brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Steeds hetzelfde

Imtech is failliet en dat betekent dat duizenden medewerkers hun baan verliezen, ook al blijven er bepaalde onderdelen overeind. Een hoogstaand technisch bedrijf met veel technische knowhow is te gronde gegaan. De managers aan de top zullen wel overleven. Zij zullen hun financiële belangen veilig hebben gesteld. Voor de vele werknemers is er de WW en later de bijstand. Het is steeds hetzelfde liedje: de top springt er wel uit, ook al is er gefraudeerd en heeft er verduistering plaatsgevonden. Het zijn de gewone werknemers die het gelag betalen. Zo is het altijd geweest en ik vrees dat het altijd zo zal blijven.

Rinus van der Molen Purmerend

undefined

En het buitengewest?

Volgens de Amsterdamse stadsecologen vormt de stad een 'hoogwaardig' ecosysteem. Zij doen alles om het de dieren naar hun zin te maken, van eekhoornbruggen tot strandjes voor de zeehonden. De diversiteit aan bijen neemt toe (Duurzaamheid & Natuur, 22 augustus). Amsterdam bezit ook de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD). Hier vind je pas de wezenskenmerken van 'natuur' die de stad node mist: de aaneengesloten natuurlijke oppervlakte, de relatieve rust. Europa heeft het natuurgebied zelfs tot bijzondere ecologische zone uitgeroepen: Natura 2000. Maar de hoofdstad mishandelt haar kostbare buitengewest stiefmoederlijk. Volgens een recent rapport gaan de bijen in de AWD 'zelfs zeer hard achteruit'. De bloemplanten verdwenen, mét de nectar-afhankelijke vlinders. Het duinbos verloor zijn struiklaag, mét de nachtegalen. Het is een overpopulatie van damherten die de boel kaalvreet. Zolang het stadsbestuur weigert de wildstand te laten beheren door vakmensen, houd je een schrikbarend verschil in ecologische benadering tussen stad en (echte) natuur.

Kees Piël Amsterdam

undefined

Rood aan de struik

Een tomaat is pas lekker als hij rijpt aan de struik. Wij hebben jaren tomaten geteeld en de lekkerste waren die tomaten die we vergeten waren om te plukken en die dus rood werden aan de struik. Niks gedoe met warm water (hoewel dat er misschien ook wel toe kan bijdragen dat de smaak verbetert). Maar voor de handel moeten ze bijna groen worden geplukt. Helaas.

Mieke Koster-Voskamp Rockanje

undefined

Altijd hetzelfde

De meningen over Israël van ingezonden brievenschrijvers G. ten Berge te Maarssen en J. Feitsma te Grijpskerk ken ik nu zo onderhand wel. Altijd dezelfde reacties. Waarom geen andere mensen aan het woord? Mijn kritiek richt zich op de buitenproportionele aandacht in de media voor iedere gebeurtenis in Israël, terwijl omringende landen, zoals Jemen, in brand staan of vernietigd worden. Ook Trouw doet helaas mee aan die buitensporigheid.

L. Vogelezang-Stoute Amsterdam

undefined

Van die Unie

Arras? Arras? ('Aanslag verijdeld aan boord van Thalys in Noord-Frankrijk', Trouw, 22 augustus) Die stad heet in het Nederlands gewoon Atrecht. U weet wel, van die Unie.

Theodoor van der Voort Novo Hopovo (Servië)

undefined

Verziekt werkklimaat

In uw commentaar pleit u met verzekeringsartsen voor meer herbeoordelingen van tijdelijk zieke werknemers (Opinie, 21 augustus). Een goede zaak lijkt me. Maar dan is mogelijk een ander onderzoek ook nodig. Een onderzoek naar de werkomstandigheden van die werknemers. Een weer gezond mens wil, normaal gesproken, weer aan de slag. Als hij dat niet doet moet je je afvragen waarom niet. Dat kan deels komen vanwege een verziekt werkklimaat dat samenhangt met de leiding. Afgezien van notoire werkontduikers zullen velen zich niet meer melden vanwege dat werkklimaat. Een klimaat dat hen juist ziek gemaakt kan hebben. Eenzijdig naar de zieken kijken legt de bal bij het individu, en het is de vraag of je het probleem alleen daar moet zoeken. En voor zo'n aanvullend onderzoek heb je anderen dan artsen nodig.

Henk Kraaijenbrink Borne

undefined

Columnist

Kan Jamal Ouariachi alstublieft als vaste columnist aangesteld worden?

Jasper van Commenee Utrecht

undefined

Eigen ervaringen

Het kritische artikel van Marc Oskam over onderwijskunde heb ik met veel instemming gelezen (Opinie, 19 augustus). De heer Steynis, die als onderwijskundige zijn vak verdedigt (Opinie, 20 augustus), stelt dat de bekende schoolconcepten maar mooi door pedagogen-onderwijskundigen zijn bedacht, maar die tweede kwalificatie mag worden geschrapt.

Maria Montessori was arts, ging met kinderen werken en pedagogiek studeren. Freinet was onderwijzer. Helen Parkhurst, grondlegster van het Daltononderwijs, was lerares. Peter Petersen, bedenker van het Jenaplanconcept, werkte als leraar en was tevens pedagoog. Geen van allen studeerde onderwijskunde: hun inzichten kwamen voort uit eigen ervaringen.

Bernadette Göbbels Venlo

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden