brieven

Biertje met Poetin
Minister-president Rutte verklaarde meermaals hoe zinnig het was om met ons koningspaar naar Sotsji af te reizen voor de Olympische Winterspelen. Juist de aanwezigheid van de voorname delegatie zou zorgen voor een dialoog rond de in Rusland schandelijk geschonden mensenrechten. Ik neem aan dat het koningspaar en de MP nu zélf naar de Paralympische spelen gaan, om wederom een biertje te drinken met Poetin en een dialoog aan te gaan over Oekraïne? Kom op jongens, niet met twee maten meten. Proost!

Rolf van Kammen Haarlem

Minuscuul velletje
Wat brengt de JOVD toch tot het schrijven van zo'n tendentieus opiniestuk onder de schreeuwende kop: 'Red de voorhuid van tienduizenden jongetjes' (5 maart). Wat betreft de medische aspecten: de heren zijn geen medici en hebben de literatuur die zij zeggen te citeren, natuurlijk niet zelf geraadpleegd. Ik heb voor hen een search gedaan in PubMed. Een overzichtsartikel in een gezaghebbend medisch tijdschrift waarin wordt aangetoond dat het verwijderen van de voorhuid bij één op de vijf jongetjes tot complicaties leidt, heb ik niet kunnen vinden. Wat betreft de culturele en chirurgisch-technische aspecten: de vergelijking met de besnijdenis bij vrouwen gaat natuurlijk volkomen mank. Bij de jongensbesnijdenis, zeker als die volgens de joodse religie bij acht dagen plaats vindt, wordt slechts een minuscuul velletje verwijderd. De schreeuwerige retoriek ('het brandmerk van een cultuur') van de JOVD'ers zegt vooral iets over hun gebrek aan historisch en liberaal besef.

T. Erwteman, internist Amsterdam

Nieuw inzicht
Ik deel enerzijds de zorgen van een tweetal VVD-politici over het barbaarse gebruik van de besnijdenis. Helaas ontbreekt in hun betoog enig nieuw inzicht. Of zijn er misschien verkiezingen in aantocht?

C.J. Tempelman Emmen

Gunstige voorspellingen
Economische voorspellingen zitten er vaak naast, aldus hoogleraar economie Esther-Mirjam Sent (Economie, 5 maart). Klopt, bijna niemand voorzag de crisis. Je mag aannemen dat economen iets voorspellen op basis van wetenschappelijk onderzoek, dus óf het onderzoek is fout, óf de getrokken conclusies zijn dat. Gunstige voorspellingen, aldus Sent, zijn self-fulfilling: ze helpen bij economisch herstel. Consumenten gaan meer uitgeven. Hierna voorspelde ik de volgende vraag: waarom dan niet gewoon dergelijke uitspraken doen? Hoeven, zo blijkt uit de praktijk, niet te zijn gebaseerd op onderzoek. Jammer dat redacteur Esther Bijlo die vraag niet heeft gesteld.

Aleid Schilder Eindhoven

Euthanasie-gelovigen
Ik was blij met de uiteenzetting van filosoof Paul van Tongeren (Religie & Filosofie, 28 februari), en zijn kritiek op een vermeend 'recht op euthanasie'. Ik word een beetje moe van de euthanasie-gelovigen. Vorig jaar overleed mijn eigen moeder die verregaand dement was maar ook af en toe nog momenten van grote helderheid had. Zoals zovelen zei ze toen ze nog in de kracht van haar leven was: "Als ik zo word, dan ben ik liever dood". Maar toen ik haar daar tegen het eind naar vroeg was haar antwoord "nee, nog niet". Zo gaat het bij velen. Ouder worden gaat gepaard met geleidelijke aftakeling van lichamelijke en geestelijke vermogens. Dat is onaangenaam, maar er kan communicatie blijven. Mijn moeder was blij in haar heldere momenten, en ik gelukkig omdat ik haar in haar herinneringen kon helpen. Ze ventileerde in die heldere momenten gebeurtenissen uit haar jeugd die ik niet had willen missen en die mij mijn eigen leven beter deden begrijpen. Toen haar einde aanstaande was, werd ze ter bestrijding van pijn en angsten gelukkig ruim voorzien van palliatieve sedatie.

Anne de Vries Landsmeer

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden