brieven

Gekke kop

Wat een wereldvreemde kop: 'De wereld staat in brand, het Westen kijkt toe' (Trouw, 11 september). Alsof het Westen er niets mee te maken heeft dat de wereld in brand staat. Er wordt uitgegaan van een beeld dat het Westen bevolkt wordt door vredelievende en democratische mensen - ze zijn alleen wat wankelmoedig. Niets over de westerse bemoeienissen in Libië en Irak, die geleid hebben tot onbeheersbare wapenstromen. Niets over de westerse economische machten die enorme invloed hadden en hebben.

Harry Pals Utrecht

Schaamte

De afwijzing door de IND van de Iraakse advocaat Al Khuzaee en zijn gezin vervult mij met schaamte. Dit is de zoveelste onbegrijpelijke beslissing. De man had geen enkele reden om te vluchten en is vreselijk in de problemen gekomen door zijn hulp aan onze ambassade en de chantage van Al-Kaida. Nu wordt hij weggezet als een onbetrouwbare vluchteling. De Bijbel zegt: zorg voor de weduwe, de wees en de vluchteling.

Monique Captijn Velserbroek

De boodschap van Bach

Daar is hij weer, de splijtzwam voor muziekliefhebbers: 'Kan Bach op de piano?' Een overbodige vraag natuurlijk, want Bach wordt vaker op de piano uitgevoerd dan op enig ander instrument. Laten we hem anders stellen: "Getuigt Bach spelen (of beluisteren) op de piano van goede smaak?" Kijk, nu wordt het lastiger. Wie de instrumenten uit Bachs tijd heeft leren kennen en waarderen (prijs je gelukkig!) zegt misschien 'nee' (zie vorige briefschrijvers over dit onderwerp in Trouw). Maar ik zou 'ja' willen zeggen. Zoals de boodschap van Shakespeare levend is in een moderne enscenering, zo beweegt ook Bach de ziel van bespelers en luisteraars van de piano.

Karel Demoet, clavecinist Utrecht

Malaysia Airways

Wie de MH17 neerhaalde (separatisten? Oekraïners? Russen?) weten we nog niet. Maar volgens mij is de vliegmaatschappij verantwoordelijk voor de veiligheid van de passagiers. Vliegen over oorlogsgebied is niet veilig, ook niet op grote hoogte, zo bleek. Door te kiezen voor de kortste, economisch meest profijtelijke route, is het leven van passagiers in gevaar gebracht.

Joyce Boerrigter Heerenveen

Hartkwaal en geloof

Voor het ware geloof moet je, onbekwaam en zondaar, een hartkwaal over hebben, zo leert het evangelie van dominee Jochum Roos uit Barneveld. Zijn refodome is elke zondag volle bak. Je laat zo'n bericht (Trouw 8 september) even liggen. Maar het staat er echt. Nog steeds zijn er christenen die met zo'n ultra-orthodoxe bijbelse (?) boodschap wreed om de oren worden geslagen: "Je bent niks; een zondaar; door de Eeuwige niet herkend. Tenzij..." Is dat evangelie (blijde boodschap)? Is dit wat Christus preekte? De kerk waarvan ik lid ben preekt herkenning en liefde. Geloof, godsdienst. Mooi, maar niet als het tot extremisme lijdt. Vele moslims beseffen dat. Maar het christelijk geloof kent ook extremisme dat mensen kapot maakt: geestelijk en (Jochum) lichamelijk.

Job Dienske Uithoorn

Zuur en onterecht

Vreemd, die opmerkingen ('knutselliturgie') van hoogleraar Marcel Barnard over de jubileumdienst van de PKN aanstaande zondag. De dienst, die op televisie wordt uitgezonden, vraagt om eigentijdse vormen, om muziek die meer mensen aanspreekt dan de traditionele kerkliederen, om teksten die van toepassing zijn op wat men viert. Over de liturgie van zondag is grondig nagedacht, over de plaats van de dienst eveneens. Daar kan men uiteraard een andere mening over hebben, maar moet dat op zo een verongelijkte zure manier?

Christiane Berkvens-Stevelinck,

Remonstrants predikante Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden