunnen, hard voor hen die niet willen.

Bram Steynis Almelo

Beton op Vlieland
Vijftien jaar werd de bouw van strandhotel Seeduyn op Vlieland tegengehouden en een jonge ondernemer gedwarsboomd, vertelt Harry Westers (de Verdieping, 5 september). Nooit daarvoor en - gelukkig ¿ ook nooit meer daarna is het iemand gelukt om op het prachtige natuurbeschermde eiland zoiets ontzettend lelijks in de duinen te bouwen.

Nee, niet de herbouw van het strandhotel ondervond weerstand. Dat bleef binnen het bestek en op de fundamenten van het al bestaande hotel. Het was de bouw van een nieuw, ernaast gelegen betonnen appartementencomplex (niet te zien op de foto in de krant) dat helemaal niemands respect verdient. De heer Westers heeft mij na 26 jaar overigens wel op een idee gebracht: een brief aan zijne majesteit de koning met het verzoek om een sloopvergunning.

Nel van Nood, eilandgast Deventer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden