Brieven

Politionele acties
Trouw mag dan 'fout' hebben gekozen bij de politionele acties in het voormalige Nederlands-Indië (Verdieping, 5 januari), wat ontbreekt, is dat de dekolonisatie-ellende haar aanvang heeft gehad door de naoorlogse verloochening van het door kabinet Gerbrandy in Londen in september 1941 ondertekende Atlantisch Handvest (voorloper van het VN-handvest). Daarin staat in artikel 3 dat elk volk het zelfbeschikkingsrecht toekomt. Met de geweldadige bersiapperiode als gevolg.

R.L.Mertens Amstelveen

Dure rijken
Het CPB, en in het kielzog daarvan de VVD, zet de solidariteit in de zorg onder druk (Trouw, 9 januari) omdat de hogere inkomensgroepen veel moeten betalen voor de lagere. Maar de hogere inkomensgroepen profiteren vaak wel van een riante studiefinanciering, maken maximaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek, worden veel ouder en zullen dus wel aanzienlijk veel meer jaren gebruikmaken van AOW en pensioen. En ten slotte zal die groep door de hoge leeftijd veel meer dan de lagere inkomens alzheimer krijgen, een ziekte die straks een gigantisch deel uitmaakt van de zorgkosten. Het zou CPB en VVD sieren dat mee te nemen in de vergelijking.

Jans Askes Arnhem

Zorgelijk gedrag
Het Centraal Planbureau vergeet de belangrijkste mogelijkheid tot kostenbeheersing in de zorg, namelijk de preventie. Er bestaan genoeg betrouwbare schattingen van de kosten van ziekten die veroorzaakt worden door ongezond gedrag. Het College voor de Zorgverzekeringen schatte dit in januari 2010 op 30 procent. De totale zorgkosten per jaar bedragen 70 miljard euro. Er is dus 20 miljard euro per jaar te besparen door gedragsverandering.

Alphons Mantel Utrecht

Kloosterkerk
Nynke Sietsma geeft in de wekelijkse Tempeltest (Trouw, 7 januari) haar indrukken weer van een bezoek aan de Haagse Kloosterkerk. Als meelevend kerklid vind ik het een karikatuur. Deftige dames met lange wollen jassen, die over het Lange Voorhout komen aangeschuifeld en goed gesoigneerde heren met een 'daeg hoor' als begroeting. Daartegenover plaatst zij 'een paar jonge kerkgangers'. Het geheel roept een beeld op dat ik niet herken. Inderdaad, een ex-burgemeester kan het brood uitdelen. Hij doet dat aan een grote variatie mensen qua achtergrond en leeftijd. In een doorgaans goed gevulde kerk, waarin ook de kinderen present zijn. Ook de dames met bontrand aan hun mantel schuifelen mee om het brood in ontvangst te nemen.

Arie Vaandrager Den Haag

Salaris inleveren
De Tilburgse hoogleraar Wilthagen vindt het niet onlogisch dat oudere werknemers worden gekort op hun salaris (Trouw, 8 januari). Nu zou ík het niet onlogisch vinden dat de top van Capgemini en die van andere grote bedrijven 10 procent van hun salaris of vergoeding en van hun bonussen vrijwillig zouden inleveren.

Tanneke Hilhorst Weesp

Nederlands graag
In de personaliarubriek wordt gemeld dat architect Rem Koolhaas onder meer bekend is van zijn CCTV-toren in Beijing. Wat is dat toch voor een ergerlijke gewoonte om mooie Nederlandse woorden te vervangen door lelijke anglicismen? De hoofdstad van China heet in goed Nederlands sinds jaar en dag Peking.

W.L. de Rover Steenwijk

Rechterlijke boezem
Het komt de rechters na de schijnvertoning in de zaak Kalbfleisch/ Westenberg en na de vele misvonnissen (laatstelijk de Zes van Breda) goed uit om de aandacht van henzelf af te leiden naar de advocaten (Verdieping, 8 januari). Hoe vaak blijkt voor gedegen advocaten niet, dat ondanks valide juridische argumenten het vonnis lijkt op een loterij? Laten rechters ook de hand in eigen boezem steken.

Rien Lutmers Den Haag

Stilte

Wat geweldig, de bijlage 'Stilte' (Trouw, 4 januari). Heel erg jammer dat het interview met docente Engels Gonnie de Vries qua taal en stijl zo uit de toon valt. "Die stilte (op de Archemerberg bij Ommen, red.), dat is toch wel veel fijner dan wanneer je de muziek uit het café tegenover hoort op vrijdagavond." Dan verdwijnt de stilte in mijn huis.

Jacques Brummans Ulvenhout

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden