Brieven

Meer economen op de lijst
In het artikel 'Kamerkandidaten lijken nogal op elkaar' in Trouw (23 juni) wordt geschreven dat er te weinig economen op de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezingen staan. De parlementsredactie ziet de nr. 3 bij de ChristenUnie over het hoofd: Carola Schouten. Zij heeft een financiële achtergrond, is bedrijfskundige en weet waar ze het over heeft.

Janneke Vos-Arwert Fractiemedewerker ChristenUnie Gelderland

GroenLinks en Van Gent
GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent voelt zich geschoffeerd door het bestuur omdat ze niet door het partijbestuur is gevraagd om in de Tweede Kamer te blijven (Trouw, 22 juni). Ze vergeet er bij te vertellen dat ze al een keer dispensatie heeft gehad en dat ze bij de vorige kandidaatstelling door een Groningse actie op plek 5 is uitgekomen. Ze zit ruimschoots aan haar termijn en eerlijk gezegd vind ik het tijd dat ze plaatsmaakt. De enige die zich voortdurend profileert ten koste van de partij en ten koste van het echte GroenLinks geluid is Van Gent zelf; bij de genoemde verkiezingen, bij de afwijkende stem rond de Kunduzmissie, bij de voortijdige kandidaatstelling van Tofik Dibi en dan nu dit weer. Toch weer even via de krant of Twitter een sneer uitdelen en daarmee de partij schaden ter meerdere eer en glorie van jezelf.

Jan Peeters GroenLinks-lid,Roosendaal

Cuba Libre
Biedt een 'Cuba Libre-coalitie' tussen VVD en SP een weg van hoop in crisistijden? Politiek columnist Hans Goslinga lijkt dit te veronderstellen (Trouw, 23 juni). Net zoals in de Paarse coalitie die "tamelijk succesvol heeft kunnen regeren", kunnen er dan zaken worden gedaan door "een uitruil van programmapunten". Werd in ontideologiseerd en onkritisch 'Paars' de neergang van de Nederlandse politiek, democratie en de huidige crises niet voorbereid? Verdergaan op die onkritische voet levert een verdere pervertering van democratie en economie op.

l. van der Vijver Huis ter Heide

Alleen stimuleren?
Nee In mijn ogen is de berichtgeving van Trouw over het dilemma bezuinigen of stimuleren niet neutraal. Illustratief is de eerste aflevering in de serie 'snijden of stimuleren' (23 juni). De mening van de Amerikaanse econoom Paul Krugman wordt daar als waarheid gepresenteerd: 'op basis van de feiten en wetenschappelijke inzichten zouden we moeten stimuleren'. De waarheid in dit debat tussen voorstanders van snijden en stimuleren ligt echter op zijn best in het midden (persoonlijk sta ik meer aan de snijkant). Het is zeker niet zo dat economen massaal aan de stimuleringskant staan. Economen weten het gewoon niet, hun wetenschap zit zelf ook in een diepe crisis. Nu wordt Keynes door de voorstanders van stimulering weer van stal gehaald. Maar waarmee valt er nu te stimuleren als in veel landen de staatsschuld het niveau van honderd procent van het bruto nationaal product nadert? Keynesianen hadden in de goede tijden op de rem moeten trappen, dan hadden we nu het gaspedaal kunnen indrukken. Maar Keynesianen hoor je in die goede tijden nooit.

Huib de Kleijn Rijswijk

Birma of Burma?
Waarom wordt het land Birma in Trouw Engels-fonetisch als 'Burma' geschreven? Ik woon toch ook niet in Emstelfien!

Theo Bouman Amstelveen

Hervormde gezinsbode
Het lijkt mij niet helemaal juist dat in het bericht (Trouw, 22 juni) over het overlijden van Bert van Duijn, oud-hoofdredacteur van Hervormd Nederland, dit blad in zijn oude gedaante wordt gekwalificeerd als 'goed bedoelde hervormde gezinsbode'. Journalist en verzetsstrijder J.B.Th. Spaan - naar wie een prijs werd vernoemd voor vernieuwing in het geestelijk leven - stichtte Hervormd Nederland als opinieblad van een vernieuwde hervormde kerk. De kerkleiding speelde er met mensen als ds. F.H. Landsman en ds. L.H. Ruitenberg een belangrijke rol in. Het was een interessant en breed georiënteerd blad, dat echter in een soort koppelverkoop werd gedaan met lokale hervormde bladen met alle 'hervormd' in hun naam. Wie zich op het plaatselijke blad abonneerde kreeg het landelijke blad met zijn opinies meegeleverd, om niet te zeggen opgedrongen. Die onwenselijke situatie is onder Van Duijn dan ook verdwenen.

Daan vd Waals Hollandsche Rading

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden